UÇUCU KÜL VE MERMER TOZUNUN DOLGU HARÇLARININ AKIŞKANLIK ÖZELLIKLERINE VE BASMA DAYANIMA ETKILERI


Creative Commons License

SİS H., KIYAK T., FENERLİ C., GENÇ M.

Türkiye 26. Uluslararası Madencilik Kongre ve Sergisi, Antalya, Türkiye, 16 - 19 Nisan 2019, cilt.1, sa.1, ss.1649-1657

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Cilt numarası: 1
  • Basıldığı Şehir: Antalya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.1649-1657
  • İnönü Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Kömür uçucu külleri ve mermer tozları çevre kirliliği oluşturan ve değerlendirilmesi gereken iki önemli atıktır. Bu atıkların uzun yıllardan beri beton katkı malzemesi olarak kullanıldıkları bilinmektedir. Bu çalışmada uçucu kül atıkları ve mermer tozunun dolgu (grout) harç katkı malzemeleri olarak kullanılabilirliği incelenmiştir. Uçucu kül Soma (Manisa) termik santralinden ve mermer tozu Akçadağ (Malatya) bölgesinden temin edilmiştir. Bağlayıcı özelliğe sahip uçucu kül çimento yerine ve hem bağlayıcı hem de dolgu malzemesi olan mermer tozları ise agrega yerine belli oranlarda (% 0, 10 ve 20)
kullanılmıştır. Ayrıca, farklı su/çimeto oranlarında hazırlanan dolgu harçlarının akışkanlık ve dayanım özellikleri incelenmiş ve katkı malzemelerinin etkileri belirlenmiştir. Bu amaçla hazırlanan karışımların reometre ile reolojik analizleri geniş bir kesme gerilimi-kesme hızı (shear stress-shear rate) aralığında incelenmiştir. Ayrıca, dolgu harcı olarak hazırlanan karışımlar beton kalıplarına dökülmüş ve kalıpların 28 günlük tek eksenli basma dayanımları belirlenmiştir. Deney sonuçlarında, su/çimento oranının arttırılmasının dolgu harçlarının akışkanlıklarını arttırdığı ancak dayanımlarını olumsuz etkilediği görülmüştür. Uçucu külün % 10 oranında kullanıldığında dolgu harçlarının akışkanlıklarını fazla etkilemedikleri, ancak % 20 oranında kullanıldığında akışkanlıkları arttırdıkları görülmüştür. Mermer tozlarının dolgu harçlarının  akışkanlıklarını azalttıkları ancak basma dayanımlarını arttırdıkları görülmüştür.

Coal fly-ash and marble powders are two environmentally important industrial waste materials that should be utilized. It is known that they are used as additives in concrete production for many years. In this study, the usability of fly-ash and marble powder in grout production was investigated. Fly ash and marble powder utilized in the tests were obtained from Soma (Manisa) power plant and Akçadağ (Malatya) region, respectively. Pozzalanic fly-ash and reactive marble powder were used in grout mixtures as partial replacement materials for cement and aggregate, respectively. Flow and strength properties of the grouts prepared at different water/cement ratios were tested and the effect
of the additives were determined. Rheological properties of the mixtures were tested at a wide range of
shear stress-shear rate by utilizing a rheometer. Additionally, the prepared mixtures were cast into moulds and the 28 day strength of the cubes were determined by uniaxial compression tests. Test results showed that the increasing water/cement ratio increased the fluidity the grout mixtures, but inversely affected the strength of hardened grouts. The results showed that addition of fly ash decreased the 28 days strength of hardened grout by improved the fluidity of fresh grout to some extend. On the other hand, marble powder decreased the fluidity of mixtures but increased the strength of hardened grout significantly.