Madde Kaybı Fazla Olan Premolar Dişe Endokron Uygulaması: Olgu Sunumu


Creative Commons License

Öcal F., Dayı B.

Türkiye Klinikleri Tip Bilimleri Dergisi, cilt.1, sa.1, ss.339-341, 2022 (Hakemli Dergi)

  • Yayın Türü: Makale / Vaka Takdimi
  • Cilt numarası: 1 Sayı: 1
  • Basım Tarihi: 2022
  • Dergi Adı: Türkiye Klinikleri Tip Bilimleri Dergisi
  • Sayfa Sayıları: ss.339-341
  • İnönü Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

MADDE KAYBI FAZLA OLAN PREMOLAR DİŞİN ENDOKRON UYGULAMASI İLE RESTORASYONU

AMAÇ

Bu olgu sunumunun amacı madde kaybı fazla olan premolar dişin endokron uygulaması ile restorasyonunun yapım aşamalarının anlatılması ve takip sonucunun aktarılmasıdır.

Anahtar Kelimeler: Endokron, premolar, indirekt restorasyon, CAD-CAM

YÖNTEM

 34 yaşındaki kadın hasta 15 numaralı dişindeki kırık şikayetiyle kliniğimize başvurdu. Yapılan klinik ve radyografik muayene sonrası kavitasyon üzerine doğru dişetinin büyüdüğü ve kanal tedavisinin yenilenmeye ihtiyacı olmadığı görüldü. Piezoelektrik cihazı (Elektro Mag M20-80, Türkiye) ile büyümüş dişeti uzaklaştırıldı. İndirekt restorasyon için preparasyon yapıldı. Ağız içi tarayıcı (Cerec Omnicam, ABD) ile tarama yapıldıktan sonra bilgisayar ortamında endokronun tasarımı yapıldı.  Lava Ultimate A2 rezin blok (3M Espe, ABD) kazıma cihazına (Amanngirrbach Ceramill, Büyük Britanya) yerleştirilerek endokron elde edildi. Restorasyonun uyumluluğu kontrol edildikten sonra izolasyon sağlanarak preparasyon alanına 20 sn primer (GC, ABD) uygulamasının ardından bond (G-Premio Bond, ABD) uygulanıp 10 sn ışık tutuldu. Restoratif materyalin yüzeyi ise %37’lik ortofosforik asit (Scotchbond Universal Etchant, 3M ESPE, ABD) ve bond uygulanarak simantasyona hazır hale getirildi. Daha sonra dual cure (G-CEM LinkAce, Japonya) rezin siman ile restorasyon simante edildi. Polisaj diskleri ile ( OptiDisk, Kerr, ABD) polisajı sağlandı.

BULGULAR

Endodontik tedavili premolar diş CAD-CAM sistemi kullanılarak elde edilen endokron ile başarılı bir şekilde restore edilmiştir. 2 ay sonra yapılan takipte diş çevresindeki enflamasyonlu periodontal dokuların iyileştiği ve dişin fonksiyonda olduğu görülmüştür.

SONUÇ

 Madde kaybı fazla olan kanal tedavili dişlerin CAD-CAM sistemi ile hazırlanan endokron uygulamaları ile restorasyonu tek seans da tamamlanabilen başarılı bir tedavi yöntemidir. Dezavantajı yüksek maliyetli olması iken zamandan kazanım ve estetik restorasyonlar elde edilmesi CAD-CAM yönteminin avantajları arasındadır.