Beslenmenin Hipotalamik Kontrolünde İrisin Hormonunun Etkileri


Tekin S., Sandal S.

Türkiye Alim Kitapları, Malatya, 2016

  • Yayın Türü: Kitap / Araştırma Kitabı
  • Basım Tarihi: 2016
  • Yayınevi: Türkiye Alim Kitapları
  • Basıldığı Şehir: Malatya
  • İnönü Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

İrisin, egzersizle birlikte dolaşımda düzeyi artan ve enerji metabolizmasında rolleri olduğu bildirilen bir hormondur. Bu çalışma, uzun süreli irisin uygulamasının sıçanlarda besin alımı ve beslenme fizyolojisi üzerine etkilerini açıklamayı amaçlamaktadır. İrisin uygulaması sonrası sıçanların yem tüketiminde artış görüldü ancak vücut ağırlığı ve su tüketimi anlamlı düzeyde değişmedi. İrisin, dolaşımda ghrelin seviyesini arttırdı ve leptin seviyesini baskıladı. Merkezi alanda irisin NPY ve UCP2 seviyelerini arttırırken, POMC seviyesinde azalmaya neden oldu. Ayrıca uygulama sonrası serum glukoz ve HDL seviyelerinin azaldığı buna karşın LDL, kolestrol ve trigliserid seviyelerinde ise artışa sebep olduğu görüldü. Tüm bu bulgular irisinin iştahı arttırdığını ancak artan yem tüketimine rağmen vücut ağırlığını değiştirmediğini göstermektedir. Ayrıca irisin aterosklerotik plak oluşumuna karşı koruyucu bir rol üstlenebilir.