Malatya'da yetişen ıhlamur ağacı tohumu yağı eldesi ve karakterizasyonu


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: İnönü Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2021

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: TUĞÇE BENGÜ MUMCU

Asıl Danışman (Eş Danışmanlı Tezler İçin): Yunus Önal

Eş Danışman: Selim Erdoğan

Özet:

Bu tez çalışmasında Malatya yöresinden toplanan ıhlamur tohumlarının yağı çözücü ekstraksiyonu yöntemi ile alınıp karakterizasyonu yapılmıştır. Deneyler için tohumlar 2018 yılı Ağustos sonunda Malatya bölgesindeki ıhlamur tohumlarının toplanıp dış kabuklarının tohumlardan ayrılarak soxhlet cihazıyla yağ eldesi yapılmıştır. Soxhlet cihazında çözücü olarak aseton, hekzan ve etil alkol kullanılmıştır. Elde edilen yağların yağ kalitesini belirlemek amacıyla XRD, SEM, elementel analiz, kül tayini, sabunlaşma sayısı gibi bir takım analizlere tabi tutulmuştur. Yapılan analizler sonucu aseton ile yağ verimi ağırlıkça % 28, hekzan ile % 28,65 ve % 33 etil alkol değerleri belirlenmiştir. Ihlamur ağacı tohumu yağ asidi bileşiminde ağırlıkça % olarak oleik asit: aseton için 27,442 ,hekzan için 30,852 , palmitik asit: aseton için 10,9545 , hekzan için 11,929 , linoleik asit: aseton için 51,188 , hekzan için 44,145 değerleri bulunmuştur. Sabun sayısı değerleri mg KOH/ g yağ olarak hekzan için 176,72 ; aseton için 246,94; etil alkol için 232,48 olarak bulunmuştur. Kül tayini değerleri ortalama % 5,575 ; kabuk külü farklı olarak % 2.1 olarak bulunmuştur