Uzaktan eğitim uygulamalarında velilerin beklentileri


Creative Commons License

Taşkın G., Aksoy G.

8th International Conference on Instructional Technology and Teacher Education, Trabzon, Türkiye, 17 - 19 Kasım 2021, ss.48-49

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Trabzon
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.48-49
  • İnönü Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Uzaktan eğitim, eğitim öğretim sürecinin kitle iletişim araçları ile gerçekleştirilen bir yöntemdir. Bundan dolayı toplumun hızlı bir şekilde online teknolojileri kabullenmektedir. Bu bakımdan toplumun kültürel değerleri etkilenmekte ve değiştirmektedir. Yine uzaktan eğitim öğrencilerin öğrenme sorumluluklarının farkında varmaları ve mekândan ve zamandan bağımsız bir şekilde öğretenler ile öğrenenler arasında iletişim kurulmasını sağlayan eğitim öğretim süreci olarakta tanımlanabilir. Disiplinlerarası etkileşimin giderek yoğunlaştığı yaşadığımız yüzyılda yaşanan gelişmeler disiplinlerin daha sistematik çalışması gerekliliğini doğurmaktadır. Nitekim 2020 yılında yaşanılan Koronavirüs salgını ile her alanın etkilendiği görülmektedir. Salgın sağlık yönüyle ön plana çıksa da eğitim, ekonomi ve sosyolojik durum bakımından insanları derinden etkilemiştir. Eğitim alanında yaşanan gelişmeler ise daha farklı bir boyut kazanmıştır. Öğrenciler okullara gidememiş ve uzaktan eğitimle sınıf ortamları oluşturulmuştur. Bu değişimler öğretmen, öğrenci ve velilere farklı sorumluluklar yüklemiştir ve bu değişimleri paydaşların hızlı bir şekilde adapte olmaları sağlanmaya çalışılmıştır. Bu süreçte Milli Eğitim Bakanlığı ’da uzaktan eğitim için altyapı oluşturmaya çalışmış her öğrencinin eğitim alabilmesi içinde hem Televizyon, EBA (Eğitim Bilişim Ağı) ve uzaktan eğitim platformlarıyla tüm öğrencilere ulaşmayı amaçlamıştır. Tüm bu gelişmelerden şüphesiz velilerin etkilenmesi söz konusudur. Bu çalışmanın amacı velilerin Milli Eğitim Bakanlığı’ndan uzaktan eğitimle ilgili beklentilerini ortaya koymaktır. Araştırmada velilerin beklentilerini ortaya koymak araştırmanın önemini ortaya koymaktadır. Çalışmanın problem durumu ise ‘’Velilerin uzaktan eğitim uygulamalarına ilişkin Milli Eğitim Bakanlığı’ndan beklentileri nelerdir?’’ olarak belirlenmiştir.

Çalışma nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması ile yürütülecektir. Çalışma grubu 2020-2021 eğitim öğretim yılında uzaktan eğitimle verilen derslere katılım sağlayan öğrenci velileri ile yürütülecektir. Çalışma 14 veli ile gerçekleştirilecektir. Çalışmada veri toplama aracı olarak uzaktan eğitimle ilgili yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılacaktır. Öğrenci ve velilere ‘’Uzaktan eğitimin öğrencilere zararları var mıdır? Varsa hangi konularda zararlı olduğunu düşünüyorsunuz? Milli Eğitim Bakanlığı’ndan hangi önlemleri almasını beklersiniz? ‘’Uzaktan Eğitim ile ilgili Milli Eğitim Bakanlığı’ndan beklentileriniz nelerdir?’’,’’Uzaktan eğitim ‘’eğitimde fırsat eşitliğini’’ ilkesini karşılamakta mıdır? Hayırsa bu konuda beklentileriniz nelerdir?’’, ‘’Uzaktan eğitimde teknoloji ve teknolojik alt yapıya ilişkin beklentileriniz nelerdir?’’ soruları yöneltilecektir. Çalışmadan elde edilen veriler içerik analizine tabi tutulacaktır. İçerik analizi yönteminde ilk önce kodlar oluşturulacak daha sonra temalar oluşturulacaktır. Tema ve kodlara göre elde edilen bulgular tanımlanacak ve yorumlanacaktır. En son bulgular raporlaştırılacaktır. Analiz sürecinde elde edilen kod ve temalar her iki araştırmacı tarafından karşılaştırılarak tutarlılık sağlanarak güvenilir bir çalışma, aktarılabilirlik ve inandırıcılık bakımından geçerli bir çalışma yürütülecektir.

