Tıbbi Aromatik Bitkilerden Karabiber (Piper Nigrum L) ve Zerdeçalın (Curcuma longa) GC-MS FTIR SEM-EDX ile Kimyasal Analizi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: İnönü Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Kimya, Türkiye

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Yunus Uğur

Danışman: Nurhayat Özdemir

Özet:

Özet

Karabiber, Piper nigrum asmasının küçük kurutulmuş meyvelerinden elde edilir. Biber adı, uzun biberin Sanskritçe adı olan pippali'den türetilmiştir . Bu kelime Yunanca peperi ve Latince piper kelimesini doğurdu. Siyah, beyaz , yeşil ve kırmızı karabiber çeşitleri de bulunmaktadır. Karabiber, Güney Hindistan'ın Batı Kıyısında  tropikal bir bölge olan Malabar'a özgüdür. Biber asması, kendisini bir destek ağacına veya insan yapımı bir yapıya yapıştıran çok yıllık sarmaşık benzeri bir tırmanıcıdır. Türkiye’de Antalya’da ve diğer Akdeniz kentlerinde sınırlı üretimi bulunan bitki, ülkemizde daha çok yurt dışından tedarik edilir. Küre biçiminde, eriğimsi şeklinde meyvesi vardır, kabuğunun dış kısmı etli iç kısmı serttir. Olgunlaşmadan önce toplanıp kurutulursa karabiber, olgunlaştıktan sonra kabukları soyularak kurutulursa beyazbiber elde edilir. Kurutulmaya geçmeden ağaçta çok bekletilen karabiber taneleri ise zamanla kızarmaktadırlar ve kırmızı rengi almaktadırlar. Bu renk dönüşümünden sonra toplanıp  kurutulan biber taneleri de Kırmızı Karabiber adını alır. Yeşil karabiber ise olgunlaşmamış yeşil renkli meyvelerin toplanıp tuzlu suda bekletilmesi vb. işlemler sonucu elde edilen üründür. 'Kara altın' ve 'baharatların kralı' olarak adlandırılan karabiber, dünyanın en önemli ve en çok tüketilen baharatıdır. Biber binlerce yıldır Hindistan'da yetişmiştir ve Batı'ya ilk kez Büyük İskender'in (MÖ 4. yy) küresel fetihlerinden sonra tanıtılmıştır. Karabiber eski zamanlarda o kadar değerliydi ki vergi, haraç, çeyiz ve kira ödemek için para olarak kullanılıyordu. Altın gibi tartıldı ve ortak bir değişim aracı olarak kullanıldı. Biber, antik Roma mutfağında kullanılmış ve ortaçağ Avrupa mutfağının bir statü sembolü haline gelmiştir.

Karabiber, A ve C vitaminleri açısından zengindir ve önemli miktarda kafein içerir, bu da beyni uyanık tutmaya yardımcı olabilecek bir uyarıcıdır. Karabiberin kalsiyum ve selenyum gibi bazı temel besinlerin yanı sıra yeşil çay ve zerdeçalda bulunan faydalı bitki bileşiklerinin emilimini arttırdığı bilinmektedir. Araştırmalar, baharatın antioksidanlar, antimikrobiyal ve antienflamatuar özellikler açısından zengin olduğunu ve bunların tümü meyvenin tadından sorumlu olan uçucu yağa, piperine atfedildiğini göstermiştir. Baharat, Ayurveda(yaşam bilimi) tıbbında sindirim sorunları, kulak ağrıları, kangren ve kalp hastalıklarını tedavi etmek için kullanılmıştır. Geleneksel Çin Tıbbında karabiber, nörolojik bozukluklar için etkili bir tedavi olarak gösteren güncel bir bilimsel araştırma olmamasına rağmen, tarihsel olarak epilepsi ile ilişkili semptomları azaltmak için kullanılmıştır.

Zerdeçal, zencefilgiller ailesi içerisinde yer alan sarı çiçekleri ve iri yaprakları olan çok yıllık bir otsu bitki türüdür. Hint safranı olarak da adlandırılan bu bitki, Güney Asya temelli olup tüm dünyaya da buradan yayılmıştır. İçerisinde bulunan kurkumin adlı bileşen sayesinde sağlık üzerinde çok önemli olumlu etkilere sahiptir.

Anahtar Kelimeler: Karabiber  GC-MS zerdeçal FTIR, SEM-EDX