22. Ulusal Biyoloji Kongresi, Eskişehir, Türkiye, 23 - 27 Haziran 2014, ss.792
Giriş: Kanser, dünyada insan ölümlerine yol açan önemli nedenlerden biridir. Bugüne kadar kanser tedavisinde cerrahi ınüdahale, radyasyon, kemoterapi ve immunoterapi olmak üzere dört yöntem kullanılmaktadır.Geleneksel kanser kemoterapisinin dezavantajlarından dolayı tedavi etkinliklerinin arttrıl|ıası gerekmektedir.Pekçok şapkalı fungusun kanser tedavİsİnde ve kanser oluşumunun engellenmesindeki etkinlikleri ve viral hastalıkların tedavisinde kullanılabilme potansiyelleri araştırılmaktadır. Tıbbi funguslar, şapka kısımlarında, kültür miselinde, külttir sıvısında; antikanser,
antiinflamator, antiviral, antitrombotik aktivitelere sahip moleküller olarak sınıflandrılan hemiselüloz, polisakkarit, lipopolisakkarit, peptit, protein, glikoprotein, triterpenoidler, lektin, lipid türevleri ve diğer metabolitleri içeren biyolojik olarak aktif maddeler içerir.
Gereçler ve Yöntemler: Çalışmada bazı beyaz çürükçül fungusların ekstraktlarının sitotoksik etkileri akciğer kanseri ve sağlıklı akciğer epitelyum hücreleri üzerinde tespit edilmiştir. Akciğer kanseri (A549) ve sağlıklı hücre hattı olan akciğer epitel hücreleri (BEAS2B) Vol\ fetal sığır serumu ve %ol oranında penisilin ve strepton-ıisin içeren RPMI ortamındaYo1'lik CO2 içeren nemli atmosferde,37oC'de inkübe edilerek çoğaltılarak devamlıhğı sağlanmıştır. Hücrelerin canlılığı velveya sitotoksisite analizleri için
yaygın bir şekilde kullanılan MTT ve tripan mavisi ana|izleri yapılmış ve fungus ekstraktlarının sitotoksik
etkileri belirlenmiştir.
Bulgular: Çalışınanın sonucunda, beyaz çürükçül funguslardan elde edilen ekstraktlar akciğer kanseri hücreleri ile farklı konsantrasyonlarda ve farklı zaman aralıklarında muamele edilmiş ve akciğer kanseri hücreleri üzerine sitotoksik etki gösterdiği belirlenmiştir. Farklı beyaz çürükçül funguslardan elde edilen ekstraktların herbirinin lC50 değeri MTT analizi ile tespit edilmiştir.
Sonuç ve Tartışma: Pekçok şapkalı fungusun antikanser etkinliği yapılan çalışmalarla tespit edilmiş olmasına rağırıen bu çalışıııa kapsamında kullanılan beyaz çürükçül fungusların sitotoksik etkileri akciğer kanseri hücreleri üzerine daha önce çalışılmamıştır. Sitotoksik etki iki sitotoksik iest analiziyle doğrulanmış olup, ça[ışma bu tip fungusların sitotoksik etki yönleriyle değerlendirilebilmeleri açısından umut vericidir.