Kadın Duygusallığının İki Boyutlu Düzlem Üzerinde Plastik Açıdan Değerlendirilmesi


Creative Commons License

Göğebakan Y., Kurçeren P.

III. Uluslarararası Berlin Sosyal ve Beşeri Bilimler Kongresi, Berlin, Almanya, 2 - 05 Mayıs 2019, cilt.1, sa.1, ss.45

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Cilt numarası: 1
  • Basıldığı Şehir: Berlin
  • Basıldığı Ülke: Almanya
  • Sayfa Sayıları: ss.45
  • İnönü Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

İnsan, cinsiyet açısından değerlendirildiğinde farklı biyolojik ve fizyolojik özelliklere sahiptir. Bu farklılık; zamana, topluma, dini inançlara ve kültürel farklılıklara göre cinsiyet algısına anlam kazandırmaktadır. Belirli ölçütlere göre değişen cinsiyet algısı; özellikle yaşam şartlarının değişmesi, erkeğin doğum üzerindeki etkisinin fark edilmesi, dini inançların değişmesi ve kültürel değişimlerin meydana gelmesiyle, kadının lehine olan algı erkeğin eline geçmiştir. Ataerkil dönemin başlamasıyla kadın, ikinci plana itilmiş ve bu durum kadının duygusal deformasyona uğramasına sebep olmuştur.

Bilişsel anlamda birbirinden farklı olan kadın ile erkek, bu farklılık sebebiyle duygu yoğunluğu bakımından da değişiklik göstermektedir. Bilimsel çalışmalarla desteklenen bilişsel farklılıklar, kadın ile erkek arasındaki duygu tezatlığını ortaya koyarak, kadının erkeğe göre daha duygusal bir canlı olduğunu kanıtlamaktadır. Dolayısıyla; sevinç, coşku, hüzün, korku, vb. gibi duygu türlerini daha yoğun yaşayan kadın, bu duyguların etkisini daha fazla hissetmektedir.

Duygusal yapıya sahip olan kadın, uzun bir süre sanatın içinde sadece imge olarak yer almıştır. Her dönemde farklı bir temayla işlenen kadın imgesi, genellikle cinsel bir metaa olarak yansıtılmıştır. Duygusal deformasyona uğrayan kadın, hem sanatta hem de sosyal hayatta var olmak için çaba sarf etmiş ve bu çaba sonucunda önemli bir ivme kazanmıştır. Fakat her toplumda olduğu gibi kadına yüklenen sorumluluklar, kadın üzerinde negatif bir duygu durumu yaratmıştır. Bu çalışma kadının duygusal yönünü ön plana çıkarma açısından önem arz etmektedir. Toplumda var olan olumsuz algının, kadında beliren negatif duygu yoğunluğunu yansıtması, çalışmanın amacını belirlemektedir.  Bu çalışmada; bir taraftan Feminist sanatçıların, diğer taraftan erkek sanatçıların ele aldığı kadın imgeleri incelenerek, kadının sanat tarihinde duygusal açıdan nasıl yansıtıldığı aktarılmıştır. Çalışma; uygulamalarla desteklenerek, literatür taraması yapılmış, aynı zamanda kavramsal olarak ele alınan kadın imgesi, hem sanatsal hem de toplumsal açıdan duygusal bir canlı olduğu gerçeğine vurgu yapılmıştır.

Anahtar Kelimeler: Kadın, Kadın İmgesi, Kadın Duygusallığı, Resim Sanatında Kadın.