Eğitim Bilgileri
1999 - 2003
1999 - 2003Doktora
Çukurova Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Gıda Mühendisliği, Türkiye
1995 - 1999
1995 - 1999Yüksek Lisans
Çukurova Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Gıda Mühendisliği, Türkiye
1991 - 1995
1991 - 1995Lisans
İnönü Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda , Türkiye
Yaptığı Tezler
2003
2003Doktora
Beyaz Peynir
Çukurova Üniversitesi, Ziraat Fak., Gıda Mühendisliği
1999
1999Yüksek Lisans
Tereyağı
İnönü Üniversitesi, Ziraat Fak., Gıda Mühendisliği
Araştırma Alanları
Gıda Mühendisliği
Mühendislik ve Teknoloji
Akademik Ünvanlar / Görevler
2014 - Devam Ediyor
2014 - Devam EdiyorProf. Dr.
İnönü Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği
2009 - 2014
2009 - 2014Doç. Dr.
İnönü Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği
2003 - 2009
2003 - 2009Araştırma Görevlisi Dr.
İnönü Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği
1999 - 2003
1999 - 2003Araştırma Görevlisi
Çukurova Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü
2002 - 2002
2002 - 2002Araştırma Görevlisi
National University of Ireland, University College Cork
1996 - 1999
1996 - 1999Araştırma Görevlisi
İnönü Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği
Yönetimsel Görevler
2013 - Devam Ediyor
2013 - Devam EdiyorAnabilim/Bilim Dalı Başkanı
İnönü Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü
2016 - 2018
2016 - 2018Dekan
İnönü Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi
Verdiği Dersler
Lisans
Lisans
Gıda Analizleri Lab
Gıda Müh Lab Teknikleri
Gıda Müh Tasarım
Süt İşleme Teknolojisi
Temel İşlemler Lab
Gıda Kalite Kontrol ve Mevzuat
Gıda Analizleri
Özel Gıdalar
Gıda Müh Lab Teknikleri
Gıda Analizleri
Özel Gıdalar
Gıda ANALİZLERİ lABORATUARI
Gıda Analizleri
Duyusal Analiz
Süt İşleme Teknolojisi
Fermente Süt Ürünleri
Temel İşlemler Laboratuarı
Gıda Analizleri Laboratuarı
Özel Gıdalar
Fermente Süt Ürünleri
Süt İşleme Teknolojisi
Gıda Kalite Kontrol ve Mevzuat
Duyusal Analizler
Gıda Kalite Kontrol ve Mevzuat
Temek İşlemler Laboratuvarı
Duyusal Analizler
Gıda Ambalajlama ve Depolama
Süt İşleme Teknolojisi
Özel Gıdalar Teknolojisi
Gıda Analizleri Laboratuvarı
Fermente Süt Ürünleri
Lisans Çift Anadal
Lisans Çift Anadal
Araştırma ve Deneme Metodları
Peynir Biliminin Temelleri
Gıdalara Duyusal Analiz Metotları
Araştırma ve Deneme Metodları
Peynir Biliminin Temelleri
Araştırma ve Deneme Metodları
Peynir Biliminin Temelleri
Fermente Gıdalar
Araştırma ve Deneme Metotları
Peynir Biliminin Temelleri
Yönetilen Tezler
2017
2017Yüksek Lisans
Arapgir Mor Reyhan çayı ve şerbetinin üretim olanaklarının araştırılması
HAYALOĞLU A. A.
İ.YİĞİTVAR(Öğrenci)
2015
2015Yüksek Lisans
Deve kimozini ve şirden mayası karışımının beyaz peynirin bazı kalite özelliklerine etkilerinin araştırılması
HAYALOĞLU A. A.
P.GÜMÜŞ(Öğrenci)
2015
2015Yüksek Lisans
Beyaz peynir üretiminde ve olgunlaştırılmasında deve kimozininin kullanım olanaklarının araştırılması ve buzağı renneti ile karşılaştırılması
HAYALOĞLU A. A.
S.ERGÜL(Öğrenci)
2014
2014Yüksek Lisans
Malatya ve elazığ illerinde yetiştirilen bazı üzüm çeşitlerinin organik asit, şeker ve fenolik madde bileşikleri ile antioksidan aktivitelerinin belirlenmesi
HAYALOĞLU A. A.
Z.DURAN(Öğrenci)
2014
2014Yüksek Lisans
Bazı üretim parametrelerinin Malatya peynirinin fonksiyonel ve olgunlaşma özellikleri üzerine etkisi
HAYALOĞLU A. A.
B.KARATEKİN(Öğrenci)
2013
2013Yüksek Lisans
Arapgir'de yetiştirilen Karaoğlan ve Aşık Beyazı üzümlerinden elde edilen şarapların fenol bileşikleri ve aroma maddelerinin belirlenmesi
HAYALOĞLU A. A.
N.KOCABEY(Öğrenci)
2012
2012Doktora
Beyaz peynir üretiminde kullanılan bazı laktik asit bakterilerinin proteoliz, ACE-inhibisyon aktivitesi ve aroma oluşumuna etkilerinin belirlenmesi
HAYALOĞLU A. A.
D.ŞAHİNGİL(Öğrenci)
2012
2012Yüksek Lisans
Yağı azaltılmış eritme peyniri üretiminde inülin kullanımıyla peynirin fonksiyonel özelliklerinin geliştirilmesi
HAYALOĞLU A. A.
