Gastrointestinal stromal tümörler ve malignitelerin birlikteliği: 10 yıllık sonuçlarımız


ANGIN Y. S., CEYLAN C., SAĞLAM K., AYDIN C.

Turkish Journal of Surgery, cilt.40, sa.3, ss.197-203, 2024 (ESCI) identifier

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 40 Sayı: 3
  • Basım Tarihi: 2024
  • Doi Numarası: 10.47717/turkjsurg.2024.6389
  • Dergi Adı: Turkish Journal of Surgery
  • Derginin Tarandığı İndeksler: Emerging Sources Citation Index (ESCI), Scopus, Academic Search Premier, TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.197-203
  • İnönü Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Giriş ve Amaç: Gastrointestinal stromal tümör (GİST) gastrointestinal sistemde en sık görülen mezenkimal tümörlerden biridir ve sıklıkla epitelyal tümörlerden sonra ortaya çıkar. Nadir de olsa, ikincil epitelyal maligniteler GİST’lerle ilişkili olabilir. GİST’lerin malignitelerle birlikteliğini ve uzun dönem sonuçlarını, klinik ve patolojik bulgularla değerlendiren retrospektif bir kohort çalışması planlandı. Gereç ve Yöntem: Ocak 2011 ve Kasım 2021 tarihleri arasında GİST nedeniyle ameliyat edilen 69 hastanın demografik ve klinikopatolojik verileri hasta veritabanından alındı. Sadece GİST olan ve GİST ile birlikte ikincil malignitesi olan gruplar arasındaki değişkenler ki-kare testi ve Mann- Whitney U testi kullanılarak analiz edildi. Uzun dönem sağkalım analizleri Kaplan-Meier testi kullanılarak yapıldı. p< 0,05 istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi. Bulgular: Popülasyonumuzdaki 69 hastanın 40’ı (%58) erkekti ve ortanca yaş 65 (çeyrekler arası aralık= 56-75) idi. GİST en sık mide yerleşimliydi (%59,4) ve dokuz hastada (%13) ikincil bir malignite vardı. Tümör boyutu, düz kas antikoru (SMA) ve S100 antikor ekspresyonu gruplar arasında anlamlı farklılıklar gösterdi (p< 0,001, p= 0,015, p= 0,006). GİST artı ikincil malignitesi olan hastalarda daha kısa sağkalım gözlendi (p= 0,005). Sonuç: GİST ile birlikte diğer intraabdominal malignitelerin görülme sıklığı daha önce düşünülenden daha yaygındır. İkincil bir malignitenin varlığı GİST’lerde genel sağkalımı (OS) etkilemezken, sağkalımın birincil maligniteye bağlı olduğu gözlenmiştir. GİST tanısı konan hastaların ikincil malig- niteler açısından kapsamlı bir şekilde araştırılması ve yakından izlenmesi gerekmektedir.
Objective: Gastrointestinal stromal tumor (GIST) is one of the most common mesenchymal tumors in the gastrointestinal system, occurring frequently after epithelial tumors. Although rare, secondary epithelial malignancies can be associated with GISTs. It was planned to conduct a retrospective cohort study evaluating the coexistence of GISTs with malignancies and their long-term outcomes through clinical and pathological findings. Material and Methods: Demographic and clinicopathological data of 69 patients who underwent surgery for GIST between January 2011 and Novem- ber 2021 were retrieved from the patient database. Variables between the groups with only GIST and those with a secondary malignancy alongside GIST were analyzed using the Chi-square test and Mann-Whitney U test. Long-term survival analyses were conducted using the Kaplan-Meier test. A p-value of <0.05 was considered statistically significant. Results: Out of the 69 patients in our population, 40 (58%) were male, and the median age was 65 years (interquartile range= 56-75). GIST was the most commonly located in the stomach (59.4%), and nine (13%) patients had a secondary malignancy. Tumor size, smooth muscle antibody (SMA), and S100 antibody expression showed significant differences between the groups (p< 0.001, p= 0.015, p= 0.006). Shorter survival was observed in patients with GIST plus secondary malignancy (p= 0.005). Conclusion: The incidence of other intraabdominal malignancies occurring alongside GISTs is more common than have been previously thought. While the presence of a secondary malignancy does not impact the overall survival (OS) in GISTs, it was observed that survival is dependent on the primary malignancy. Patients diagnosed with GISTs require thorough investigation and close monitoring for secondary malignancies.