INTUITIVE ALGORITHMS FOR CURRENT ART IN LEVENT VALLEY CAVES


Creative Commons License

Göğebakan Y., İskenderoğlu L.

11. International European Congress on Advanced Studies in Basic Sciences, Rome, Italy, 11 - 13 November 2024, pp.144-145

  • Publication Type: Conference Paper / Summary Text
  • City: Rome
  • Country: Italy
  • Page Numbers: pp.144-145
  • Inonu University Affiliated: Yes

Abstract

Approximately 70 thousand years ago, when the first artists discovered that they could create representations of something through artistic expression, the place of art became natural rock surfaces. At least those that have survived to the present day appear to be so. These ancient people, who demonstrated their creative potential with lines inside or outside the cave, did not have any human-made tools with which to make art. They also tried to paint their first paintings on the world using naturally occurring tools such as burnt wood ends, using this unstoppable urge to make art. These surviving examples are considered the oldest records of creative minds. While the adventure of artistic expression accompanying human destiny on earth has progressed to the present day, humans have first carried line and pictorial expression to the surfaces of architectural structures they built with their hands. Then, they invented portable surfaces such as paper, which they specially designed for painting. Wooden panels and finally, with the Renaissance, canvas surfaces began to be adorned with creative pictures of the human mind. This situation continued uninterruptedly until the introduction of the ready-made object into art at the beginning of the 20th century. The new perspective that the 20th century brought to art led to the use of many different materials as art objects. The most important issue that forms the basis for the formation of this structure is that art presents a multidisciplinary situation in connection with its interactions with many different disciplines. In other words, art felt the need to cooperate with many different disciplines such as architecture, landscape, topography, etc. Land Art, which emerged as a result of the relationship established with disciplines, played an important role in shaping world art after 1960. In this context, the natural structure of the earth includes natural materials such as stone, soil, wood, asphalt, glue, concrete, oil, etc. Non-natural materials such as various chemicals have also been used.  On the one hand, the land is intervened with stone, soil, lime, rock, metal, fabric and various wooden pieces, and sometimes an artistic perspective is designed together with the natural structure with unnatural industrial materials.

Levent Valley, located in Akçadağ District of Malatya Province, which has a history of millions of years, has a serious accumulation of geological, geomorphologically rich biological structure/diversity, sociological and ethnographic richness, where artistic productions can be exhibited. Levent Valley, as a tectonic controlled opened canyon valley, starts from the north of Develi village of Akçadağ district and merges with Tohma Stream in the north. The important settlements in the valley are Develi, Levent, Bağköy, Kırıklar, Yanıklar, Taşyapı, Kozalak, Kolköy and Küçükkürne villages. Morphologically, as a main valley opened under the control of tectonism, deep rift valleys and high peaks surrounding these valleys form the general morphological appearance of the region. The caves located in the rock walls of Levent canyon are one of the places where the geology-human relationship is best observed. These caves, which were formed as a result of geological factors, were later shaped by humans and turned into shelters. These caves will perhaps cause the concept of Archaeosite to be added to the concept of Geosite. With reference to the attempts to return to the essence, which started with artists transforming nature itself and conceptualizing it as an art object, especially since the second half of the 20th century, the aim of today's art is to bring the creation possibilities to the caves and to bring painting on the world as it was in the beginning to the agenda of contemporary art from a different perspective. Its rich structure has enabled it to provide resources for artistic productions. Based on this idea, a series of artworks were made as a result of the association with the geographical diversity and caves in the valley, and these were tried to be evaluated with today's aesthetic and plastic interpretation. Thanks to the strong empathy tried to be established with the first artists through the thought experiment method and the artworks made, it was concluded that despite the rich earth experience, the earth itself is still the freest and most productive field of art in terms of visual expression.

