Bülent Ecevit’s Policies, Decisions, and Attitudes Towards the European Union Membership Process of Türkiye: A Comprehensive Analysis


Creative Commons License

Yıldırım U. T.

Abant Sosyal Bilimler Dergisi, cilt.23, sa.3, ss.1569-1584, 2023 (Hakemli Dergi)

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 23 Sayı: 3
  • Basım Tarihi: 2023
  • Doi Numarası: 10.11616/asbi.1327938
  • Dergi Adı: Abant Sosyal Bilimler Dergisi
  • Derginin Tarandığı İndeksler: EBSCO Legal Source, TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.1569-1584
  • İnönü Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

This study focuses on the analysis of the European Union (EU) membership policy of Bülent Ecevit who was a prominent political leader in Turkish political life and scrutinizes his decisions and attitudes through the lens of continuity and change, seeking to trace the imprints of influential factors and dynamics in the decision-making process. In this way, it contributes to the scholarly literature by not only revealing the influence of leaders on Türkiye's EU accession process but also explaining the effects of Ecevit's ideological orientations on the course of Türkiye-EU relations. After analysis, it is understood that Ecevit's political stance on the EU was shaped by various internal and external factors, such as the Cyprus Crisis, economic crises in the country, the attitudes of EU leaders, and individual factors such as ideological inclinations. In conclusion, it is claimed that considering the membership process, Ecevit's skepticism toward the EU in his approach ultimately did not offer an alternative to the traditional Western-oriented Turkish foreign policy.

Bu makale Türkiye’nin önde gelen liderlerinden Bülent Ecevit’in Avrupa Birliği’ne (AB) üyelik politikasının analizine odaklanmaktadır. Ecevit’in izlediği politikalar değişim ve süreklilik perspektifinden incelenmekte ve alınan kararlarda etkili olan faktör ve dinamiklerin izleri sürülmektedir. Böylelikle hem Türkiye’nin AB’ye üyelik süreci üzerindeki lider faktörü ortaya konulmakta hem de Ecevit'in ideolojik yönelimlerinin Türkiye-AB ilişkilerinin seyri üzerindeki etkileri açıklanmaktadır. Bu bağlamda, Ecevit'in AB’ye ilişkin tutumunun Kıbrıs Krizi, ülkedeki ekonomik krizler ve AB liderlerinin tutumları gibi çeşitli iç ve dış faktörler ile ideolojik eğilimler gibi bireysel faktörler tarafından şekillendiği anlaşılmaktadır. Sonuçta da Ecevit'in AB’ye yaklaşımındaki şüpheciliğinin, üyelik süreci dikkate alındığında nihai olarak geleneksel Türk dış politikasının Batı-merkezli anlayışına bir alternatif sun(a)madığı iddia edilmektedir.