O.SERACETTİN(Öğrenci)
2010
2010Yüksek Lisans
Kuru kayısıların fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik özellikleri üzerine depo koşullarının etkileri
HAYALOĞLU A. A.
B.KILINÇ(Öğrenci)
Makaleler
Tümü (33)
SCI-E, SSCI, AHCI (25)
SCI-E, SSCI, AHCI, ESCI (26)
ESCI (1)
Scopus (32)
2025
20251. Investigating Chemical Composition and Functionality of Lactobacillus acidophilus LA-5 Postbiotics Prepared in Classic and Cheese Whey Media
Nasri F., Alizadeh A., İncili G. K., HAYALOĞLU A. A., Moradi M.
Probiotics and Antimicrobial Proteins
, cilt.17, sa.6, ss.4826-4840, 2025 (SCI-Expanded, Scopus)
2025
20252. Water kefir-assisted fermentation improved quality of plant-based cheese alternative comparable with cow's milk cheese by reducing plant-origin odor and enhancing cheese-like flavours
Tekin A., Vurmaz M., Fidan Ş., DURSUN A., ŞEKERLİ Y. E., İncili G. K., et al.
Innovative Food Science and Emerging Technologies
, cilt.106, 2025 (SCI-Expanded, Scopus)
2025
20253. Shelf life extension of rainbow trout fillets by application of edible chitosan films impregnated with postbiotic of Pedicoccocus acidilactici
Akgöl M., Karatepe P., İncili G. K., Tekin A., Öksüztepe G., HAYALOĞLU A. A.
Food Research International
, cilt.221, 2025 (SCI-Expanded, Scopus)
2025
20254. Process development for TGase-assisted plant-based probiotic yogurt production with Lactobacillus acidophilus LA-5 and EU PDO Malatya apricot (Prunus armeniaca L.) kernel extract
ŞAHİNGİL D., Alkan G., HAYALOĞLU A. A.
Applied Food Research
, cilt.5, sa.2, 2025 (Scopus)
2025
20255. Fabrication of edible chitosan films incorporated with the postbiotic of Pediococcus acidilactici and impact of the edible films on the quality and microbial safety of rainbow trout fillets
Akgöl M., Karatepe P., İncili G. K., Tekin A., Öksüztepe G., HAYALOĞLU A. A.
International Journal of Biological Macromolecules
, cilt.329, 2025 (SCI-Expanded, Scopus)
2025
20256. A new plant-based milk and milk powder analogue from apricot (Prunus Armeniaca L.) seed press cake after cold pressing process
Dikme T. G., HAYALOĞLU A. A.
European Food Research and Technology
, cilt.251, sa.8, ss.2291-2305, 2025 (SCI-Expanded, Scopus)
2025
20257. Incorporation of ultrasound-assisted treatment in cheese to accelerate ripening of Kaşar cheese: Changes in cheese microbiota, proteolysis, enzyme activities and volatile profiles
Yılmaz F., DAĞDEMİR E., HAYALOĞLU A. A.
Food Chemistry
, cilt.481, 2025 (SCI-Expanded, Scopus)
2025
20258. Lipid profile, texture and sensory properties of Algerian traditional Bouhezza cheese made using raw goat’s milk
Medjoudj H., Derouiche M., Grama B. S., Zidoune M. N., Attia H., HAYALOĞLU A. A.
Journal of Food Science and Technology
, cilt.62, sa.7, ss.1296-1305, 2025 (SCI-Expanded, Scopus)
2025
20259. Optimization of the Production of Press Cake Paste From Apricot (Prunus armeniaca L.) Kernels and Prediction of Shelf-Life Kinetics of the Product
Kaya Turan B., KANMAZ H., HAYALOĞLU A. A.
Journal of Food Science
, cilt.90, sa.7, 2025 (SCI-Expanded, Scopus)
2025
202510. A plant-based cheese alternative (PCA) developed by oleogelation with apricot kernel oil and incorporation of the kernel press cake: An alternative approach to produce PCA containing lower saturated fatty acid
Fidan Ş., Tekin A., ŞAHİNGİL D., KARABULUT İ., HAYALOĞLU A. A.
Innovative Food Science and Emerging Technologies
, cilt.102, 2025 (SCI-Expanded, Scopus)
2025
202511. Effect of hydrogen-producing magnesium-incorporated edible coating on Metabolomic and Volatilomic of beef meatballs
Kavrut E., Bulut M., ÇELEBİ Y., Tekin A., Çetintaş Y., HAYALOĞLU A. A., et al.
Food Chemistry
, cilt.476, 2025 (SCI-Expanded, Scopus)
2025
202512. Overcoming the flavour and textural/rheological problems of plant-based cheese alternatives: Challenges and solution strategies
Tekin A., HAYALOĞLU A. A.
Future Foods
, cilt.11, 2025 (Scopus)
2025
202513. Insights into heavy metal contamination, phenolic profile, and antioxidant capacities of leaf lettuce (Lactuca sativa L. var. crispa) and Swiss chard (Beta vulgaris L. var. cicla) cultivated on traffic intensity roadside
AMANPOUR A., KANMAZ H., Turan B. K., OLUM E., HAYALOĞLU A. A.
