COVID-19 PANDEMİ KISITLAMALARININ BESLENME ALIŞKANLIKLARINA ETKİSİ


GÜLER P., BOZKIR Ç., uluata s.

Sağlık Bilimleri Dergisi, cilt.32, sa.2, ss.237-243, 2023 (Hakemli Dergi) identifier

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 32 Sayı: 2
  • Basım Tarihi: 2023
  • Doi Numarası: 10.34108/eujhs.1042777
  • Dergi Adı: Sağlık Bilimleri Dergisi
  • Derginin Tarandığı İndeksler: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.237-243
  • İnönü Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Bu çalışma ile 2019 yılında başlayan Koronavirüs (COVID-19)pandemisini takiben getirilen karantina sürecinin beslenme alışkanlıklarına etkisinin sorgulanması amaçlanmıştır. Türkiye’de yaşayan 18-65 yaş aralığında bireyler ile yürütülen kesitsel tanımlayıcı tipte olan çalışmanın verileri çevrimiçi anket formu kullanılarak toplanmıştır. Anket formu ile katılımcıların sosyodemografik özellikleri ve pandemi öncesi ile karantina sürecine ait besin tüketim sıklıkları sorgulanmıştır. Verilerin analizi IBM SPSS 22 programı ile yapılmıştır. Araştırma grubunun yaş ortalamasının 32.5±9.7 olduğu, %75.1’inin kadın olduğu ve %50.1’inin Doğu Anadolu bölgesinde yaşadığı belirlenmiştir. Katılımcıların %46.5’ipandemi ile birlikte getirilen karantina sürecinde beslenme alışkanlıklarının değiştiğini ifade etmiştir. Et, baklagiller, süt/süt ürünleri ve sebze/meyve tüketiminin karantina sürecinde daha sık tüketildiği tespit edilmiştir (p<0.05). Karantina sürecinde fastfood tüketim sıklığında azalma olduğu (p<0.05), paketli atıştırmalıkların ise daha sık tüketildiği görülmüştür (p>0.05). Pandemi öncesinde düzenli spor yapmayanların (%73.9) karantina sürecinde (%85.2) arttığı tespit edilmiştir (p<0.05).Çalışma bulguları ile katılımcıların sağlıklı tüketim alışkanlıkları geliştirmekle birlikte hızlı tüketilebilen atıştırmalıkları daha sık tüketmeye eğilimlerinin olduğu görülmüştür. Sağlıklı olmayan beslenme alışkanlıklarının ve sedanter yaşam biçimi bulaşıcı hastalıklar kadar bulaşıcı olmayan hastalıkların seyrini de etkilemektedir. Bu nedenle de bulaşıcı hastalıklarla etkin mücadelede sağlıklı beslenme davranışların geliştirilmesinin önemi hatırda tutulmalıdır.
In this study, it is aimed to investigate the effect of the lock down brought following the Coronavirus (COVID-19) pandemic, which started in 2019, on nutritional habits. The data of the cross-sectional descriptive study conducted with individuals between the ages of 18-65 living in Turkey were collected using an online questionnaire. With the questionnaire form, the sociodemographic characteristics of the participants and the frequency of food consumption before the pandemic and during the lock down were questioned. The data were analyzed with IBM SPSS 22 program. It was determined that the average age of the research group was 32.5±9.7, 75.1% of them were women and 50.1% of them lived in the Eastern Anatolia region.46.5% of the participants stated that the ireating habits changed during the lock down process introduced with the pandemic. It has been found that the consumption of meat, legumes, dairy and vegetables/fruits is consumed more often during the lock down (p<0.05). Fast-food consumption decreased (p<0.05), but packed snacks consumed more frequently in lock down period (p>0.05). It was determined that those who did not do regular sports (73.9%) before the pandemic increased (85.2%) during the lock down (p<0.05). According to the results, it has been seen that healthy consumption habits of participants improved, however tended to consume snacks more frequently. Un healthy eating habits and sedentary life style affect the course of non-communicable diseases as well as infectious diseases. Forth is reason, the importance of developing healthy eating behaviors in the effective fight against infectious diseases should be kept in mind.