Tek Taraflı Kondiler Hiperplazisi ve Asimetrisi Olan Hastanın Tedavisinde Eş Zamanlı Yüksek Kondilektomi Ve Ortognatik Cerrahi: Olgu Raporu


Sancar B., Çetiner Y.

TURKISH ASSOCIATION OF ORAL AND MAXILLOFACIAL SURGERY 29th INTERNATIONAL SCIENTIFIC CONGRESS, Antalya, Türkiye, 6 - 10 Kasım 2022, ss.119

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Antalya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.119
  • İnönü Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Giriş:

Mandibulanın tek taraflı kondiler hiperplazisi (KH), kondil boyutunu etkileyen ve fasiyal asimetri ile sonuçlanan bir bozukluktur. Yüz asimetrisi sadece estetiği değil aynı zamanda hastanın oklüzyonunu, temporomandibular eklemi (TME), çiğneme fonksiyonunu ve konuşmasını da etkileyebilir. Cerrahi sonrası nüksü önlemek için kondillektomi, yüzdeki asimetrinin tedavisi için de ortognatik cerrahi tercih edilir.

Vaka raporu:

18 yaşında kadın hasta yüzündeki şekil bozukluğu şikayetiyle kliniğimize başvuran hastanın muayanesinde hastanın sol kondil hiperplazisi ve mandibulasında da asimetri olduğu görüldü. Hastanın TME sintigrafi sonucuna göre sol kondilin aktif büyümede olduğu görüldü. Aktif kondiler büyümeyi durdurmak için yüksek kondilektomi ve iskeletsel asimetriyi düzeltmek için de eş zamanlı tek taraflı ortognatik cerrahi uygulandı.  Hastamıza hem kondilden hemde mandibuladan gerekli rezeksiyon miktarını belirlemek için hastadan 3 boyutlu tomografi ve kafa modeli elde edildi. Yapılan ölçümlerde hastanın sol kondilinden 5 mm, sol mandibula basisten da ortalama 10 mm rezeke edilmesine karar verildi. Etkilenen taraftaki kondile  preauriküler yaklaşımla ulaşıldı. Asimetrinin düzeltilmesi için unilateral sagital split ramus osteotomisi uygulandı. Asimetri olan bölgede alveolar sinir korunarak mandibula basisten gerekli olan miktar kadar rezeksiyon yapıldı. Cerrahi alanlar primer olarak kapatıldı. Herhangi bir sorunla karşılaşılmadı.

Sonuç:

Eş zamanlı yüksek kondilektomi ve ortognatik cerrahi, tek taraflı KH'li hastalar için mükemmel fonksiyonel ve estetik sonuçlar sunan bir prosedürdür.

Anahtar kelimeler: Asimetri, Kondiller Hiperplazi, Rezeksiyon

İntroduction:

Unilateral condylar hyperplasia (CH) of the mandible is a disorder that affects condyle size and results in facial asymmetry. Facial asymmetry can affect not only aesthetics but also the patient's occlusion, temporomandibular joint (TMJ), chewing function and speech. Condillectomy is preferred to prevent recurrence after surgery, and orthognathic surgery is preferred for the treatment of facial asymmetry.

Case report:

An 18-year-old female patient, who applied to our clinic with the complaint of facial deformity, revealed left condyle hyperplasia and asymmetry in the mandible. According to the patient's TMJ scintigraphy result, the left condyle was found to be in active growth. High condylectomy was performed to stop active condylar growth, and simultaneous unilateral orthognathic surgery was performed to correct skeletal asymmetry. In order to determine the required amount of resection from both the condyle and mandible, 3D tomography and head model were obtained from the patient. In the measurements made, it was decided to resect 5 mm from the left condyle of the patient and 10 mm from the base of the left mandible. The condyle on the affected side was reached by a preauricular approach. Unilateral sagittal split ramus osteotomy was performed to correct the asymmetry. The alveolar nerve was preserved in the area with asymmetry, and the required amount of resection was performed from the mandible base. Surgical areas were closed primarily. No problems were encountered.

Conclusion:

Concurrent high condylectomy and orthognathic surgery is a procedure that offers excellent functional and aesthetic results for patients with unilateral CH.

Keywords: Asymmetry, Condylar Hyperplasia, Resection