Antiproliferative properties and evaluation of antioxidant of different cornelian cherry genotypes and analysis of phenolic and sugar compounds by HPLC


UĞUR Y., ŞALVA E., KARAAT F. E., ERDOĞAN S.

Hacettepe Journal of Biology and Chemistry, cilt.51, sa.1, ss.57-70, 2023 (Hakemli Dergi) identifier

Özet

Bu çalışmanın amacı, kızılcık meyvelerinin kimyasal bileşimi (C vitamini, bireysel fenolik ve şeker bileşikleri) ve antioksidan kapasitesinin yanında, meyve ekstrelerinin sağlıklı (L-929) ve akciğer kanseri (A-549) hücreleri üzerindeki sitotoksik etkisini araştırmaktır. Türkiye'de aynı koşullarda yetiştirilen on üç kızılcık (Cornus mas L.) genotipi meyve örnekleri ASE tekniği ile optimum koşullarda ekstrakte edildikten sonra kimyasal bileşim, HPLC-DAD-RID ile analiz edildi. Clipeus C18 ters faz kolonu (250 mm x 4.6 mm, 5 um) kullanıldı. Gradiyen elüsyon uygulanarak yapılan belirlemede dakikada 1 ml akış oranında, mobil faz olarak solvent A: %4,5 asetik asit solüsyonu ve solvent B: asetonitril kullanıldı. Antioksidan kapasitesi, toplam fenolik ve toplam antosiyanin içeriği spektrofotometrik yöntemler kullanılarak belirlendi. Sitotoksik etkiler, 48 saat boyunca L-929 ve A-549 hücre hatlarında MTT testi ile değerlendirildi. Meyve ekstraktlarının L-929 sağlıklı fare fibroblast hücreleri üzerinde toksik etkisi gözlenmezken, A-549 akciğer kanseri hücrelerinde hücre proliferasyonunu (yaklaşık %50) azalttığı belirlendi. A-549 hücreleri üzerindeki antioksidan kapasite ve sitotoksik etkiler için öne çıkan genotipler sırasıyla 44-03, 44-20, 44-21, 77-09 ve 44-21, 44-16, 77-05 olduğu belirlendi. Elde edilen sonuçlar, genotipler (p ≤ 0.05) arasında önemli farklılıklar olduğunu ve kızılcık meyvelerinin önemli bir antioksidan kapasiteye ve antiproliferatif etki potansiyeline sahip olduğunu ortaya koymuştur