Journal of Food Composition and Analysis
, cilt.140, 2025 (SCI-Expanded, Scopus)
2025
202514. Unveiling the Potential of EU PDO Registered Malatya Apricot (Prunus armeniaca L.): Compositional, Functional, Nutritional, and Economic Aspects
Dikilitaş Saçkesen Ş. N., KARAKAYA S., DURMAZ G., GÜNDÜZ O., ŞAHİNGİL D., HAYALOĞLU A. A.
ACS Food Science and Technology
, cilt.5, sa.3, ss.909-924, 2025 (Scopus)
2025
202515. Effect of fermentation conditions on the chemical composition, peptides, texture and volatile compounds of Turkish bag sausage (Torba sucuk)
Tekin A., KANMAZ H., KAYA B., Sulejmani E., HAYALOĞLU A. A.
Food Chemistry Advances
, cilt.6, 2025 (Scopus)
2025
202516. Isolation and identification of lactic acid bacteria from artisanal Turkish cheeses, and evaluation of γ-aminobutyric acid (GABA) production potential
Ayağ N., DAĞDEMİR E., ÇETİN B., HAYALOĞLU A. A.
International Dairy Journal
, cilt.161, 2025 (SCI-Expanded, Scopus)
2025
202517. Comparative biological evaluation and identification of multifunctional endogenous and exogenous bioactive peptides in different matured Izmir Tulum cheeses
Akan E., TOK K., Kocazorbaz E. K., ZİHNİOĞLU F., YERLİKAYA O., HAYALOĞLU A. A., et al.
International Dairy Journal
, cilt.161, 2025 (SCI-Expanded, Scopus)
2025
202518. The impact of rhubarb (Rheum Ribes L.) juice-based marinade on the quality characteristics and microbial safety of chicken breast fillets during refrigerated storage
Karatepe P., Kürşad İncili G., Tekin A., Çalıcıoğlu M., Akgöl M., HAYALOĞLU A. A.
Poultry Science
, cilt.104, sa.2, 2025 (SCI-Expanded, Scopus)
2025
202519. Lactiplantibacillus Plantarum Postbiotics Suppress Salmonella Typhimurium Invasion and Modulate Innate Responses in Human Intestinal Epithelial Cells
Çobur H., Löker N., DIŞHAN A., Vurmaz M., Karatepe P., HIZLISOY H., et al.
Probiotics and Antimicrobial Proteins
, 2025 (SCI-Expanded, Scopus)
2025
202520. Production of natural source nanocrystalline cellulose and performance comparison with industrial cellulose
Akbay Ö. C., BAHÇE E., KÖYTEPE S., KANMAZ H., HAYALOĞLU A. A.
Proceedings of the Institution of Mechanical Engineers, Part N: Journal of Nanomaterials, Nanoengineering and Nanosystems
, 2025 (ESCI, Scopus)
2024
202421. A geographically-registered Arapgir purple basil pesto sauce prepared with four different cheese varieties: Comparison of physical, bioactive and rheological properties
ALTAY K., ŞAHİNGİL D., HAYALOĞLU A. A.
Food Chemistry Advances
, cilt.4, sa.4, ss.100587, 2024 (Scopus)
2024
202422. Isolation and characterization of a new potential source of bioactive peptides: White mulberry (Morus alba) fruits and its leaves
KIRAÇ DEMİREL F. T., ŞAHİNGİL D., HAYALOĞLU A. A.
Food Chemistry Advances
, cilt.4, 2024 (Scopus)
2023
202323. Volatiles, phenolic compounds and bioactive properties of essential oil and aqueous extract of purple basil (Ocimum basilicum L.) and antidiabetic activity in streptozotocin-induced diabetic Wistar rats
Kanmaz H., Gokce Y., Hayaloglu A. A.
Food Chemistry Advances
, cilt.3, ss.100429-100438, 2023 (Scopus)
2023
202324. Inhibitory effect of bioactive compounds derived from freeze-dried paraprobiotic of Pediococcus acidilactici against food-borne pathogens: In-vitro and food model studies
İncili G. K., Akgöl M., Karatepe P., Kanmaz H., Kaya B., Tekin A., et al.
FOOD RESEARCH INTERNATIONAL
, cilt.170, sa.170, ss.1-13, 2023 (SCI-Expanded, Scopus)
2023
202325. Acceleration of proteolysis, flavour development and enhanced bioactivity in a model cheese using Kuflu cheese slurry: An optimisation study.
Boran O. S., Sulejmani E., Hayaloglu A. A.
Food chemistry
, cilt.412, ss.135495, 2023 (SCI-Expanded, Scopus)
2023
202326. Evaluation of techno-functional and biochemical characteristics of selected lactic acid bacteria (Lactococcus lactis subsp. lactis and Leuconostoc mesenteroides subsp. mesenteroides) used for the production of Moroccan fermented milk: Lben
Sarhir S. T., Belkhou R., Bouseta A., Hayaloğlu A. A.
INTERNATIONAL DAIRY JOURNAL
, cilt.140, sa.5, ss.105592, 2023 (SCI-Expanded, Scopus)
2023
202327. Whole-Cell Postbiotics: an Innovative Approach for Extending the Shelf Life and Controlling Major Foodborne Pathogens in Chicken Breast Fillets
İncili G. K., Akgöl M., Karatepe P., Tekin A., Kanmaz H., Kaya B., et al.
