“Kızılcık Meyvelerindeki Fenolik Bileşiklerin Olgunlaşma Periyodundaki Değişimi Ve Sitotoksik Etkilerinin Araştırılması


Uğur Y., Yaman R., Ernim C., Günhan Z. İ., Şalva E., Erdoğan S.

Analitik Kimya Kongresi, Muğla, Türkiye, 7 - 11 Kasım 2022, ss.92-93

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Muğla
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.92-93
  • İnönü Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Sekonder metabolitlerin bitkilerin savunma mekanizmalarında önemli rolleri bulunmaktadır. Meyvenin ilk oluşum aşamasında yüksek düzeyde aktiviteye sahiptirler. Meyvenin olgunlaşma döneminde ise aroma verici maddeler ve şeker gibi meyve tüketimini cazip hale getiren bileşenlerin miktarı artmaktadır. Sekonder metabolitlerin antioksidan aktivitelerinde fenolik bileşikler oldukça etkindirler. Antioksidanlar, serbest radikallerin zararlı etkilerine karşı hücre veya organizmayı koruyucu mekanizmalara sahiptir. Kızılcık (Cornus mas. L) genelde doğal koşullarda yetişen ve kısmen de kültüre alınan bir bitkidir. Meyvesi reçel, marmelat, şurup, jöle, komposto, pestil, tarhana, şıra ve taze meyve olarak tüketilmekte ve değerlendirilmektedir. Ayrıca meyvesi, yaprağı, kökü ve kabuğu geleneksel tedavide ateş düşürücü, ishal kesici, böbrek taşı düşürücü olarak kullanılmaktadır [1, 2]. Bu çalışmada 6 farklı kızılcık genotipine ait meyve örnekleri üç farklı dönemde (ham, yarı olgun ve olgun) toplanarak meyvelerin içerdiği fenolik bileşenlerin olgunlaşma periyodundaki değişimi ve sağlıklı (L929) ve akciğer kanser (A-549) hücrelerine karşı sitotoksik etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır