Treatment of Gingival Recession in the Lower Anterior Region with Subepithelial Connective Tissue Graft and Coronally Positioned Flap: A Case Report


Özen O., Toy V. E.

Gaziantep Üniversitesi 1.Uluslararası Diş Hekimliği Kongresi, Gaziantep, Türkiye, 25 - 27 Ekim 2024, (Tam Metin Bildiri)

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Gaziantep
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • İnönü Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Alt Anterior Bölgedeki Dişeti Çekilmesinin Subepitelyal Bağ Dokusu Grefti ve Koronale Pozisyone Flep ile Tedavisi : Bir Olgu Sunumu

Okan Özen1, Vesile Elif Toy1

1İnönü Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, Periodontoloji Ana Bilim Dalı, Malatya, Türkiye

okan.ozen@inonu.edu.tr

Amaç

Dişeti çekilmesi,yumuşak doku kenarının mine-sement birleşiminin apikaline yer değiştirmesi olarak tanımlanır1 . Çekilme varlığı; dentin hassasiyeti, estetik problemler ve kök çürükleri gibi çeşitli sorunlara neden olabilmektedir2,3. Bu vakada amaç dişeti çekilmesini tedavi ederek hastanın hassasiyet ve estetik problemlerini ortadan kaldırmaktır.

Olgu

47 yaşındaki kadın hasta alt anterior dişlerindeki hassasiyet ve dişeti çekilmeleri şikayetiyle kliniğimize başvurdu. Yapılan intraoral ve ekstraoral muayenede 41(3 mm dişeti çekilmesi),42(2 mm dişeti çekilmesi) ,31,32 nolu dişlerinde Cairo Tip 2 çekilme 43,33 nolu dişlerinde Cairo Tip 1 çekilme olduğu tespit edildi. (Şekil 1b) Hastanın ilgili bölgesine subepitelyal bağ dokusu grefti (SBDG) ile birlikte koronale pozisyone flep (KPF) planlandı. Çift taraflı vertikal insizyonlarla flep açıldı. (Şekil 2a) Palatinal donör bölgeden SBDG alındıktan sonra 41 ve 42 nolu diş bölgesine 7-0 poliglikolik laktid asit (PGLA) sütur ile süture edildi. (Şekil 2 b,c) Bu dişler haricindeki bölgelerde dişeti kalınlığı iyi,çekilme miktarı çok az olduğu için SBDG konulmadı. Flep 5-0 yuvarlak PGLA sütur materyaliyle askı ve basit süturlarla koronale alınarak dikildi. Palatinal bölgeye spongostan yerleştirilip süture edildi. 2.haftada süturlar alındı. Hastanın 1. ve 3.ay klinik kontrolleri yapıldı.

Sonuç

Dişeti çekilmesinde kök yüzeyinin kapatılmasında çeşitli yöntem ve materyaller kullanılmaktadır. Bunlara örnek olarak SBDG, kollajen matris (CM-Volumax), aselüler dermal matris (ADM) gibi materyaller ile  çeşitli teknikler kullanılmaktadır. Bu vakada operasyon sonrası iyileşme sorunsuz gerçekleşti. Yapılan tedavi sonrası kök kapanması tatmin edici seviyeye ulaştı (41 ve 42 nolu dişlerin her birinde yaklaşık 1,5 mm) . KPF ile birlikte kullanılan SBDG, dişeti çekilmesinin kapatılıp bukkal yumuşak doku kalınlığını artırmada başarılı olmaktadır.


Referanslar:

1)Stefanini M, Mounssif I, Marzadori M, Mazzotti C, Mele M, Zucchelli G. Vertically Coronally Advanced Flap (V-CAF) to Increase Vestibule Depth in Mandibular Incisors. Int J Periodontics Restorative Dent. 2021 May-Jun;41(3):325-333
2)Imber JC, Kasaj A. Treatment of Gingival Recession: When and How? Int Dent J. 2021 Jun;71(3):178-187 .
3)Kassab MM, Cohen RE. The etiology and prevalence of gingival recession. J Am Dent Assoc. 2003 Feb;134(2):220-5