Kadının Yaşam Hakkını Koruma Yükümlülüğü Kapsamında İdarenin Ve Kolluk Görevlisinin Sorumluluğu


Tahtalı M. B.

Türkiye İnsan Hakları Eşitlik Kurumu (TİHEK) Kadın Hakları Sempozyumu , Ankara, Türkiye, 09 Mart 2022

  • Yayın Türü: Bildiri / Yayınlanmadı
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • İnönü Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Yaşam hakkı, uluslararası anlaşmalarla tanınan ve Anayasamızda güvence altına alınan temel haklar arasında yer almaktadır. Bu hak, diğer tüm hak ve özgürlüklerin kullanılabilmesinin ön şartı olarak değerlendirilebilir. Bu temel hakkın korunmasında Anayasamız devlete pozitif ve negatif yükümlülükler yüklemektedir. Devlet (idare), bu yükümlülüklerini, kolluk kuvvetleri vasıtasıyla yerine getirmektedir.

Her ne kadar yaşam hakkı Anayasada “herkes” için güvence altına alınmış ise de istatistiksel veriler, kadınların toplumsal cinsiyet algısı nedeniyle sadece kadın oldukları için yaşam hakkı ihlallerine daha fazla maruz kaldıklarını göstermektedir. Anayasamızın 10. maddesinin 2. fıkrasına 2010 yılında getirilen ek cümle gereğince, idarenin özelde kadının yaşam hakkını korumak için ek tedbirler alması eşitlik ilkesine aykırı görülemez. Bu çerçevede 6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesi Hakkında Kanun, yaşam hakkı ihlali tehdidi altında olduğu iddiasıyla kolluk kuvvetlerine başvuran kadının bu başvurusunun, zaman kaybedilmeden ilgili makamlara iletilmesi ve gereken tedbirlerin alınması zorunlu tutulmuştur. İlgili kolluk görevlisinin bu şekilde kendisine yapılan bir başvuruyu ilgili birimlere bildirmemesi (işlem yapmaması) sonucunda kadının yaşam hakkı ihlal edildiğinde, idarenin, kolluk kamu hizmetini gereği gibi yerine getirmemesi nedeniyle kusur sorumluluğu doğmaktadır. Bunun yanında ilgili kolluk görevlisinin de hem idari, hem de dolaylı da olsa tazminat sorumluluğu doğmaktadır.

Bu çalışmada, usulüne göre kabul edilmiş uluslararası anlaşmalar, 1982 Anayasasındaki hükümler ve 6284 Sayılı Kanun çerçevesinde, kolluk görevlisinin yükümlülüklerini yerine getirmemesi sonucunda kadının yaşam hakkının ihlal edilmesi durumunda hem idarenin hem ilgili kolluk görevlisinin yükümlülükleri ve sorumlulukları incelenecektir. Bunun yanında kadının yaşam hakkının korunması hususunda mevzuatta eksik görülen hususlar incelenecek ve çözüm önerileri getirilecektir.

Anahtar Kelimeler: Yaşam Hakkı, Kolluk, İdare Hukuku, Eşitlik, İdarenin Sorumluluğu. 

The right to life is among the fundamental rights recognized by international agreements and guaranteed by our Constitution. This right can be considered as a prerequisite for exercising all other rights and freedoms. In the protection of this fundamental right, our Constitution imposes positive and negative obligations on the state. The state (administration) fulfills these obligations through law enforcement.

Although the right to life is guaranteed for “everyone” in the Constitution, statistical data show that women are more exposed to violations of the right to life just because they are women due to their gender perception. Pursuant to the additional sentence introduced in the second paragraph of Article 10 of our Constitution in 2010, it cannot be seen as contrary to the principle of equality that the administration takes additional measures to protect the right to life of women in particular. In this context, in Law No. 6284 on Protection of Family and Prevention of Violence Against Women, is obliged to forward this application to the relevant authorities without delay and to take the necessary measures for application of the woman, who applied to law enforcement authorities with the allegation that she was under the threat of a violation of her right to life. As a result of failure of the relevant law enforcement officer to notify the relevant units of an application made in this way (failure to act), when a woman's right to life is violated, due to the failure of the administration to perform the law enforcement public service properly, liability for fault arises. In addition, the relevant law enforcement officer is also liable for compensation, both administratively and indirectly.

In this paper, within the framework of duly accepted international agreements, provisions of the 1982 Constitution and Law No. 6284, in the event that a woman's right to life is violated as a result of the law enforcement officer's failure to fulfill her obligations, the obligations and responsibilities of both the administration and the relevant law enforcement officer will be examined. In addition, the deficiencies in the legislation regarding the protection of women's right to life will be examined and solutions will be offered.

Keywords: Right to life,  law enforcement, Administrative Law, Equality, Responsibility of the administration.