TÜRK SOSYAL GÜVENLİK HUKUKUNDA İŞ KAZASI NEDENİYLE HAK SAHİPLERİNE YAPILAN YARDIMLAR


Görücü İ., Bekik M. E.

1. INTERNATIONAL BLACKSEA SCIENTIFIC RESEARCH AND INNOVATION CONGRESS, Trabzon, Türkiye, 23 - 24 Aralık 2023, ss.466-472

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Trabzon
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.466-472
  • İnönü Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Günümüzde teknolojide yaşanan gelişmeler ve bu gelişmelerin çalışma yaşamına hızlı bir şekilde entegre olması, standartlaşmış mal ve hizmet üretimini ve istihdam türlerini değişime zorlayarak işçi, işveren, işyeri ve iş kazası gibi kavramların yeninden yorumlanması ve tartışılması ihtiyacını beraberinde getirmiştir. İş kazası kavramı ilk olarak Sanayi Devrimi ile birlikte üzerine düşünülmeye başlanan ve zaman içerisinde ise ekonomi ve teknolojideki değişimler ile birlikte sürekli olarak ele alınan ve halen tartışılan bir olgudur. Süreç içerisinden iş kazalarının hem niteliksel hem de niceliksel boyutta artması bunun en önemli nedeni oluşturmaktadır. İş kazası meydana geldiğinde hem kazayı geçiren sigortalı hem de bakmakla yükümlü oldukları bireyler maddi kayıplar yaşayacaktır. Çünkü iş kazası sonucunda bu kişiler hayatını idame ettirecekleri asgari bir gelirden yoksun kalacaklardır. Türk hukuk sisteminde iş kazaları ve meslek hastalıkları sigortalısının kapsamı ve bu kapsamda sigortalıya sağlanan yardımlara ilişkin hususlar 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda düzenlenmiştir. Yine kısa vadeli sigorta kolları içerisinde yer alan iş kazası ve meslek hastalığı sigortası kapsamında iş kazası geçiren sigortalıya sağlanacak sağlık hizmetleri ve parasal nitelikli yardımlar ve sigortalının ölümü durumda ise hak sahiplerinin hakları yine 5510 sayılı Kanun’da hüküm altına alınmıştır. Hak sahibi, sigortalının veya sürekli iş göremezlik geliri ile malullük, vazife malullüğü veya yaşlılık aylığı almakta olanların ölümü halinde, gelir veya aylık bağlanmasına veya toptan ödeme yapılmasına hak kazanan eş, çocuk, anne ve babadır. Bu çalışmada, Türk sosyal güvenlik hukukunda iş kazası geçiren sigortalının ölümü durumunda hak sahiplerine yapılan yardımlar incelenecektir.

Today's developments in technology and the rapid integration of these developments into working life have forced the production of standardized goods and services and the types of employment to change, resulting in the need to reinterpret and discuss concepts such as employee, employer, workplace and work accident. The concept of work accident is a phenomenon that first started to be considered with the Industrial Revolution, and has been continuously discussed and still discussed over time with the changes in economy and technology. The most important reason for this is the increase in occupational accidents both qualitatively and quantitatively throughout the process. When a work accident occurs, both the insured and their dependents will suffer financial losses. Because, as a result of a work accident, these people will be deprived of a minimum income to sustain their lives. In the Turkish legal system, the scope of work accidents and occupational diseases insurance and the benefits provided to the insured within this scope are regulated in the Social Insurance and General Health Insurance Law No. 5510. Within the scope of work accident and occupational disease insurance, which is also among the short-term insurance branches, the health services and monetary benefits to be provided to the insured who has a work accident and the rights of the beneficiaries in case of death of the insured are also stipulated in Law No. 5510. Right ownership, in the event of the death of the insured or those receiving permanent disability income, disability, duty disability or old-age pension, they are the spouse, child, mother and father who are entitled to an income or pension or a lump sum payment. In this study, the benefits provided to the ownership in case of death of the insured who has a work accident in Turkish social security law will be examined.