COVID-19 Nedeniyle ARDS Gelişen Yoğun Bakım Hastalarında Prone Pozisyonunun Oksijen Saturasyonu, Kan Gazı Parametreleri Ve Solunum Sayısına Etkisi


Tezin Türü: Doktora

Tezin Yürütüldüğü Kurum: İnönü Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Hemşirelik (Yl), Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2022

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: VEYSEL TEKİN

Danışman: Medet Korkmaz

Özet:


COVİD-19 Nedeniyle ARDS Gelişen Yoğun Bakım Hastalarında Prone Pozisyonunun Oksijen Saturasyonu, Kan Gazı Parametreleri ve Solunum Sayısına Etkisi


        Amaç: Bu araştırma, COVİD-19 nedeniyle ARDS gelişen yoğun bakım hastalarında prone pozisyonunun oksijen saturasyonu, kan gazı parametreleri ve solunum sayısı üzerine etkisini belirlemek amacıyla planlandı.
Materyal ve Metot: Bu araştırma altı ölçümlü, zaman serili, kontrol gruplu ve randomize tam deneysel olarak yapılmıştır. Araştırmaya COVİD-19 nedeniyle ARDS gelişen 45 kontrol grubu, 45 deney grubu hasta dâhil edilmiştir. Deney grubuna çalışmaya başlanmadan önce 30 dakika prone pozisyonu verilmiştir. Kontrol grubu hastalarına ise herhangi bir girişim uygulanmamıştır. Verilerin toplanmasında “Demografik Bilgi Formu” ve “Saturasyon, Kan Gazı ve Solunum Sayısı formu ”kullanılmıştır. Veriler Statistical Package For Social Science 25.0 programı kullanılarak değerlendirilmiştir.

Bulgular: Deney ve kontrol grupların alınan hastaların yaş ve cinsiyet özelliklerinin benzer olduğu belirlendi. Prone pozisyonu uygulanan deney grubu hastalarının oksijen saturasyonu ortalamalarının daha yüksek olduğu belirlendi. Kan gazı parametreleri incelendiğinde, prone pozisyonu uygulanan hastaların SaO2, PO2 değerlerinin daha yüksek olduğu, PCO2 ortalamalarının daha düşük olduğu tespit edildi. Ayrıca, deney grubu hastalarının pH değerlerinin referans aralığına daha yakın olduğu belirlendi. Sodyum ve Laktat değerlerinde herhangi bir değişiklik olmadığı tespit edildi. Solunum sayısı incelendiğinde, prone pozisyonu verilen hastaların solunum sayılarının daha düşük olduğu ve referans aralığına daha yakın olduğu ve solunum iş yükünün azaldığı tespit edildi.


Sonuç: Prone pozisyonu verilen hastaların oksijen saturasyonu, arteriyel kan gazı değerleri ve solunum sayısının olumlu etkilendiği görüldü. COVİD-19 nedeniyle ARDS gelişmiş hastalarda yoğun bakım birimlerinde prone pozisyonunun verilmesi önerilmektedir.

Anahtar Kelimeler: ARDS, COVİD-19, Hemşirelik, Kan gazı değerleri, Prone pozisyonu