MALATYA’DA YETİŞEN DÖRT KAYISI TÜRÜNÜN (ÇÖLOĞLU, HACIHALİLOĞLU, KABAAŞI VE KARACABEY) FARKLI KURUTMA ŞARTLARINDA BÜTÜN VE PARÇAYA AYRILMIŞ ŞEKİLDE KURUTMA HIZ DEĞERLERİ


Creative Commons License

ÖNAL Y., Aslan M. A., Akbulut Y.

IV. ULUSLARARASI BATTALGAZİ BİLİMSEL ÇALIŞMALAR KONGRESİ, Malatya, Türkiye, 29 - 01 Şubat 2020, ss.34-38

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Malatya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.34-38
  • İnönü Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Kayısı dünya ve ülkemiz genelinde önemli bir tarımsal ürün olup toplamda 375 türü mevcuttur. Kayısı olgunlaşdıktan sonra kurutulup (gün kurusu) raf ömrünün artırılması ve bağışıklık sistemi üzerine olumlu etkisinden dolayı kükürtleme işleminden geçirilip kurutulduktan sonra tüketilmektedir. Ayrıca zerdali olarak adlandırılan sofralık tüketilen bazı türler kükürtlenip iki parçaya ayrıldıktan snra kurutularak tüketilmektedir. Malatya’ya özgü türlerin dışarıda üretimi çok sınırlı olup ülkemizde %95’ı dünya genelinde  ise %90’ı üretilmektedir. İlimizde yıllık ortalama gelir 300 milyon USD dışarıda ekonomik getirisi 5 milyar USD değerine ulaşabilmektedir. Kayısı için en önemli sorunlardan bir tanesi kurutma olup ilimiz genelinde bilimsel temelli yapılmamaktadır. Kurutma işleminin hızlı ve uygun şekilde yapılması kayısının kükürt içeriği yanında görünüm açısından  büyük öneme sahiptir. Bu çalışmada Malatya ilimize özgü ekonomik değeri yüksek Çöloğlu, Hacıhaliloğlu ve Kabaaşı yanında sofralık tüketilen Karacabey kayısılarının kükürtsüz bütün ve iki kısıma ayrıldıktan sonra güneşte, gölgede ve etüvde kurutma hızı belirlenmiştir. Aynı numuneler kükürtlendikten sonra aynı koşullarda kurutulmuşlardır. Kurutma işleminde ağaçtan imal edilmiş 60x60cm boyutlarında 0,5 cm aralıklı boşluklardan oluşan malzemeler kullanılmıştır.  Yapılan değerlendirmede Güneşte kurutmada en yüksek kurutma hız değerleri (0,140-0,230 kg su/saat m2) elde edilmiştir. Gölgede (0,040-0,100 kg su/saat m2) ve etüvde 0,060-0,250 kg su/saat m2) değerleri elde edilmiştir. 

Apricot is an important agricultural product throughout the world and our country and there are 375 species in total. Apricot is then dried (sun dried) and consumed after it is sulphured and dried due to its shelf life and positive effect on the immune system. In addition, some species consumed in the table, called zerdali, are consumed by being sulfurized and divided into two parts, and then dried. The production of species specific to Malatya is very limited and 95% of our country is produced worldwide and 90% of it is produced. The average annual income in our city can reach 300 million USD and its economic return can reach 5 billion USD. One of the most important problems for apricot is drying and it is not scientifically based in our city. Fast and proper drying process is of great importance in terms of appearance besides the sulfur content of apricot. In this study, the drying rate of the Karacabey apricots, which are consumed in the table besides the non-sulfur whole and two parts, was determined in the sun, shade and oven, with high economic value specific to our Malatya province, Çöloğlu, Hacıhaliloğlu and Kabaaşı. The same samples were dried under the same conditions after sulphurization.  In the drying process, materials consisting of spaces with 0.5 cm spacing in dimensions of 60x60cm made of wood were used. In the evaluation made, the highest drying speed values ??(0,140-0,230 kg water/hour m2) were obtained in sun drying. Values ??were obtained in the shade (0.040-0.100 kg water/hour m2) and in the oven 0.060-0.250 kg water/hour m2.