Hacettepe Journal of Biology and Chemistry, cilt.51, sa.1, ss.57-70, 2023 (Hakemli Dergi)
Bu çalışmanın amacı, kızılcık meyvelerinin kimyasal bileşimi (C vitamini, bireysel fenolik ve şeker bileşikleri) ve antioksidan
kapasitesinin yanında, meyve ekstrelerinin sağlıklı (L-929) ve akciğer kanseri (A-549) hücreleri üzerindeki sitotoksik etkisini araştırmaktır. Türkiye'de aynı koşullarda yetiştirilen on üç kızılcık (Cornus mas L.) genotipi meyve örnekleri ASE tekniği ile
optimum koşullarda ekstrakte edildikten sonra kimyasal bileşim, HPLC-DAD-RID ile analiz edildi. Clipeus C18 ters faz kolonu
(250 mm x 4.6 mm, 5 um) kullanıldı. Gradiyen elüsyon uygulanarak yapılan belirlemede dakikada 1 ml akış oranında, mobil
faz olarak solvent A: %4,5 asetik asit solüsyonu ve solvent B: asetonitril kullanıldı. Antioksidan kapasitesi, toplam fenolik ve
toplam antosiyanin içeriği spektrofotometrik yöntemler kullanılarak belirlendi. Sitotoksik etkiler, 48 saat boyunca L-929 ve
A-549 hücre hatlarında MTT testi ile değerlendirildi. Meyve ekstraktlarının L-929 sağlıklı fare fibroblast hücreleri üzerinde
toksik etkisi gözlenmezken, A-549 akciğer kanseri hücrelerinde hücre proliferasyonunu (yaklaşık %50) azalttığı belirlendi.
A-549 hücreleri üzerindeki antioksidan kapasite ve sitotoksik etkiler için öne çıkan genotipler sırasıyla 44-03, 44-20, 44-21,
77-09 ve 44-21, 44-16, 77-05 olduğu belirlendi. Elde edilen sonuçlar, genotipler (p ≤ 0.05) arasında önemli farklılıklar olduğunu ve kızılcık meyvelerinin önemli bir antioksidan kapasiteye ve antiproliferatif etki potansiyeline sahip olduğunu ortaya
koymuştur