Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: İnönü Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Kimya, Türkiye
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: Yunus Uğur
Danışman: Nurhayat Özdemir
Özet:
Özet Karabiber, Piper nigrum asmasının küçük kurutulmuş meyvelerinden elde edilir. Biber adı,
uzun biberin Sanskritçe adı olan pippali'den türetilmiştir . Bu kelime Yunanca peperi ve
Latince piper kelimesini doğurdu. Siyah, beyaz , yeşil ve
kırmızı karabiber çeşitleri de bulunmaktadır. Karabiber, Güney Hindistan'ın
Batı Kıyısında tropikal bir bölge olan
Malabar'a özgüdür. Biber asması, kendisini bir destek ağacına veya insan
yapımı bir yapıya yapıştıran çok yıllık sarmaşık benzeri bir tırmanıcıdır. Türkiye’de Antalya’da ve diğer Akdeniz kentlerinde
sınırlı üretimi bulunan bitki, ülkemizde daha çok yurt dışından tedarik
edilir. Küre biçiminde, eriğimsi şeklinde meyvesi vardır, kabuğunun
dış kısmı etli iç kısmı serttir. Olgunlaşmadan
önce toplanıp kurutulursa karabiber,
olgunlaştıktan sonra kabukları soyularak kurutulursa beyazbiber elde edilir.
Kurutulmaya geçmeden ağaçta çok bekletilen karabiber taneleri ise zamanla kızarmaktadırlar ve kırmızı rengi almaktadırlar. Bu
renk dönüşümünden sonra toplanıp
kurutulan biber taneleri de Kırmızı Karabiber adını alır. Yeşil
karabiber ise olgunlaşmamış yeşil renkli meyvelerin toplanıp tuzlu suda
bekletilmesi vb. işlemler sonucu elde edilen üründür. 'Kara altın' ve
'baharatların kralı' olarak adlandırılan karabiber, dünyanın en önemli ve en
çok tüketilen baharatıdır. Biber binlerce yıldır Hindistan'da
yetişmiştir ve Batı'ya ilk kez Büyük İskender'in (MÖ 4. yy) küresel
fetihlerinden sonra tanıtılmıştır. Karabiber eski zamanlarda o kadar
değerliydi ki vergi, haraç, çeyiz ve kira ödemek için para olarak
kullanılıyordu. Altın gibi tartıldı ve ortak bir değişim aracı olarak
kullanıldı. Biber, antik Roma mutfağında kullanılmış ve ortaçağ Avrupa
mutfağının bir statü sembolü haline gelmiştir. Karabiber, A ve C vitaminleri açısından zengindir ve önemli miktarda
kafein içerir, bu da beyni uyanık tutmaya yardımcı olabilecek bir
uyarıcıdır. Karabiberin kalsiyum ve selenyum gibi bazı temel besinlerin
yanı sıra yeşil çay ve zerdeçalda bulunan faydalı bitki bileşiklerinin
emilimini arttırdığı bilinmektedir. Araştırmalar, baharatın
antioksidanlar, antimikrobiyal ve antienflamatuar özellikler açısından zengin
olduğunu ve bunların tümü meyvenin tadından sorumlu olan uçucu yağa, piperine
atfedildiğini göstermiştir. Baharat, Ayurveda(yaşam bilimi) tıbbında
sindirim sorunları, kulak ağrıları, kangren ve kalp hastalıklarını tedavi
etmek için kullanılmıştır. Geleneksel Çin Tıbbında karabiber, nörolojik
bozukluklar için etkili bir tedavi olarak gösteren güncel bir bilimsel
araştırma olmamasına rağmen, tarihsel olarak epilepsi ile ilişkili
semptomları azaltmak için kullanılmıştır. Zerdeçal, zencefilgiller
ailesi içerisinde yer alan sarı çiçekleri ve iri yaprakları olan çok yıllık
bir otsu bitki türüdür. Hint safranı olarak da adlandırılan bu bitki, Güney
Asya temelli olup tüm dünyaya da buradan yayılmıştır. İçerisinde bulunan
kurkumin adlı bileşen sayesinde sağlık üzerinde çok önemli olumlu etkilere
sahiptir. |
Anahtar Kelimeler: Karabiber GC-MS zerdeçal FTIR, SEM-EDX |