FOOD AND BIOPROCESS TECHNOLOGY
, cilt.172, ss.1-23, 2023 (SCI-Expanded, Scopus)
2023
202328. Understanding the mechanism of ripening biochemistry and flavour development in brine ripened cheeses
Tekin A., Hayaloğlu A. A.
INTERNATIONAL DAIRY JOURNAL
, cilt.137, ss.105508, 2023 (SCI-Expanded, Scopus)
2023
202329. Evaluation of physicochemical characteristics, antioxidant activity and phenolic profile of Crataegus species in Malatya, Turkey
Öztürk F. S., Gökbulut İ., Hayaloğlu A. A.
EMIRATES JOURNAL OF FOOD AND AGRICULTURE
, cilt.35, sa.1, ss.78-85, 2023 (SCI-Expanded, Scopus)
2022
202230. An alternative plant-based fermented milk with kefir culture using apricot (Prunus armeniaca L.) seed extract: Changes in texture, volatiles and bioactivity during storage
Uruc K., Tekin A., Sahingil D., Hayaloglu A. A.
INNOVATIVE FOOD SCIENCE & EMERGING TECHNOLOGIES
, cilt.82, 2022 (SCI-Expanded, Scopus)
2022
202231. Study on production conditions, volatile composition, and chemical characteristics of herbal tea using Arapgir purple basil (Ocimum basilicum L.)
Yigitvar I., Hayaloğlu A. A.
ACTA ALIMENTARIA
, cilt.51, sa.4, ss.30-39, 2022 (SCI-Expanded)
2022
202232. Proteolysis and lipolysis in Tulum cheeses ripened in plastic barrels and goat skin bags made using Penicillium roqueforti 41 strain
Cakir Y., ÇAKMAKÇI S., HAYALOĞLU A. A.
SMALL RUMINANT RESEARCH
, cilt.216, 2022 (SCI-Expanded, Scopus)
2022
202233. Co-encapsulation of broccoli sprout extract nanoliposomes into basil seed gum: effects on in vitro antioxidant, antibacterial and anti-Listeria activities in ricotta cheese
Azarashkan Z., Farahani S., Abedinia A., Akbarmivehie M., Motamedzadegan A., Heidarbeigi J., et al.
INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD MICROBIOLOGY
, cilt.376, 2022 (SCI-Expanded, Scopus)
Hakemli Bilimsel Toplantılarda Yayımlanmış Bildiriler
2023
20231. POSTBİYOTİKLER: KAVRAMLAR VE POTANSİYEL UYGULAMALAR
KANMAZ H., Vurmaz M., KAYA B., Fidan Ş., İNCİLİ G. K., HAYALOĞLU A. A.
1. Gıda Mikrobiyoloji Kongresi, Erzurum, Türkiye, 13 Eylül 2023, (Özet Bildiri)
2021
20212. An alternative plant-based fermented milk by kefir grains: Changes in texture, volatiles and bioactivity during storage
Uruç K., TEKİN A., ŞAHİNGİL D., HAYALOĞLU A. A.
12th NIZO Dairy Conference Innovations in Dairy Ingredients, Papendal, Hollanda, 5 - 08 Ekim 2021, (Özet Bildiri)
2020
20203. Küflü Civil peynir üzerinde yapılan son çalışmalar ve yapılması gerekenler
ÇAKMAKÇI S., HAYALOĞLU A. A., ÇETİN B., GÜRSES M., DAĞDEMİR E.
Türkiye 13. Gıda Kongresi, Türkiye, 21 - 23 Ekim 2020, (Özet Bildiri)
2020
20204. Anti-Aging Vitamine E taşıyıcısı yeni organojel sistemlerinin reolojik açıdan değerlendirilmesi
AKGÜLER G., KAYA G., ÇOLAK M., HAYALOĞLU A. A., HOŞGÖREN H.
10.Uluslararası Kozmetik Kimyası Üretimi ve Standardizasyonu Kongresi , 21 - 23 Şubat 2020, (Özet Bildiri)
2018
20185. DETERMINATION of VOLATILES, ANTIMICROBIAL and ANTIOXIDANT ACTIVITY of EXTRACTS from FLOWERS of CALENDULA (Calendula officinalis L.)
ŞAHİNGİL D., HAYALOĞLU A. A.
4th International Symposium of Medicinal and Aromatic Plants was, 2 - 04 Ekim 2018, (Tam Metin Bildiri)
2018
20186. Erzincan Tulum Cheese Production and the Images from the Plateaus in the OriginalProduction Area
ÇAKMAKÇI S., ÇAKIR Y., ERTEM H., HAYALOĞLU A. A.
INTERNATIONAL CONGRESS ON ENGINEERING AND LIFE SCIENCE, Kastamonu, Türkiye, 26 - 29 Nisan 2018, ss.785-789, (Tam Metin Bildiri)
2018
20187. Determination of antimicrobial activity (Gram positive and Gram negative pathogens) and antioxidant activity of extracts of methanolic, ethanolic and aqueous and SPME-GS/MS volatile profile of Calendula officinalis flowers
ŞAHİNGİL D., HAYALOĞLU A. A.
