DİJİTAL MEDYA OKURYAZARLIĞI


Şentürk Kara E. (Editör), Çetin N. S. (Editör)

Nobel Yayınevi, Ankara, 2022

  • Yayın Türü: Kitap / Araştırma Kitabı
  • Basım Tarihi: 2022
  • Yayınevi: Nobel Yayınevi
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • İnönü Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Dijitalleşme; toplumsal ilişkileri, ekonomiyi, eğitimi, sağlığı, eğlence anlayışımızı, kültürü kısaca yaşamın her alanını hızla dönüştürmektedir. Özellikle medya bu dönüşüm sürecinin en etkili ayağını oluşturmaktadır. Alman Sosyolog Niklas Luhmann, “Toplumumuz, aslında içinde yaşadığımız dünya hakkında bildiklerimizi medya aracılığıyla biliyoruz.” ifadeleriyle medyanın insan hayatındaki önemine vurgu yapmıştır. Bu bağlamda medyadaki dijital dönüşüm ve bu dönüşümün sonuçları günümüzde büyük bir önem arz etmektedir.

Dijital medya kavramı bilgisayar ortamında sayısal olarak kodlanmış her türlü yazı, ses, video, fotoğraf içeriği gibi materyalleri ifade etmek amacıyla kullanılmaktadır. Dijital medyanın etkileşim, bilgiye kolayca erişme, zaman ve mekân sorununu ortadan kaldıran küresel yapısı gibi özellikleri onu hayatımızın vazgeçilmez bir parçası hâline getirmektedir. Ancak dijital medya ve yeni iletişim teknolojileri özellikle gençler ve çocuklar açısından ciddi riskler barındırmaktadır. Çocukları bu risklerden korumanın, dijital medyayı daha doğru kullanmalarını sağlamanın en önemli yolu da onlara dijital medya okuryazarlığı becerilerini kazandırmaktan geçmektedir. Dijital medya okuryazarlığı becerileri kabaca bilgiye erişebilmeyi, ulaşılan bilgileri eleştirel bakış açısıyla analiz edebilmeyi ve yeni içerikler oluşturabilmeyi ifade etmektedir. Covid-19 salgını sürecinde insanların evlere kapanmasıyla birlikte dijital medyaya olan ilgi zorunlu bir hâl almaya başlamıştır. Özellikle çocukların eğitilmesi sürecinin devamlılığının sağlanması adına uzaktan eğitime hızlı bir geçiş söz konusu olmuştur. Başta eğitim alanında olmak üzere dijital medya kullanımındaki artış pek çok tartışmayı beraberinde getirdiği gibi öğrenciler, öğretmenler ve ebeveynlerin ciddi sorunlarla karşı karşıya gelmesine neden olmuştur. Yaşanan bu sorunların en az seviyeye indirilmesi, dijital medyanın kullanımı konusunda bilinç geliştirilmesi ve çocukların geleceğe hazırlanması için dijital medya okuryazarlığı bağlamında yetkin bireylerin yetiştirilmesi artık zorunlu bir hâle gelmeye başlamıştır. Zira çok geniş bir bilgi ve etkinlik okyanusu olan dijital medya içinde kaybolmadan doğru bilgiye ulaşarak onu yetkin şekilde kullanmak çağın bir gereği olmuştur. Fütürizm akımının önemli temsilcileri arasında yer alan Amerikalı Yazar Alvin Toffler “21. yüzyılın cahilleri okuma yazma bilmeyen değil, bilgiye nasıl erişileceğini bilmeyendir.” diyerek bu durumu özetlemiş ve günümüzde değişen okuryazarlık anlayışına vurgu yapmıştır. Bu kitapta, değişen okuryazarlık anlayışı bağlamında dijital medya okuryazarlığı ele alınarak konu hakkında ayrıntılı ve güncel bilgiler sunulmaya çalışılmıştır. Kitap kapsamında; iletişim, eğitim, kamu yönetimi, felsefe gibi birçok disiplinin perspektifinden dijital medyanın geniş bir resmi ortaya konulma yoluna gidilmiştir. Ayrıca dijital medya kullanımının gençler ve yetişkinler açısından nasıl olduğu, nasıl olması gerektiği gibi konularda birtakım güncel araştırmalara yer verilerek dijital medya okuryazarlığı bağlamında bireylerin sahip olması gereken donanım, bilgi, bilinç ve perspektif kazanma gibi yetilerin genel panoraması sunulmaya çalışılmıştır.

“Dijital Medya Okuryazarlığı” adlı bu kitabın ortaya çıkmasında emeği geçen tüm akademisyen ve akademisyen adayı kıymetli dostlarımıza teşekkür ederiz. Ayrıca kitabın hakem ve bilim kurulunda yer alarak çok değerli vakitlerini ayırıp desteklerini bizden esirgemeyen değerli hocalarımıza sonsuz teşekkürlerimizi bir kez daha sunmak istiyoruz.

Son olarak kitabın “Dijital Medya Okuryazarlığı” konusunda araştırma yapmak isteyen kişilere katkı sağlaması dileğiyle keyifli okumalar diliyoruz...