AİLE ŞİRKETLERİNİN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ: “MALATYA HACI BABA SİNAN ET LOKANTASI”DÖRDÜNCÜ KUŞAK AİLE ŞİRKETİ VE BAŞARI HİKAYESİ*


Creative Commons License

Tetik N.

Muhasebe ve Finans Tarihi Araştırmaları Dergisi, sa.23, ss.103-114, 2022 (Hakemli Dergi)

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Basım Tarihi: 2022
  • Dergi Adı: Muhasebe ve Finans Tarihi Araştırmaları Dergisi
  • Derginin Tarandığı İndeksler: EBSCO Education Source, Asos İndeks
  • Sayfa Sayıları: ss.103-114
  • İnönü Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Aile şirketleri kendilerine özgü karakteristik özellikleriyle hem Türkiye ekonomisinde hem de dünya ekonomisinde hiç şüphesiz önemli bir konuma sahiptir. Aile şirketlerinin ülke ekonomisi içerisindeki potansiyel gücüne rağmen başta sürdürülebilirlikleri olmak üzere birçok sorunları bulunmaktadır. Köklü bir tarihi geçmişe sahip olan Anadolu’nun güzide illerinden olan Malatya aynı zamanda gastronomik açıdan da zengin bir yemek kültürüne sahip bulunmaktadır. Bu çalışmada, Türkiye’nin yüz tarihi lokantası sıralamasında yer alan Malatya’da dördüncü kuşak aile şirketi olarak faaliyetlerine aktif olarak devam eden Hacı Baba Sinan Et Lokantasının başarı hikayesi aktarılmaya çalışılmıştır. Çalışma, işletme yetkilileri ile yapılan mülakat ve yazılı, görsel medyada yer alan haberler, dokümanlar çerçevesinde şekillenmiştir. Aile şirketinin başarılı hayat hikayesinin altında yatan sırlar şöyle sıralanabilir; cesaret, özgüven, karşılıklı sevgi ve saygı, işini sevmek, yeniliklere açık olma ve kendini sürekli geliştirme, aile üyeleriyle, çalışma arkadaşlarıyla, rakip işletmelerle, kamuoyu ile samimi, sıcak ilişkilerde ve iletişimde olmak, aza kanaat etmekle birlikte kontrollü büyümek ve açılmak, kaliteden ve müşteri memnuniyetinden kesinlikle ödün vermemek. Anahtar Kelimeler: Aile Şirketi, Sürdürülebilirlik, Gastronomi, İşletme Tarihi. JEL Sınıflandırması: L26, B21, M16.