Polipropilen Esaslı Kayısı Çekirdeği Kabuğu Tozu Katkılı Kompozitlerin Mekanik Özelliklerinin İncelenmesi


Altuğ M., YILMAZ Y., ASLAN Y.

Adıyaman Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, cilt.12, sa.26, ss.225-237, 2025 (TRDizin) identifier

Özet

Bu çalışmada, takviye olarak kayısı çekirdeği kabuğu tozu (KÇKT) kullanılarak Polipropilen (PP) matrisli kompozitler üretildi. Bu kompozitlerin yapıları içerisindeki kayısı çekirdeği kabuğu oranı değiştirilerek farklı yapı ve özelliklerde 6 farklı numune hazırlandı. Elde edilen numunelerin mekanik özellikleri incelendi. Öncelikle bu katkılı kompozitlerin FTIR analizi ile kimyasal yapıları doğrulandı. Elde edilen bu yapıların yüzey morfolojileri detaylı olarak taramalı elektron mikroskobu (SEM) ile incelediğimizde N1-saf PP yapısının düz ve filimsi bir yapı gözlendi. Katkılı numunelerde kayısı çekirdeği kabuğu miktarı arttıkça düz yüzeylerin yapısının azaldığını ve fraktal yapının arttığı görüldü. Çekme testi sonucunda elastisite modülünde saf PP’ye %25 katkı eklenmesi ile maksimum %40.7’lik bir artış gözlenmiştir. Yapıya katkı eklenmesi ile numunlerin çekme mukavemeti azalmış ve kopma uzamasında genel olarak bir değişiklik görülmemiştir. Izod darbe testi sonucunda sönümlenen enerji itibariyle en iyi değer %15 takviyeli numunede 0.27J olarak elde edildi. Eğme testlerinin sonucunda elde edilen elastisite modülü değerlerinde genel bir artış gözlendi.
In this study, polypropylene (PP) matrix composites were fabricated using apricot kernel shell powder (AKSP) as reinforcement. Six distinct samples with varying structures and properties were prepared by varying the apricot kernel shell ratio in the structures of these composites. The mechanical properties of the samples were investigated. Firstly, the chemical structures of these doped composites were confirmed by FTIR analysis. A thorough examination of the surface morphology of these structures was conducted using scanning electron microscopy (SEM). This analysis revealed a flat and filamentous structure characteristic of the N1-pure PP structure. As the quantity of apricot kernel shell in the doped samples increased, the structure of the flat surfaces decreased and the fractal structure increased. In consequence of the tensile test, an augmentation of up to 40.7% in the modulus of elasticity was deduced from the incorporation of 25% additive to pure PP. The tensile strength of the specimens decreased with the addition of additives to the structure, and there was no change in the elongation at break in general. The specimen that demonstrated the most effective dissipation of energy in the Izod impact test, with a value of 0.27J, was the 15% reinforced specimen. A general increase was observed in the modulus of elasticity values obtained as a result of flexural tests.