geleneksel uygulamalarını saptamak amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır.
Yöntem: Bu araştırma Kasım-Aralık 2013 tarihleri arasında yapılmıştır. Araştırmanın evrenini;
İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Pediatri Poliklinikleri, Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi’ne
başvuran ve Anne Ünitesi’ne yatışı yapılan 0-24 aylık çocuğu olan anneler oluşturmaktadır.
Yapılan güç analizi ile belirlenen 220 anne örneklemi oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında
araştırmacı tarafından oluşturulan Soru Formu kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde
yüzdelik, ortalama ve standart sapma değerleri hesaplanarak kullanılmıştır.
Bulgular: Araştırma kapsamına alınan annelerin yaş ortalaması 23.6±6.3 yıl ve %88.6’ sının
bebeklerini araştırma sırasında halen emzirmekte olduğu bulunmuştur. Annelerin %44.1’inin
doğumdan sonra ilk gıda olarak anne sütü, %49.1’inin ise mama verdiği, %45.5’inin bebeklerini
doğumdan sonra ilk bir saatten sonra emzirmeye başladığı, %32.3’ünün bebeğini ağladıkça
emzirdiği ve %44.5’inin bebek emdiği sürece emzirmeye devam etmeyi düşündüğünü ifade
etmiştir.Anneler besinler içinde en çok baklagilin (%90.0), içeceklerden ise suyun (%95.9) anne
sütünü arttırdığına inanmaktadır.
Sonuç ve Öneriler: Anneler geleneksel uygulamalarla sütlerinin arttığına inanmaktadırlar.
Çoğunlukla beslenme ve sıvı alımına yönelik uygulamalar yer almaktadır. Etkin ve daha uzun
sürmesi beklenen bir emzirme dönemi için daha gebelik sırasında geleneksel yapı ve inanışlar
göz önüne alınması, düzenli olarak eğitimler yapılması ve annelerin bilinçlendirilmesi önerilebilir.
Purpose: Research is made to be a descriptive study to identify traditional practices of increase
breast milk of mothers with children 0-24 months.
Methods: This research was conducted between November-December 2013. The universe of study
is made to constitute by Inonu University Turgut Ozal Medical Center Pediatric Outpatient Clinic,
newborn and mother admitted to the Intensive Care Unit admissions the mothers with children
0-24 months. It is consisted of 220 mothers determined by the power analysis sample. Mean
and Standard deviation values have been calculated and this was use data for the evaluation of
percentage.
Results: The research covered 23.6±6.3 years, the average age of mothers and 88.6% of babies
breast feeding present during the investigation was found. Mother of 44.1% give breastmilk after
birth as the first breastfeed, mother of 49.1% give food, mother of 45.5% start to breast feed
the babies after birth the first hour after borning, mother of 32.3% breast feed the baby when
the baby cries and mother 44.5% intend to continue to breast feed in fants Mothers believe that
nutrients in most legumes (90.0%), the water in all drinks (95.9%) increase in breast feeding.
Mothers believe that their milk increases with traditional practices. Mostly applications for
nutrition and fluid intake is located.
Conclusions: For efficient and last longer than expected for the period of breastfeeding during
pregnancy, traditional structures and beliefs should be taken in to consideration and training
should be done regularly and mothers should be informed.