Günümüzden yaklaşık 70 bin yıl önce ilk sanatçılar, sanatsal ifade biçimleriyle bir şeyin temsilini yaratabileceklerini keşfettiklerinde sanatın mekânı, doğal kaya yüzeyleri olmuştur. En azından günümüze ulaşanları öyle görünmektedir. Mağaranın içinde ya da dışında çizgi ile yaratıcı potansiyellerini ortaya koyan bu eski zaman insanları için sanat yapabilecekleri insan eliyle üretilmiş herhangi bir araç bulunmamaktaydı. Onlar da bu durdurulamaz sanat yapma dürtülerini yanmış odun uçları gibi doğal yollarla oluşan araçları kullanarak ilk resimlerini dünyanın üzerine yapmayı denemişlerdi. Günümüze ulaşan bu örnekler yaratıcı zihinlerin en eski kayıtları olarak kabul edilmektedir. Sanatsal ifadenin yeryüzünde insan kaderine eşlik eden serüveni günümüze doğru yol kat ederken, insan çizgiyi ve resimsel ifadeyi önce elleri ile inşa ettikleri mimari yapıların yüzeylerine taşımıştır. Ardından resim yapabilmek için özel olarak tasarladıkları kâğıt gibi taşınabilir yüzeyler icat etmişlerdir. Ahşap panolar ve nihayet Rönesans ile beraber kanvas yüzeyler insan zihninin yaratıcı resimleri ile bezenmeye başlamıştır. Bu durum 20. yüzyılın başlarında hazır nesnenin sanata girişine kadar kesintisiz devam etmiştir. 20. yüzyılın sanata getirdiği yeni bakış açısı birçok farklı materyalin sanat nesnesi olarak kullanılmasına kaynaklık etmiştir. Bu yapının oluşmasına temel teşkil eden en önemli husus ise, sanatın birçok farklı disiplinle kurmuş olduğu etkileşimlerle bağlantılı olarak, multidisipliner bir durum arz etmesidir. Yani sanat birçok farklı disiplinle ortak hareket etme gereği duymuş mimarlık, peyzaj, topoğrafya vb. disiplinlerle kurulan ilişkinin sonucu olarak ortaya çıkan arazi Sanatı ya da Land Art, 1960 sonrası dünya sanatının şekillenmesinde önemli rol oynamıştır. Bu kapsamda yeryüzünün doğal yapısı, taş, toprak, ahşap gibi doğadan bulunan malzemelerin yanında asfalt, zamk, beton, yağ vb. çeşitli kimyasallar gibi doğal olmayan malzemeler de kullanılmıştır.  Bir taraftan taş, toprak, kireç, kaya, metal, kumaş ve çeşitli ahşap parçalarla araziye müdahale edildiği gibi bazen ise doğal olmayan endüstriyel malzemelerle doğal yapıyla birlikte sanatsal bir bakış açısı tasarlanmıştır.

Milyonlarca yıllık geçmişe sahip olan Malatya İli Akçadağ İlçesi’nde bulunan Levent Vadisi, jeolojik, jeomorfolojik açıdan zengin biyolojik yapısı/çeşitliliği, sosyolojik ve etnoğrafik zenginliği sanatsal üretilerin ortaya konulacağı ciddi bir birikime sahiptir. Levent Vadisi, Tektonik Kontrollü açılmış bir kanyon vadi olarak, Akçadağ ilçesine bağlı Develi köyünün kuzeyinden başlayıp, Kuzeyde Tohma Çayı ile birleşmekte olup vadi içerisindeki önemli yerleşim yerleri, Develi, Levent, Bağköy, Kırıklar, Yanıklar, Taşyapı, Kozalak, Kolköy ve Küçükkürne köyledir. Morfolojik olarak tektonizma kontrollünde açılmış bir ana vadi olarak buraya dik gelen derin yarılmış vadiler ve bu vadileri çevreleyen yüksek zirveler bölgenin genel morfolojik görüntüsünü oluşturmaktadır. Levent kanyonundaki kaya duvarlarında bulunan mağaralar, jeoloji insan ilişkisinin en iyi gözlendiği yerlerden biridir. Jeolojik etkenler sonucunda oluşan bu mağaralar, daha sonra insanlar tarafından şekillendirilerek barınak haline getirilmiştir. Bu mağaralar Jeosit kavramının yanına belki de bir Arkeojesit kavramının eklenmesine neden olacaktır. Özellikle 20. yüzyılın ikinci yarısından itibaren sanatçıların, doğanın kendisini dönüştürerek bir sanat nesnesi olarak kavramsallaştırması ile başlayan öze dönüş denemelerine de atıf ile günümüz sanatının yaratım olanaklarını mağaralara taşımayı ve başlangıçta olduğu gibi dünyanın üzerine resim yapmayı güncel sanatın gündemine farklı bir bakış açısıyla taşımayı amaçlaması, vadinin zengin yapısının sanatsal üretileri için kaynak oluşturmasına imkan hazırlamıştır. Bu fikirden hareketle çalışma kapsamında vadide bulunan coğrafi çeşitlilik ve mağaralarla kurulan ilişkilendirme neticesinde bir dizi sanat çalışması yapılmış ve bunlar günümüzün estetik ve plastik yorumu ile değerlendirilmeye çalışılmıştır. Düşünce deneyi yöntemiyle ilk sanatçılarla kurulmaya çalışılan güçlü empati ve yapılan sanat eserleri sayesinde, zengin yeryüzü tecrübesine rağmen hala yeryüzünün bizzat kendisinin görsel ifade bağlamında, en özgür ve verimli sanat alanı olduğu sonucuna varılmıştır.