İnönü üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Dergisi, cilt.8, sa.3, ss.643-651, 2020 (Hakemli Dergi)
Kayısı, yüzyıllardır ülkemizde yetişmektedir. Türkiye kuru kayısı ihracatında dünyada ilk sırada yer almaktadır.
Malatya kuru kayısı üretiminde önemli bir yere sahiptir. İçerdiği glikoz, lif, protein, vitamin ve mineraller ile
kayısının insan sağlığı için faydalı bir gıda olduğu bilinmektedir. Bunun yanında içerdiği fitokimyasal bileşim
nedeniyle önemli bir antikanser, antioksidan etkiye sahiptir. Çalışmamızda Malatya’da yetişen Hacıhaliloğlu gün
kurusu kayısısının mikroorganizma içeriğini tespit etmeyi ve bunların probiyotik olarak kullanılabilme
potansiyelini araştırmayı amaçladık. Gün kurusu kayısının iç kısmından bistüriyle 5 mm çapında örnekler
alınarak 5 ml Luria Bertani Broth (LB) sıvı besiyerine ekilip 37° C’de 4 saat inkübe edildi. İnkübasyondan sonra
LB sıvı besiyerinden bir öze dolusu alınarak Yeast Extract Peptone Dextrose (YPD) besiyerine ekilip etüvde ve
oda ısısında bekletildi. Saf kültürden izole edilen bakterilerin tanımlanması için “Matrix-assisted laser
desorption/ionization” kütle spektrometresi (MALDI-TOF MS) kullanıldı. Üreyen bakterilerin 73’ü MALDITOF MS ile tür düzeyinde tiplendirildi. Bu bakterilerin 6 cins, 18 türe ait oldukları görüldü. İnsan sağlığı için
patojen sayılabilecek hiçbir mikroorganizmaya rastlanılmadı. Gün kurusu kayısının içinden alınan örneklerde
probiyotik potansiyeli yüksek mikroorganizmalar olan Bacillus subtilis ve Bacillus licheniformis tespit edildi.
Elimizdeki veriler gün kurusu kayısısının probiyotik içeren önemli bir besin olduğunu kanıtlamaktadır.
Yaptığımız çalışma Malatya gün kurusu kayısısının probiyotik potansiyeli yüksek mikroorganizmalar
barındırdığını gösteren ilk çalışmadır.