The Opinions Of The Students About Arabic Lessons İn The Faculty Of Theology


Creative Commons License

Aydın A.

Mesned İlahiyat Araştırmaları Dergisi, vol.11, no.1, pp.33-57, 2020 (Peer-Reviewed Journal)

Abstract

The aim of this survey was to determine the opinions and judgments of the students of the Faculty of Theology about Arabic lessons. In this study, the students were asked about their credit and dist-ribution of the Arabic course at the Faculty of Theology, the textbook, the lecturer and the students' opinions about the Arabic course.

The survey was applied to 586 students from 9 Theology and Islamic Sciences Faculties from diffe-rent regions.

Most of the students do not find Arabic education sufficient. Lack of motivation, the interruption of Arabic lessons after the preparatory class and the focus on grammar and translation are the main reasons for this. According to the students, after intensive Arabic education in the preparatory class, there are only two hours of Arabic lessons in four semesters in bachelor’s degree, which leads to the disappearance of the gains obtained.

Students who see speaking Arabic and expressing themselves as a criterion of knowing Arabic state that the biggest deficiency is in this subject. The greatest expectation of the students from the fa-culty and faculty members, who think that there is a need for a higher consciousness about the im-portance of knowing Arabic, is the support, encouragement and guidance.


Bu anket çalışması, İlahiyat Fakültesi öğrencilerinin Arapça dersi konusundaki görüş ve yargılarının tesbiti amacıyla yapıldı. Çalışmada öğrencilerin, İlahiyat Fakültesindeki Arapça ders kredisi ve dağı-lımı, ders kitabı, ders hocası ve öğrencilerin Arapça dersine olan ilgisi hakkındaki görüşleri soruldu.

Anket, farklı bölgelerden 9 İlahiyat ve İslamî İlimler Fakültesinde 586 öğrenciye uygulandı. 14 adet seçenekli 1 adet de açık uçlu soru soruldu.

Öğrencilerin çoğu, Arapça eğitimini yeterli görmemektedir. Motivasyon eksikliği, hazırlık sınıfından sonra Arapça derslerinin kesintiye uğraması ve derslerin gramer ve çeviri odaklı olması bu duru-mun başlıca sebeplerindendir. Öğrencilere göre hazırlık sınıfındaki yoğun Arapça eğitiminden son-ra lisans aşamasında dört dönemde sadece ikişer saat Arapça dersinin olması, elde edilen kazanım-ların yok olmasına sebep olmaktadır.

Arapça konuşma ve kendini ifade etmeyi Arapça bilmenin ölçütü olarak gören öğrenciler, en büyük eksikliğin bu konuda olduğunu belirtmektedir. Arapça bilmenin önemi konusunda daha yüksek bir bilince ihtiyaç olduğunu düşünen öğrencilerin hocalardan ve fakülteden en büyük beklentisi, des-tek, teşvik ve rehberliktir.