Analitik Kimya Kongresi, Muğla, Türkiye, 7 - 11 Kasım 2022, ss.92-93
Sekonder metabolitlerin bitkilerin savunma mekanizmalarında önemli rolleri
bulunmaktadır. Meyvenin ilk oluşum aşamasında yüksek düzeyde aktiviteye sahiptirler. Meyvenin
olgunlaşma döneminde ise aroma verici maddeler ve şeker gibi meyve tüketimini cazip hale getiren
bileşenlerin miktarı artmaktadır. Sekonder metabolitlerin antioksidan aktivitelerinde fenolik bileşikler
oldukça etkindirler. Antioksidanlar, serbest radikallerin zararlı etkilerine karşı hücre veya organizmayı
koruyucu mekanizmalara sahiptir. Kızılcık (Cornus mas. L) genelde doğal koşullarda yetişen ve kısmen
de kültüre alınan bir bitkidir. Meyvesi reçel, marmelat, şurup, jöle, komposto, pestil, tarhana, şıra ve
taze meyve olarak tüketilmekte ve değerlendirilmektedir. Ayrıca meyvesi, yaprağı, kökü ve kabuğu
geleneksel tedavide ateş düşürücü, ishal kesici, böbrek taşı düşürücü olarak kullanılmaktadır [1, 2]. Bu
çalışmada 6 farklı kızılcık genotipine ait meyve örnekleri üç farklı dönemde (ham, yarı olgun ve olgun)
toplanarak meyvelerin içerdiği fenolik bileşenlerin olgunlaşma periyodundaki değişimi ve sağlıklı (L929) ve akciğer kanser (A-549) hücrelerine karşı sitotoksik etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır