HUZUREVİNDE YAŞAYAN, YALNIZ YAŞAYAN VE AİLESİ İLE BİRLİKTE YAŞAYAN YAŞLILARDA MANEVİ YÖNELİMİN MUTLULUĞA ETKİSİNİN İNCELENMESİ


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: İnönü Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Hemşirelik (Yl), Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2022

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: ELVAN KIRILMAZ

Danışman: Medet Korkmaz

Özet:


Huzurevinde Yaşayan, Yalnız Yaşayan ve Ailesi ile Birlikte Yaşayan Yaşlılarda Manevi Yönelimin Mutluluğa Etkisinin İncelenmesi


 


Amaç: Araştırma huzurevinde, yalnız ve ailesi ile birlikte yaşayan yaşlılarda manevi yönelimin mutluluğa etkisini incelemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır.


Materyal ve Metot: Araştırmanın evrenini Malatya Huzurevin de yaşayan yaşlı bireyler ile Malatya Yeşilyurt ve Battalgazi İlçe Sağlık Müdürlüğüne bağlı Aile Sağlığı Merkezlerine başvuran 65 yaş üstü bireylerdir. Araştırmanın örneklem grubu G power analiziyle hesaplanmış ve her grup için 50 olmak üzere toplamda 150 kişi olarak belirlenmiştir. Veriler; Tanıtıcı Bilgi Formu, Manevi Yönelim Ölçeği ve Oxford Mutluluk Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler SPSS 25.0 programı ile değerlendirilmiştir.


Bulgular: 65-74 yaş aralığında olan katılımcılar çalışma grubunun %54.7’sini oluşturmakta ve %76’sı ailesi ile birlikte yaşamaktadır. Ailesi ile birlikte yaşayan katılımcıların %50’si eşiyle birlikte yaşamaktadır. 75-84 yaş aralığında olan katılımcılar çalışma grubunun %34.7’sini oluşturmakta ve %48’i huzurevinde yaşamaktadır. Huzurevinde yaşayan bireylerin %70’i erkek bireylerden oluşmaktadır. Katılımcıların %10.7’si ise 85 ve üzeri yaştadır ve %18’i huzurevinde yaşamaktadır. Huzurevinde ve yalnız yaşayan bireylerin OMÖ puanının MYÖ puanı üzerinde istatiksel olarak anlamlı etkisinin olduğu saptanmıştır (p<0.05).


Sonuç: Araştırma bulguları doğrultusunda manevi yönelimin mutluluğu pozitif yönde etkilediği sonucuna ulaşılabilir.

Anahtar Kelimeler: Manevi Yönelim, Mutluluk, Yaşlılık