Identification of bioactive properties (ACE-Inhibition and Antioxidant Activities) of protein-extracts and fractions from White Mulberry (Morus Alba L.) and leaves


Creative Commons License

ŞAHİNGİL D., PİRİNÇ F. T.

4.İnternational Symposium of Medicinal and Aromatic plants, İzmir, Türkiye, 2 - 04 Ekim 2018, ss.182

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: İzmir
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.182
  • İnönü Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Moracea familyasının Morus cinsinin Morus alba L. türünü oluşturan beyaz dut bitkisi dünyada çok yaygın bir yetişme alanına sahiptir. Dut meyvesi kurusunun protein içeriği %2,76’ dır. Dut meyveleri fitokimyasallar, monoterpenler, polifenoller (flavonol ve antosiyanin) içermesi bakımından zengin meyveler arasında görülmektedir. Beyaz dut yaprakları önemli miktarlarda sindirilebilir protein, karbonhidrat, mikro ve makro besin öğeleri, polifenoller, serbest amino asit ve organik asit içermektedir. M. alba yaprağı önemli miktarlarda protein (%15.31- %30.91) ve özellikle valin, glutamin, lösin, glisin ve lisin amino asitlerini içermektedir. Dut yaprağının temel amino asit içeriği %70-81,6 aralığındadır. Dut yaprağı tozunun obez, diyabetik hastalarda ve hipertansiyon hastalarında tedavi edici etkisinin olduğu bilinmektedir. Bu çalışmanın amacı dut ve dut yaprağı örneklerinden elde edilen ekstraktların ACE inhibisyon ve antioksidan aktivitesinin belirlenmesidir. ACE inhibitörü peptitler, gıdaların yapısındaki proteinlerin içinde inaktif halde iken, sindirim sırasında enzimatik hidrolizle veya fermantasyon ve ısıl işlem gibi proseslerle aktifleşirler. Bu sebeple çalışmada kullanılan dut ve dut yaprağı örneklerine farklı proteolitik enzimler uygulanarak proteinlerin ACE inhibisyon etkisi artırılmaya çalışılmıştır. Ayrıca dut ve dut yaprağında bulunan peptitlerin antioksidatif etkisinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Çalışma sonunda, dut ve dut yaprağı örneklerine uygulanan enzimatik hidroliz ve ısıl işlem proseslerinden ve bu proseslerin beraber uygulanmasından hangisinin peptitlerin ACE inhibisyon aktivitesini artırmada daha etkili olduğu belirlenmiş olacaktır. Analiz sonuçları için ön denemeler tamamlanmış olup protein izolatlarının ACE-I ve  antioksidan aktivite belirleme çalışması devam etmektedir.

The white mulberry plant of the Moraceae family Morus genus Morus alba L. is a very common growing area in the world. The protein content of mulberry fruit leaf is 2.76%. Mulberry fruits are among the richest in phytochemicals, monoterpenes, polyphenols (flavonol and anthocyanin). White mulberry leaves contain significant amounts of digestible protein, carbohydrates, micro and macro nutrients, polyphenols, free amino acids and organic acids. M. alba leaf contains considerable amounts of protein (15.31% -30.91%) and in particular amino acids valine, glutamine, leucine, glycine and lysine. The basic amino acid content of mulberry leaf is 70-81.6%. It is known that mulberry powder is a therapeutic effect in obese, diabetic and hypertensive patients. The aim of this study is to determine ACE inhibition and antioxidant activity of extracts from mulberry and mulberry leaf samples. While ACE inhibitor peptides are inactive in the proteins of foods, they are activated by enzymatic hydrolysis during digestion or by processes such as fermentation and heat treatment. For this reason, different proteolytic enzymes were applied to mulberry and mulberry leaf samples used in the study to increase the ACE inhibition effect of proteins. It is also aimed to investigate the antioxidative effect of peptides in mulberry and mulberry leaves. At the end of the study, enzymatic hydrolysis and heat treatment processes applied to mulberry and mulberry leaf samples and co-application of these processes will determine which of the peptides is more effective in increasing ACE inhibition activity. Preliminary tests for analysis results have been completed and also antioxidant and ACE inhibitory  activity of protein extract has been studied.