IV TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLER SEMPOZYUMU, İzmir, Türkiye, 2 - 04 Ekim 2018, (Tam Metin Bildiri)
2018
20188. Changes in volatiles, antioxidant activity and proteolysis of cheese as affected by plants addition
HAYALOĞLU A. A., Gökçe Y., KANMAZ H., ABACI Z. M., Durmuş E., Dinç R., et al.
Innovations in Food Science and Human Nutrition, Roma, İtalya, 13 - 15 Eylül 2018, (Özet Bildiri)
2018
20189. Yandım Çavuş Ayranı: Its Manufacturing Procedure and Some Nutritional Characteristics
ŞAHİNGİL D., HAYALOĞLU A. A.
The 4th International Symposium on Traditional Foods from Adriatic to Caucasus, Girne, Kıbrıs (Kktc), 19 - 21 Nisan 2018, (Özet Bildiri)
2018
201810. A traditional foods: Composition and production of Malatya Tarhana (Darhane)
ŞAHİNGİL D., HAYALOĞLU A. A.
The 4th International Symposium on Traditional Foods from Adriatic to Caucasus, Girne, Kıbrıs (Kktc), 19 - 21 Nisan 2018, (Özet Bildiri)
2018
201811. MICROBIOLOGICAL, CHEMICAL AND ANTIOXIDANT PROPERTIES OF TRADITIONAL TARHANA CHIPS WITH FERMENTED KEFIR
ŞAHİNGİL D., HAYALOĞLU A. A.
The 4th International Symposium on Traditional Foods from Adriatic to Caucasus, Girne, Kıbrıs (Kktc), 11 Nisan 2018, (Özet Bildiri)
2018
201812. Use of Rosehip (Rosa canina) on Physicochemical, Antioxidant Capacity, Volatile Composition and Sensory Properties of Yogurt
ŞAHİNGİL D., HAYALOĞLU A. A.
INTERNATIONAL CONFERENCE ON RAW MATERIALS TO PROCESSED FOODS, Antalya, Türkiye, 11 - 13 Nisan 2018, (Özet Bildiri)
2018
201813. Comparision of Residual Coagulant Activity in Different Blends of Calf Rennet and Camel Chymosin in White-brined Cheese
GÜMÜŞ P., HAYALOĞLU A. A.
International Conference on Raw Materıals to Processed Foods, Antalya, Türkiye, 11 - 13 Nisan 2018, ss.211-214, (Tam Metin Bildiri)
2018
201814. Effects on Physico-Chemical, Proteolysis and Antioxidant Capacity Use of Capper in Cheeses
ŞAHİNGİL D., HAYALOĞLU A. A.
INTERNATIONAL CONFERENCE ON RAW MATERIALS TO PROCESSED FOODS, Antalya, Türkiye, 11 - 13 Nisan 2018, (Özet Bildiri)
2018
201815. Determination of Some Quality Characteristics of Cheese with Addition of some plants Dill, Garlic, Grape Seed and Flaxseed
KANMAZ H., Gökçe Y., ERGÜL S., YEL P. Ö., ŞAHİNGİL D., HAYALOĞLU A. A.
INTERNATIONAL CONFERENCE ON RAW MATERIALS TO PROCESSED FOODS, Antalya, Türkiye, 11 - 13 Nisan 2018, (Özet Bildiri)
2018
201816. Determination of Some Quality Characteristics of Cheese with Addition of some plants Dill, Garlic, Grape Seed and Flaxseed
KANMAZ H., Gökçe Y., ERGÜL S., Yel P. Ö., ŞAHİNGİL D., HAYALOĞLU A. A.
NTERNATIONAL CONFERENCE ON RAW MATERIALS TO PROCESSED FOODS, Antalya, Türkiye, 11 Nisan 2018, (Özet Bildiri)
2018
201817. Skin ripening cheese:Turkish Tulum Cheese.
oluk c. a., GÜVEN M., HAYALOĞLU A. A., KARACA O. B.
The International Conference on Raw Materials to Processed Foods (RPFoods 2018, Antalya, Türkiye, 11 - 13 Nisan 2018, ss.148-152, (Tam Metin Bildiri)
2017
201718. Ribes anatolica BEHÇET (GROSSULARIACEAE) MEYVELERİNİN ÖNEMİ
YURT B., BEHÇET L., YAPAR Y., DEMİR N., HAYALOĞLU A. A.
INTERNATIONAL SYMPOSIUM ONMEDICINAL, AROMATIC AND DYE PLANTS, Malatya, Türkiye, 5 - 07 Ekim 2017, ss.387, (Özet Bildiri)
2017
201719. HEAD-SPACE AROMA PROFILE AND FATTY ACIDS COMPOSITION FOR THE CHARACTERIZATION OF CAPERS FROM MALATYA IN TURKEY
ŞAHİNGİL D., HAYALOĞLU A. A.
INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON MEDICINAL, AROMATIC AND DYE PLANTS, 5 - 07 Ekim 2017, ss.101, (Özet Bildiri)
2017
201720. Determination of some physical properties of tray dried Arapgir purple basil OOcimum basillicum)
HAYALOĞLU A. A., Altay K., Yiğitvar İ., DİRİM S. N.
19 th International Conference on Food Processing and Technology, 23 - 25 Ekim 2017, (Özet Bildiri)
2017
201721. Effect of Different sonication on specific aminopeptidase activities of Lactobacillus paracasei ATCC 334 and Lactobacillus helveticus DPC 4571 strains
DAĞDEMİR E., YILMAZ F., HAYALOĞLU A. A.
