7. ve 8. Sınıf Öğrencilerinin Bilimsel Yaratıcılık Düzeylerinin Fen Bilimleri Dersi Ve Laboratuvar Uygulamalarına Yönelik Tutumları İle İlişkisi


yılmaz c. y. c., PEKTAŞ N., ÜNAL İ.

Bartın Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, sa.3, ss.1200-1216, 2026 (TRDizin)

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: Sayı: 3
  • Basım Tarihi: 2026
  • Doi Numarası: 10.14686/buefad.1667212
  • Dergi Adı: Bartın Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi
  • Derginin Tarandığı İndeksler: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.1200-1216
  • İnönü Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Amaç: Bu araştırma, yedinci ve sekizinci sınıf öğrencilerinin bilimsel yaratıcılık düzeyleri ile fen bilimleri dersi ve laboratuvar uygulamalarına yönelik tutumları arasındaki ilişkinin tespit edilmesi amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Araştırmada, nicel araştırma yöntemlerinden genel tarama modellerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır ve araştırmanın örneklemini Malatya ili Battalgazi ilçesinde bulunan üç ayrı ortaokulda 7. ve 8. sınıfta öğrenim görmekte olan 341 öğrenci oluşturmaktadır Öğrencilerin bilimsel yaratıcılık düzeylerini tespit etmek için Hu ve Adey (2012) tarafından geliştirilen, Deniş ve Balım (2012) tarafından Türkçeye uyarlaması yapılan Bilimsel Yaratıcılık Testi (BYT), fen ve teknoloji dersine yönelik tutumlarını tespit etmek için Keçeci ve Zengin (2015) tarafından hazırlanan “Fen ve Teknoloji Tutum Ölçeği (FTTÖ), fen ve teknoloji laboratuvarına yönelik tutumlarını tespit etmek El-Gendy tarafından geliştirilen El-Gendy tarafından geliştirilen ve Yeşilyurt (2003) tarafından fen laboratuvarına uyarlanan “Fen Bilgisi Dersi Laboratuvar Uygulamaları Tutum Ölçeği (FBDLUTÖ)” uygulanmıştır. Araştırmada 7. ve 8. sınıf öğrencilerinin bilimsel yaratıcılık düzeyleri ile fen bilimleri dersine ve laboratuvar uygulamalarına yönelik tutumları araştırılırken bağımsız örneklem t-testi, Pearson korelasyon analizi ve basit doğrusal regresyon analizi yapılmıştır. Verilerin regresyon analizi şartlarını sağlayıp sağlamadığı kontrol edilmiştir. Bulgular: Öğrencilerin BYT ile FTTÖ arasında, BYT ile FBDLUTÖ arasında ve FTTÖ ile FBDLUTÖ arasında pozitif yönlü ve anlamlı bir korelasyon olduğu, tespit edilmiştir. Ayrıca BYT ile FTTÖ arasındaki korelasyon incelendiğinde, FTTÖ içindeki varyasyonun %95’inin BYT tarafından açıklandığı, BYT ile FBDLUTÖ arasındaki korelasyon incelendiğinde ise FBDLUTÖ içindeki varyasyonun %88’inin BYT tarafından açıklandığı gözlemlenmiştir. Sonuç: Araştırma sonuçlarına göre, bilimsel yaratıcılık düzeyleri yüksek olan öğrencilerin fen dersi ve laboratuvar uygulamaları tutumlarının da yüksek olduğu söylenebilir.
Purpose: This study was conducted to determine the relationship between the scientific creativity levels of seventh and eighth-grade students and their attitudes towards science courses and laboratory applications. Method: The research sample consists of 341 students in the 7th and 8th grades at three middle schools in the Battalgazi district of Malatya province. To determine students' scientific creativity levels, the Scientific Creativity Test (SCT), developed by Hu and Adey (2012) and adapted into Turkish by Deniş and Balım (2012), was applied. To measure students' attitudes towards science and technology courses, the “Science and Technology Attitude Scale (STAS),” prepared by Keçeci and Zengin (2015), was used. To assess their attitudes towards science and technology laboratories, the “Science Laboratory Applications Attitude Scale (SLAAS),” developed by El-Gendy and adapted to science laboratories by Yeşilyurt (2003), was implemented. In the study, independent-samples t-tests, Pearson correlation analyses, and simple linear regression analyses were conducted to examine the relationship between the scientific creativity levels of 7th and 8th-grade students and their attitudes towards science course and laboratory applications. Findings:  A positive and significant correlation was found between SCT and STAS, SCT and SLAAS, and STAS and SLAAS. Furthermore, when the correlation between SCT and STAS was examined, it was observed that 95% of the variation in SCT explained by STAS. Similarly, when the correlation between SCT and SLAAS was analyzed, it was found that SCT explained 88% of the variation in SLAAS. Conclusion: According to the research results, we can say that students with high scientific creativity levels also have high attitudes towards science courses and laboratory practices.