Ergül S., Yıldız O., Şahingil D., Hayaloğlu A. A. (Yürütücü)
TÜBİTAK Projesi, 2020 - 2023
Bitkisel proteinlerin beslenmedeki önemi ve sahip olduğu bazı fonksiyonel özellikler nedeniyle, son yıllarda popüler çalışma konuları arasındadır ve yeni ürünlerin formülasyonlarında yer bulmaktadır. Kayısı çekirdeği yağının özellikle kozmetik sanayiinde kullanılması nedeniyle, proses sonrası arta kalan ve yüksek protein içeren pres kekinin katma değerli ürünlere (pres keki kahvesi, ezme ve zar tozu) dönüştürülmesi fikri ve literatürde bu konudaki bilgi eksikliği, projenin başlatılma gerekçesini oluşturmaktadır. Böylece, artıklardan kahve ve ezme gibi yeni bir ürünler geliştirilmiş olacak ve atık olan kabuk zarının toz ürüne işlenmesi ile tekno-fonksiyonel yeni bir ürün üretilecektir.