Çalışmadan elde edilecek bulgulara göre şu sonuçlar beklenmektedir; iki veya daha fazla olan öğrencisi olan velilerin uzaktan eğitim için yeterli altyapısı olmadığı ve bunun sonucu olarak ders saatlerinde uyuşmazlıklar olacağı beklenmektedir. Yine kırsal kesimde yeterli internet altyapısı olmadığı için Milli eğitim Bakanlığı’ndan internet altyapısını oluşturulması beklenecektir. Öğrencilerin ise uzaktan eğitimle ders saati süresinin az olmasından kaynaklı derslere odaklanma sorunu yaşayacakları bu bakımdan ders saatlerinin uzatılmasını isteyecekleri beklenmektedir. Öğrencilerin ayrıca beden eğitimi, müzik gibi uygulamalı dersler için uzaktan eğitimin kaldırılmasını isteyecekleri beklenmektedir. Uzaktan eğitimlere sürekli katılacak öğrenciler ile katılmayan öğrenciler arasında uzaktan eğitim derslerine katılanların daha olumlu görüş sergileyecekleri beklenmektedir. Veliler, öğrencilerin uzun süre bilgisayarın başında kalmalarından dolayı öğrencilerde sağlık problemleri oluşacağına yönelik görüşleri beklenmektedir. Öğrenciler uzaktan eğitim platformlarını kullanırken zorlandıkları görüşü beklenmektedir. Öğrencilerin yüz yüze eğitimde konuları daha iyi anladıkları yönde görüş sergileyecekleri beklenmektedir.

Anahtar Kelimeler: Uzaktan Eğitim, Veli, Beklenti

Distance education is a method of education and training process carried out with mass media. Therefore, society is rapidly adopting online technologies. In this respect, the cultural values of the society are affected and changed. Again, distance education can be defined as an education and training process that enables students to be aware of their learning responsibilities and to establish communication between teachers and learners independently of space and time. The developments in the century we live in, where interdisciplinary interaction is increasingly intensified, necessitate the disciplines to work more systematically. As a matter of fact, it is seen that every field is affected by the coronavirus epidemic in 2020. Although the epidemic came to the fore in terms of health, it deeply affected people in terms of education, economy and sociological situation. The developments in the field of education have gained a different dimension. Students could not go to schools and classroom environments were created with distance education. These changes have imposed different responsibilities on teachers, students and parents, and it has been tried to ensure that the stakeholders adapt to these changes quickly. In this process, the Ministry of National Education has tried to create an infrastructure for distance education and aimed to reach all students through both Television, EBA (Educational Information Network) and distance education platforms so that every student can receive education. Undoubtedly, parents are affected by all these developments. The aim of this study is to reveal the expectations of parents from the Ministry of National Education about distance education. parents in the study

revealing the expectations of the research reveals the importance of the research. The problem situation of the study was determined as "What are the expectations of parents from the Ministry of National Education regarding distance education applications?"

The study will be carried out with a case study, one of the qualitative research methods. The working group will be carried out with the parents of the students who participate in the distance education courses in the 2020-2021 academic year. The study will be carried out with 13 parents. In the study, a semi-structured interview form about distance education will be used as a data collection tool. To students and parents, “Does distance education have any harm to students? If yes, in which subjects do you think it is harmful? What measures do you expect the Ministry of National Education to take? “What are your expectations from the Ministry of National Education regarding Distance Education?”, “Does distance education meet the principle of “equal opportunity in education”? If not, what are your expectations in this regard?”, “What are your expectations regarding technology and technological infrastructure in distance education?” will be asked. The data obtained from the study will be subjected to content analysis. In the content analysis method, first the codes will be created and then the themes will be created. Findings obtained according to themes and codes will be defined and interpreted. The latest findings will be reported. The codes and themes obtained during the analysis process will be compared by both researchers and a reliable study will be carried out in terms of transferability and credibility by ensuring consistency.

According to the findings to be obtained from the study, the following results are expected; It is expected that parents with two or more students do not have sufficient infrastructure for distance education and as a result, there will be discrepancies in course hours. Again, since there is not enough internet infrastructure in rural areas, the Ministry of National Education will be expected to establish an internet infrastructure. On the other hand, it is expected that students will have problems focusing on the lessons due to the lack of lesson hours with distance education, and in this respect, they will want to extend the lesson hours. It is expected that students will also request the abolition of distance education for applied courses such as physical education and music. It is expected that among the students who will participate in distance education continuously and those who do not, those who attend distance education courses will display a more positive opinion. Parents are expected to think that students will have health problems because they stay at the computer for a long time. It is expected that students have difficulties when using distance education platforms. It is expected that students will show their views in the direction of better understanding of the subjects in face-to-face education.

Keywords: Distance Learning, Parent, Expectation