Ortaokul öğretmenlerinin EBA platformuna yönelik tutum ve görüşleri


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: İnönü Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Eğitim Bilimleri, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2024

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: MEHMET CANER ONAT

Danışman: Mustafa Akdağ

Özet:

  Bu araştırmada,  ortaokul öğretmenlerinin EBA platformuna yönelik tutum ve görüşlerinin çeşitli değişkenler açısından incelemesi amaçlanmıştır. Bu amaca yönelik olarak karma araştırma yönteminin gömülü desenine göre çalışma yürütülmüştür. Çalışmanın  nicel boyutu  betimsel bir araştırma niteliğinde olup nedensel karşılaştırma deseninde yürütülmüştür, nitel boyu­tunda ise durum çalışması modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini 2022-2023 eğitim-öğretim yılında Siirt merkezdeki FATİH Projesi kurulumu tamamlanmış okul­larda görev yapan branş öğretmenleri oluşturmaktadır. Bu evrenden amaçlı örnekleme yöntemi olan maksimum çeşitlilik yöntemi ile seçilen 14 öğretmen örneklem grubunu oluşturmaktadır.

            Araştırmada nicel boyutu oluşturan veri analizleri, istatistik paket programı kullanılarak yapılmıştır. Çalışmada öğretmen görüşlerini belirlemek amacıyla veri toplamak için EBA Tutum Ölçeği (ETÖ) kullanılmıştır. Ulaşılan verilerin, betimsel istatistik teknikleri (frekans, ortalama, yüzde ve standart sapma) kullanılarak analizi yapılmıştır. Veriler normal dağılım gösterdiği için parametrik testler kullanılmıştır. Araştırmanın nitel kısmı için yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Elde edilen veriler betimsel analiz tekniği kullanılarak analiz edilmiştir.

            Nicel çalışmanın demografik değişkenlerine göre ETÖ’nün alt boyutları olan EBA’nın gerekliliği ve EBA’nın uygulanabilirliği alt boyutlarında anlamlı fark oluşturup oluşturmadı­ğına bakılmıştır.  Öğretmenlerin okul türüne, kıdemlerine ve EBA kullanım yeterliliklerine göre EBA tutum puanlarında anlamlı farklılık bulunmuştur. Cinsiyetle­rine, görev yaptıkları branşlarına, öğrenim durumlarına ve EBA için kullandıkları araç çeşidine göre ise tutumla­rında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır.

            Özel Okuldan, İmam Hatip Ortaokulundan ve Devlet Ortaokulundan öğretmen­lerle yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre öğretmenler öğretim programına göre en çok EBA içeriklerinin yetersiz olduğu, öğ­retmen ve öğrenci için kısmen işlevsel olduğu görüşlerini dile getirmişlerdir. EBA kullanımında en fazla internet altyapı sorunlarıyla karşılaştıklarını bunu çözmek için okullarda sistemin internet altyapısı eksikliklerinin giderilmesi gerektiğini söylemiş­lerdir. EBA kullanımının arttırılması için etkileşimli zengin içeriklerin sisteme yüklenmesi önerisinde bulunan öğretmenler gelecekte EBA’nın rahat ulaşılabilir bir platform ve eğitim-öğretim için zengin bir yardımcı kaynak olması gerektiğini belirtmiş­lerdir. Çalışmada ulaşılan sonuçlara göre, uygulayıcılara ve araştırmacılara yönelik önerilerde bulunulmuştur.