Brusellozis Tanısında Polimeraz Zincir Reaksiyonunun Etkinliğinin Serolojik Yöntemlerle Karşılaştırılması ve Virülans Genlerinin Saptanması


SEYHAN E. V., YAKUPOĞULLARI Y.

Fırat Tıp Dergisi, cilt.29, sa.3, ss.123-128, 2024 (Hakemli Dergi) identifier

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 29 Sayı: 3
  • Basım Tarihi: 2024
  • Dergi Adı: Fırat Tıp Dergisi
  • Derginin Tarandığı İndeksler: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.123-128
  • İnönü Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Amaç: Bruselloz, çoklu organ tutulumuna neden olan önemli bir zoonotik enfeksiyon olup hastalığın tanısında kullanılan kültür ve serolojik testlerin etkinliği sınırlıdır. Bu çalışmada, Polimeraz Zincir Reaksiyonunun (PCR) bruselloz tanısındaki etkinliğininin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, Rose-Bengal Aglütinasyon testi pozitif olan ve klinik olarak brusellozis düşünülen 60 hasta ve bu özellikleri taşımayan 60 kontrol numunesi dahil edildi. Numunelerde Brucella spp. DNA’sı real-time PCR yöntemi ile araştırıldı. Pozitif örneklerde PCR yöntemi ile tür ayrımı yapıldı ve omp19, wbkA, manA, mviN, ure ve perA virülans genleri çalışıldı. Bulgular: Hasta grubunda bulunan ve klinik değerlendirme ve serolojik testlerle akut hastalık veya relaps tanısı alan 32 hastanın 19’unda Brucella spp. DNA’sı pozitif saptanırken kontrol numunelerinin hiçbirinde pozitif sonuç alınmadı. Buna göre PCR’ın duyarlılığı %59.3 ve özgüllüğü ise %100 olarak hesaplandı. Pozitif bulunan hastaların hepsinde patojenin Brucella melitensis olduğu ve çalışılan tüm virülans genlerini taşıdığı saptandı. Sonuç: Moleküler yöntemlerin geliştirilmesi ve hastadan bakteriyemi olduğu dönemde numune alınması PCR’ın bruselloz tanısındaki etkinliğini arttırabilir. Pozitif bulunan hastaların hepsinde patojenin B. melitensis olarak tanımlanması bölgemizde brusellozun insana bulaşının temel olarak küçükbaş hayvanlardan gerçekleştiğini göstermiş olup buna uygun kontrol önlemlerinin alınmasına gereksinim vardır.
Objective: Brucellosis is an important zoonotic infection that causes multi-organ involvement, and the effectiveness of culture and serological tests used in the diagnosis of the disease is limited. In this study, it was aimed to investigate the effectiveness of Polymerase Chain Reaction (PCR) in the diagnosis of brucellosis. Material and Method: Sixty patients with positive Rose-Bengal Agglutination test and clinically suspected brucellosis and 60 control samples without these features were included in the study. The DNA of Brucella spp. was investigated in the samples by real-time PCR method. In the positive samples, the species identification was made, and virulance genes including omp19, wbkA, manA, mviN, urea and perA were studied with PCR. Results: Brucella spp. DNA was found to be positive in 19 of 32 patients in the patient group who were diagnosed with acute disease or relapse by clinical evaluation and serological tests, and no positive result was obtained in any of the control samples. Accordingly, the sensitivity and specificity of PCR were calculated as 59.3% and 100%, respectively. It was determined that Brucella melitensis was the infecting agent in all positive patients and carried all the virulence genes studied. Conclusion: Developing molecular methods and taking samples from the patient during the period of bacteremia may increase the effectiveness of PCR in the diagnosis of brucellosis. The identification of the pathogen as B. melitensis in all positive patients indicated that the transmission brucellosis to humans in our region was mainly from sheeps and goats, and appropriate control measures should be taken accordingly.