Bazı hasat sonrası uygulamaların dut meyvesinin kalitesi üzerine etkileri


Yaman R., Uğur Y., Çöçen E., Altun O. T., Yavuz Ç., Koşar D., ...Daha Fazla

2nd International Eurasian Conference on Science, Enginering and Technology, Gaziantep, Türkiye, 7 - 09 Ekim 2020, ss.193

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Gaziantep
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.193
  • İnönü Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Üzümsü meyveler içerisinde yer alan ve yüksek besin içeriği nedeniyle beslenmede önemli bir yere sahip olan dut meyvesine, olan ilgi son zamanlarda giderek artmaktadır. İnsanların taze meyve tüketimine yönelik talepleri, bu meyve türünün küçük ambalajlar içerisinde market raflarında yer almasını sağlamıştır. Ancak dut meyvesinin hassas ve yumuşak dokulu olması kısa sürede bozulmasına sebep olmaktadır. Bu durum hem ekonomik kayıplara yol açmakta hem de tüketicilere uzun süre taze meyve sunumunu engellemektedir. Bu nedenle sofralık dutlarda derim sonrası raf ömrünün uzatılmasına yönelik çalışmalar, hem tüketicilerin sağlıklı dut meyveleri tüketebilmeleri hem de son derece sınırlı raf ömrüne sahip olan bu meyvelerde kalite ve kantite kayıplarının azaltılmasında önem kazanmaktadır. Yapılan bu çalışmada, dut genetik kaynakları parselinde bulunan sofralık, siyah renkli, iri ve albenisi yüksek ‘Kenmochi’ dut genotipinin derim sonrası dönemde yapılacak kükürt dioksit (SO2) ve modifiye atmosferli paketleme (MAP) uygulamalarının soğukta muhafaza süreçlerinde bazı meyve kalite parametrelerinin korunumuna etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır.