FİBER-POST VE İNDİREKT KOMPOZİT UYGULAMASI İLE AŞIRI HARABİYETLİ PREMOLARIN RESTORASYONU


Creative Commons License

Öcal F., Dayı B.

Necmettin Erbakan Üniversitesi Uluslararası Diş Hekimliği Kongresi, Konya, Türkiye, 2 - 03 Ekim 2021, cilt.1, ss.1

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Cilt numarası: 1
  • Basıldığı Şehir: Konya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.1
  • İnönü Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

FİBER-POST VE İNDİREKT KOMPOZİT UYGULAMASI İLE AŞIRI HARABİYETLİ PREMOLARIN RESTORASYONU

AMAÇ

 Bu olgu sunumunun amacı dokusunun büyük kısmını kaybetmiş premoların, fiber post ve indirekt kompozit ile restorasyonunun anlatılmasıdır.

Anahtar Kelimeler: İndirekt kompozit, onley, fiber post

OLGU

 42 yaşındaki erkek hasta, 45 nolu dişindeki çürük şikayetiyle kliniğimize başvurdu. Yapılan klinik ve radyografik muayenede derin dentin çürüğü görüldü. Hastanın yapılan endodontik ve periodontal tedavilerinin ardından dişin fiber post ve indirekt kompozit ile restorasyonuna karar verildi. İzolasyon sağlandıktan sonra uygun büyüklükte gates glidden frezler ve driller kullanılarak apikal 1/3’te güta kalacak şekilde fiber post için boşluk oluşturuldu ve fiber post (Q.P. Fiber Post, Kore) dual cure bir simanla (G-CEM LinkAce, Japonya) simante edildi. Ardından fiber postun etrafına kompozit restorasyon (GC Solare, Japonya) yapılarak üzerine gelecek indirekt restorasyon için preparasyon yapıldı. Retraksiyon kortları yerleştirildikten sonra kondansasyon polimerizasyonlu C tipi silikon (Zetaplus, Zhermack, İtalya) ile ölçü alındı.

İndirekt kompozit yapımı için Gradia Plus (GC, ABD) kompozit setinde A2 renk kullanıldı. Üretici firma talimatına göre yerleştirilen kompozit bir polimerizasyon ünitesi (GC Labolight DUO, ABD) yardımıyla polimerize edildi. Artikülatör üzerinde gerekli okluzyon uyumlamaları ve kontak düzeltmeleri yapıldıktan sonra ağız içi provası yapıldı. Polisaj diskleri (OptiDisc, Kerr, ABD) ile polisajının sağlanmasının ardından dual cure siman ile restorasyon simante edildi. Kontrol seansları 1. ve 2. yıllarda yapıldı.

 

BULGULAR

 Yapılan uygulama ile kaybolan estetik ve fonksiyon yeniden kazandırılmıştır. Restorasyonun 1. ve 2. yıl kontrollerinde dişin fonksiyonda olduğu ve kenar uyumunda bir sorun olmadığı görülmüştür.

SONUÇ

 Endodontik tedavi görmüş aşırı harabiyetli dişlerin restorasyonunda fiber post ve indirekt kompozit rezinler tedavi seçeneği olarak tercih edilebilir.