19 th International Conference on Food Processing and Technology, 23 - 25 Ekim 2017, (Özet Bildiri)
2017
201722. IDENTIFICATION OF VOLATILE COMPONENTS OF FRESH AND TRAY DRIEDARAPGIR PURPLE BASIL (Ocimum basilicum)
altay k., yiğitvar i., HAYALOĞLU A. A., İÇEN M. S., DİRİM S. N.
International Symposium on Medicinal, Aromatic and Dye Plants, 5 - 07 Ekim 2017, (Özet Bildiri)
2017
201723. Chemical Composition, Fatty Acids and Antioxidant Activities of Caper oil harvested in Turkey
ŞAHİNGİL D., HAYALOĞLU A. A.
16 th Euro Fed Lipid Congress and Expo, 16 - 19 Eylül 2017, (Özet Bildiri)
2017
201724. Ribes anatolica BEHÇET (GROSSULARIACEAE) MEYVELERİNİN ÖNEMİ
YURT B., BEHÇET L., YAPAR Y., DEMİR N., HAYALOĞLU A. A.
International Symposium on Medicinal, Aromatic and Dye Plants, 5 - 07 Ekim 2017, (Özet Bildiri)
2017
201725. PHYSICAL AND SENSORY PROPERTIES OF FRESH AND TRAY DRIED ARAPGIRPURPLE BASIL (Ocimum basilicum L.)
Yiğitvar İ., Altay K., HAYALOĞLU A. A.
International Symposium on Medicinal, Aromatic and Dye Plants, 5 - 07 Ekim 2017, (Özet Bildiri)
2017
201726. Volatile profile during storage of Butter Produced from different animals milk
TAHMAS KAHYAOĞLU D., ÇAKMAKÇI S., HAYALOĞLU A. A.
16 th euro fed lipid congress and expo, 16 - 19 Eylül 2017, (Özet Bildiri)
2017
201727. Effect of different sonication conditions on specific aminopeptidase activities of Lactobacillus paracasei ATCC 334 and Lb. helveticus DPC 4571 strains
DAĞDEMİR E., YILMAZ F., HAYALOĞLU A. A.
19th International Conference on Food Processing Technology, October, 23 Ekim 2017, (Özet Bildiri)
2017
201728. Rıbes anatolıca Behçet (Grossularıaceae) Meyvelerinin Önemi
YURT B., BEHÇET L., YAPAR Y., DEMİR N., HAYALOĞLU A. A.
International Symposium on Medicinal, Aromatic and Dye Plants, 5 - 07 Ekim 2017, (Özet Bildiri)
2017
201729. Volatile profiles during storage of butter produced from different animals’ milk.
TAHMAS KAHYAOĞLU D., ÇAKMAKÇI S., HAYALOĞLU A. A.
15th Euro Fed Lipid Congress: Oil, fats and Lipids: New Technologies and Applications for a Healthier Life., Uppsala, İsveç, 27 - 30 Ağustos 2017, ss.186, (Özet Bildiri)
2017
201730. Volatile profiles during storage of butter produced from different animals milk
TAHMAS KAHYAOĞLU D., ÇAKMAKÇI S., HAYALOĞLU A. A.
15th Euro Fed Lipid Congress, 27 - 30 Ağustos 2017, (Özet Bildiri)
2016
201631. Changes in the Chemico physical Characteristics of Kashkaval Cheese Induced by Different Heat Treatments
sulejmani e., HAYALOĞLU A. A.
International Turkic World Conference on Chemical Sciences and Technologies, 26 - 30 Ekim 2016, (Özet Bildiri)
2016
201632. Effects of Adjunt Culture and Ripening Temperature on Proteolysis Volatiles Texture and Sensory Properties of Beyaz peynir White brined Cheese
HAYALOĞLU A. A., ŞAHİNGİL D.
International Turkic World Conference on Chemical Sciences and Technologies, 26 - 30 Ekim 2016, (Özet Bildiri)
2016
201633. A Comparative Study by GC MS of the Flavour Volatiles Produced during the Ripening of Raw and Pasteurized Macedonian Goat Cheese
sulejmani e., HAYALOĞLU A. A.
International Turkic World Conference on Chemical Sciences and Technologies, 26 - 30 Ekim 2016, (Özet Bildiri)
2016
201634. Effects of Adjunct Culture and Ripening Temperature on Proteolysis, Volatiles, Texture and Sensory Propertıes of Beyaz Peynir, White-Brined Cheese.
HAYALOĞLU A. A., ŞAHİNGİL D.
International Turkic World Conference on Chemical Sciences and Technologies, Skopje, Makedonya, 26 - 27 Ekim 2016, (Özet Bildiri)
2016
201635. The Effects of Coating with Beeswax on Volatile Compounds and Proteolysis Levels of Kashar Cheese During Ripening
DAĞDEMİR E., YILMAZ F., HAYALOĞLU A. A.
2nd Congress on Food Structure and Design, 26 - 28 Ekim 2016, (Özet Bildiri)
2016
201636. Volatile compounds of monofloral Turkish honeys
YILDIZ O., KOLAYLI S., HAYALOĞLU A. A., ŞAHİNGİL D., GÜRKAN H.
