Papiller ve anaplastik tiroid karsinomu birlikteliği ve nadir cilt metastazı olan hızlı fatal seyirli bir olgu
47. TÜRKİYE ENDOKRİNOLOJİ VE METABOLİZMA HASTALIKLARI KONGRESİ, Antalya, Türkiye, 29 Nisan - 03 Mayıs 2026, ss.214-215, (Özet Bildiri)
- Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
- Basıldığı Şehir: Antalya
- Basıldığı Ülke: Türkiye
- Sayfa Sayıları: ss.214-215
- Açık Arşiv Koleksiyonu: AVESİS Açık Erişim Koleksiyonu
- İnönü Üniversitesi Adresli: Evet
Özet
Papiller tiroid karsinom(PTC)da nadir görülen neoplazmın farklılaşması sonucu oluşan anaplastik alanlar; hızlı progresyon, erken lokal invazyon ve uzak metastaz eğilimi ile ilişkilidir (1,2). Anaplastik tiroid karsinomu(ATC) en sık akciğer, kemik ve beyine metastaz yapmakta olup; cilt metastazı oldukça nadirdir (3,4). Genellikle ileri evre yaygın hastalığın göstergesi kabul edilir ve kötü prognoz ile ilişkilidir (1,2).
Bu olgu sunumunun amacı; papiller ve anaplastik tiroid karsinomunun eş zamanlı birlikteliğini göstermek; agresif klinik seyrini vurgulamak ve cilt metastazı gibi alışılmadık bir metastatik tutulum örneğini literatür eşliğinde sunarak agresif klinik seyir açısından klinisyen farkındalığını artırmaktır.
OLGU
- 70 yaş kadın hasta
- Boyunda hızla büyüyen kitle
USG: Tiroid sol lob-isthmus biileşkesi 37×45 mm hipoekoik nodül + lenfadenopatilerFNAB: Papiller tiroid karsinomu
PET-BT: Tiroid kitlesi (SUVmax 27.5) -,Akciğer, kemik ve yumuşak doku metastazları
Fizik muayene:Boyunda kitle,
Sol omuz posteriorunda yaklaşık 2×2 cm kutanöz nodül
Cerrahi:Subtotal tiroidektomi
Patoloji: Anaplastik tiroid karsinomu (majör komponent)
- Papiller tiroid karsinomu alanları
Biyopsiler:
Gluteal nodül → ATC metastazı
-Kutanöz lezyon → ATC metastazı (nadir)
Hasta postoperatif 3. ayda eksitus