Antioksidan İçeren Bazı Gıdalar ve Oksidatif Stres


Creative Commons License

YILMAZ İ.

Turgut Özal Tıp Merkezi dergisi, cilt.17, sa.2, ss.143-153, 2010 (Hakemli Dergi)

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 17 Sayı: 2
  • Basım Tarihi: 2010
  • Dergi Adı: Turgut Özal Tıp Merkezi dergisi
  • Derginin Tarandığı İndeksler: Index Copernicus
  • Sayfa Sayıları: ss.143-153
  • İnönü Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Günümüzde doğal, kaliteli ve dengeli beslenmeyle birlikte bazı hastalıkların önlenmesi ya da tedavisi oldukça fazla
önem arz etmektedir. Gıdalar farklı oranlarda protein, yağ, karbonhidrat, mineral ve vitaminlerle birlikte antioksidan
madde(ler)den bir ve/veya birçoğunu içermektedir.
Bu derlemenin amacı, bazı hastalıkların gelişimindeki biyokimyasal reaksiyonları, histopatolojik değişiklikleri ya da
antioksidanların farmakolojik etki mekanizmalarını derinlemesine incelemekten ziyade antioksidanların genel özellikleri
ile antioksidan içeren bazı gıdaların tedavi edici veya koruyucu etkilerine vurgu yapılmasıdır.

Today, natural, balanced and high quality nutrition and prevention or treatment of certain diseases are much more
important issues. Foods contain some kinds of proteins, fat, carbohydrates, minerals and vitamins with one or more
antioxidants.
The purpose of this review is rather than to evaluate profoundly some biochemical reactions, histopathologic changes
or pharmacological effects of antioxidants in the development of some diseases, and to outline the information on
foods that contain antioxidants and emphasize of their protective or therapeutic importance.