13th Asian Apicultural Association Conference, Jeddah, Birleşik Arap Emirlikleri, 24 - 26 Nisan 2016, (Özet Bildiri)
2016
201637. Changes in chemical composition and proteolysis of Macedonian white cheese produced from organic certified goat milk
sulejmani e., HAYALOĞLU A. A.
5th International Molecular Biology and Biotechnology Congress, 25 - 29 Ağustos 2016, (Özet Bildiri)
2016
201638. Differences of mineral composition of citrus and pine honey produced in Turkey
LEVENT O., HAYALOĞLU A. A.
13th Asian Apicultural Association (AAA) Conference, Riyadh, Birleşik Arap Emirlikleri, 24 - 26 Nisan 2016, ss.301, (Özet Bildiri)
2016
201639. Characteristic of bingol flower honey produced east region of Turkey
YURT B., HAYALOĞLU A. A.
13th Asian Apicultural Association Conference, 24 - 26 Nisan 2016, (Özet Bildiri)
2016
201640. Differences of mineral composition of citrus and pine honey produced in Turkey
LEVENT O., HAYALOĞLU A. A.
13th Asian Apicultural Association Conference, 24 - 26 Nisan 2016, (Özet Bildiri)
2015
201541. Sweet Cherry A comparative study for phytochemicals volatiles and sensory characteristics of twelve cherry cultivars grown in Turkey
HAYALOĞLU A. A., DEMİR N.
18. EuroFoodChem, Madrid, Spain, 13 - 16 Ekim 2015, (Özet Bildiri)
2015
201542. Effects of scalding temperature and time on the chemical textural and microstructural properties of traditional Urfa cheese
ATASOY A. F., Çiçek M., HAYALOĞLU A. A.
The 3rd International Symposium on Traditional foods from Adriatic to Caucasus, 1 - 04 Ekim 2015, (Özet Bildiri)
2015
201543. Optimization of ripening time temperature and salt concentration in a model cheese using response surface methodology determination of proteolysis and bioactive properties
HAYALOĞLU A. A., ŞAHİNGİL D., Gökçe Y.
18. EuroFoodChem, Madrid, Spain, 13 - 16 Ekim 2015, (Özet Bildiri)
2015
201544. Gender age and geographical region on liking and consumption preference of cig kofte raw meatball a popular traditional food in Turkey
HAYALOĞLU A. A., BORAN O. S., GÖKÇE Y.
11th Pangborn Sensory Science Symposium, İsveç, 23 - 27 Ağustos 2015, (Özet Bildiri)
2015
201545. Protein breakdown evaluation of peptide and aminoacid profiles f cheese during ripening
Erhan S., Abdullahi X., HAYALOĞLU A. A.
5th Euro-Global Summit and Expo on Food & Beverages, Alicante, Spain, 16 - 18 Haziran 2015, (Özet Bildiri)
2012
201246. Kars Kaşar Peynirlerinin Proteoliz Düzeyi ve Aroma Maddeleri Kompozisyonu
HAYALOĞLU A. A., LEVENT O., GÜRKAN H., ŞAHİNGİL D.
Türkiye 11. Gıda Kongresi, Hatay, Türkiye, 10 - 12 Ekim 2012, ss.528, (Özet Bildiri)
2012
201247. Kars Kaşar peynirlerinin Proteoliz düzeyi ve Aroma Maddelerinin Kompozisyonu.
HAYALOĞLU A. A., LEVENT O., GÜRKAN H., ŞAHİNGİL D.
Türkiye 11. Gıda Kongresi, Hatay, Türkiye, 10 - 12 Ekim 2012, (Özet Bildiri)
2011
201148. Characterization of proteolysis and volatile compounds of Comlek cheese sold in Central Anatolia
KARACA O. B., ŞAHİNGİL D., KARACA SAYDAM B., HAYALOĞLU A. A.
International Food Congress, Novel Approaches in Food Industry, İzmir, Türkiye, 26 - 28 Mayıs 2011, (Özet Bildiri)
2011
201149. Proteolysis level and volatile aroma compounds in Gokceada goat milk cheese.
YAŞAR K., TÖLÜ C., ŞAHİNGİL D., HAYALOĞLU A. A.
IDF International Symposium on Sheep, Goat and other non-Cow Milk, Atina, Yunanistan, 16 - 18 Mayıs 2011, (Özet Bildiri)
Kitaplar
2017
20171. Cheese Varieties Ripened Under Brine
HAYALOĞLU A. A.
Cheese: Chemistry, Physics and Microbiology, Paul L. H. McSweeney, Patrick F. Fox, Paul D. Cotter and David W. Everett, Editör, Academic Press , ss.997-1040, 2017
Desteklenen Projeler
2020 - Devam Ediyor
2020 - Devam EdiyorMalatya kayısısının ayırt edici özelliklerinin kimyasal bileşim analiz verisi tabanlı makine öğrenmesi yoluyla belirlenmesi
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Güdümlü
DURMAZ G. (Yürütücü), SARITEPE Y., BOZANOĞLU F., ERDOĞAN A., HAYALOĞLU A. A., KARABULUT İ., et al.
