Uzaktan Eğitime İlişkin Algı Ölçeği Geliştirme: Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması


Creative Commons License

Taşkın G., Aksoy G.

3. International Conference on Science, Mathematics, Entrepreneurship and Technology Education, Denizli, Türkiye, 30 Eylül - 03 Ekim 2021, ss.326-334

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Denizli
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.326-334
  • İnönü Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Öz

Bu çalışmanın amacı uzaktan eğitime ilişkin paydaşların (öğrenci, öğretmen, yönetici ve velilerin) algılarını ölçmeye yönelik algı ölçeği geliştirmektir. Bireylerin algıları zaman, mekân ve durumlara göre değişkenlik göstermektedir. Paydaşların uzaktan eğitimle ilgili algılarını ölçmeye yönelik geçerli ve güvenilir bir ölçek geliştirmek araştırmanın önemini ortaya koymaktadır. Çalışmanın modeli karma yöntem araştırma desenlerinden keşfedici sıralı desendir. Çalışma evrenini Konya ili oluşturmaktadır. Çalışma grubu uygun örnekleme yoluyla oluşturulmuştur. Çalışma 2020-2021 eğitim öğretim yılı bahar döneminde 343 katılımcı ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmada veri toplama aracı olarak araştırmacılar tarafından geliştirilen uzaktan eğitime ilişkin algı ölçeği formu kullanılmıştır. Ölçek ön uygulama formu 32 maddeden oluşmaktadır. Ölçeğin yapı geçerliliği Açımlayıcı Faktör Analizi (AFA) ile sağlanmıştır. AFA sonrasında 4 faktör ve 18 maddeden oluşan bir ölçek geliştirilmiştir. Daha sonra her bir faktörün ve ölçeğin güvenirlikleri hesaplanmıştır. Çalışma sonucunda uzaktan eğitime ilişkin paydaşların algılarını ölçmek için geçerli ve güvenilir bir ölçek geliştirilmiştir.

Anahtar Kelimeler: Uzaktan Eğitim, Algı, Ölçek Geliştirme

Abstract

The aim of this study is to develop a perception scale to measure the perceptions of stakeholders (students, teachers, administrators and parents) regarding distance education. Perceptions of individuals vary according to time, place and situations. Developing a valid and reliable scale to measure the perceptions of stakeholders about distance education reveals the importance of the research. The model of the study is the exploratory sequential design, one of the mixed method research designs. The population of the study consists of the province of Konya. The study group was formed by convenient sampling. The study was carried out with 343 participants in the spring term of the 2020-2021 academic year. In the study, the perception scale form related to distance education developed by the researchers was used as a data collection tool. The scale pre-application form consists of 32 items. Construct validity of the scale was provided by Exploratory Factor Analysis (EFA).After EFA, a scale consisting of 4 factors and 18 items was developed. Then, the reliability of each factor and scale was calculated. As a result of the study, a valid and reliable scale was developed to measure the perceptions of stakeholders regarding distance education.

Keywords: Distance Education, Perception, Scale Development