Antioxidant Capacity and Essential Oil Composition of Hypericum thymopsis Boiss. (Hypericaceae) from Turkey


KOÇ E., ARABACI T.

Hacettepe Journal of Biology and Chemistry, cilt.49, sa.4, ss.385-390, 2021 (Hakemli Dergi) identifier

Özet

Türkiye’de yayılış gösteren ve endemik bir tür olan Hypericum thymopsis Boiss. (Hypericaceae) türünün antioksidan kapasitesi

ve uçucu yağ bileşimi belirlendi. Analizler için üç farklı popülasyonun örnekleri kullanıldı. Antioksidan kapasiteler yaprak

ve çiçeklerden DPPH yöntemi ile belirlendi. Uçucu yağ analizi bitkinin toprak üstü kısımlarından gaz kromatografisi (GC)

ve GC/kütle spektrometresi (MS) ile yapıldı. Uçucu yağın ana bileşenleri TA3004 numaralı örnekte α-pinen (%31.86), spathulenol

(%11.16) ve limonen (%4.3), TA3014 numaralı örnekte α-pinen (%28.07), spathulenol (%12.37) ve limonen (%6.07),

TA3017 numaralı örnekte α-pinen (%26.03), limonen (%14.83) ve spathulenol (%9.74) olarak belirlendi. %50 inhibisyon (IC50)

değerlerine (μg/mL) göre, en yüksek antioksidan değerler çiçeklerin metanolik ekstraktında ölçüldü.

Antioxidant capacity and essential oil composition of Hypericum thymopsis Boiss. (Hypericaceae), an endemic species,

distributed in Turkey was determined. The samples of three different populations were used for the analysis. Antioxidant

capacity was determined by DPPH method from the leaves and flowers. Essential oil analysis was performed from areal

parts of plant by gas chromatography (GC) and GC/mass spectrometry (MS). The major components of the essential oil were

determined as α-pinene (31.86%), spathulenol (11.16%) and limonene (4.3%) in the specimen TA3004, α-pinene (28.07%),

spathulenol (12.37%) and limonene (6.07%) in the specimen TA3014 and α-pinene (26.03%), limonene (14.83%) and spathulenol

(9.74%) in the specimen TA3017. According to the 50% inhibition (IC50) values (μg/mL) the highest antioxidant values

were measured in the methanolic extract of flowers.