2020 - 2023
2020 - 2023Kayısı Çekirdeği Soğuk Pres Kekinden Katma Değeri Yüksek Ürünler(Kahve, Ezme, Zar tozu) Elde Edilmesi
TÜBİTAK Projesi , 1505 - Üniversite-Sanayi İşbirliği Destek Programı
(Proje Özeti)
Ergül S., Yıldız O., Şahingil D., Hayaloğlu A. A. (Yürütücü)
2020 - 2023
2020 - 2023ALOE VERA İLE ZENGİNLEŞTİRİLMİŞ KEFİR ÜRETİMİ VE DEPOLAMA SÜRESİNCE KALİTE ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Doktora
HAYALOĞLU A. A. (Yürütücü), YİĞİTVAR İ.
2020 - 2022
2020 - 2022Kızılcık Meyvesi İlavesiyle Yoğurdun Bazı Biyokimyasal Özelliklerinin Zenginleştirilmesi
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Y.Lisans
HAYALOĞLU A. A. (Yürütücü), MUTLU M. D.
2019 - 2022
2019 - 2022Kayısı Çekirdeği Yağı ve Protein Ekstraksiyonunun Optimize Edilmesi ve Kayısı Çekirdeğinin Biyoaktif ve Teknofonksiyonel Özelliklerinin Belirlenmesi
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Güdümlü
HAYALOĞLU A. A. (Yürütücü), YİĞİTVAR İ., AYDIN Ç. M., ALKAN G., ERGÜL S., ŞAHİNGİL D., et al.
2018 - 2021
2018 - 2021Yüksek Kolesterollü Diyetle Beslenen Ratlarda Reyhan Ekstraktı ve Esansiyel Yağının Lipid Metabolizması Üzerine Etkileri
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Doktora
HAYALOĞLU A. A. (Yürütücü), GÖKÇE Y.
2018 - 2021
2018 - 2021Model Peynirde Peynir Bulamacı İlavesinin Proteoliz ve Bioaktif Peptit Oluşumuna Etkisinin Belirlenmesi
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Doktora
HAYALOĞLU A. A. (Yürütücü), BORAN O. S.
2018 - 2020
2018 - 2020Bazı Mayaların Beyaz Peynirde Uçucu Aroma Bileşikleri ve Proteoliz Düzeyine Katkısı ile Biyoaktif Peptit Üretme Performanslarının Belirlenmesi
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Doktora
HAYALOĞLU A. A. (Yürütücü), GÜRKAN H.
2018 - 2020
2018 - 2020Malatya İlinde Yetiştirilen Bazı Kayısı Çeşitlerine ait Çekirdek Protein Hidrolizatlarının Biyoaktivitelerinin Belirlenmesi
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Y.Lisans
HAYALOĞLU A. A. (Yürütücü), MUTLU M.
2018 - 2019
2018 - 2019
Diyabetik Ratlarda Reyhan Sulu Ekstraktı ve Esansiyel Yağının Anti-Diyabetik Aktivitesinin Araştırılması
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Y.Lisans
HAYALOĞLU A. A. (Yürütücü), KANMAZ H.
2016 - 2019
2016 - 2019BAZI PEYNİR ÇEŞİTLERİNDE PROTEOZİL SEVİYESİ VE ACE AKTİVİTESİNİN BELİRLENMESİNDE KULLANILAN YÖNTEMLERİN KARŞILAŞTIRILMASI
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Araştırma Projesi
HAYALOĞLU A. A. (Yürütücü), ERGÜL S.
2017 - 2018
2017 - 2018Uluslar arası Tıbbi Aromatik ve Boya Bitkileri Sempozyumu
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Diğer
HAYALOĞLU A. A. (Yürütücü)
2015 - 2018
2015 - 2018GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ GIDA İŞLEME VE KROMATOGRAFİ LABORATUVARININ GÜÇLENDİRİLMESİ
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Güdümlü
HAYALOĞLU A. A. (Yürütücü)
2015 - 2018
2015 - 2018MODEL PEYNİRDE BİYOAKTİF PEPTİT OLUŞUMUNUN ARAŞTIRILMASI VE PEPTİTLERİN MALDI-TOF-MS İLE TANIMLANMASI
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Güdümlü
HAYALOĞLU A. A. (Yürütücü)
2016 - 2017
2016 - 2017ARAPGİR MOR REYHAN ÇAYI VE ŞERBETİNİN ÜRETİM OLANAKLARININ ARAŞTIRILMASI
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Y.Lisans
HAYALOĞLU A. A. (Yürütücü)
2014 - 2017
2014 - 2017Kaşar peyniri üretiminde sonikasyon uygulaması ile zayıflatılmış starter olmayan Laktobasillerin peynirin olgunlaşması ve kalitesi üzerine etksis
TÜBİTAK Projesi
HAYALOĞLU A. A.
2014 - 2016
2014 - 2016DEVE KİMOZİNİ VE ŞİRDEN MAYASI KARIŞIMININ BEYAZ PEYNİRİNİN BAZI KALİTE ÖZELLİKLERİNE ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje , BAP Y.Lisans
HAYALOĞLU A. A. (Yürütücü)
2012 - 2014
2012 - 2014Malatya da yetiştirilen bazı kiraz Prunus avium L çeşitlerinin fenol bileşikleri organik asit şeker ve aroma maddeleri yönünden karakterizasyonu
TÜBİTAK Projesi
HAYALOĞLU A. A. (Yürütücü)