Terörle Mücadelede Yumuşak Bir Konsept: Kamu Diplomasisi


Güven M. E., Acar A., Gençay Y.

5. Uluslararası Bilim, Teknoloji ve Sosyal Bilimlerde Güncel Gelişmeler Sempozyumu BİLTEK-V, Malatya, Türkiye, 3 - 05 Aralık 2021, ss.589-603

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Malatya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.589-603
  • İnönü Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Devletlerin varlıklarını korumak ve sürdürebilmek için göz ardı edemeyeceği en önemli olgulardan biri güvenliktir ve 21. yüzyılda ulusal ve uluslararası güvenliği tehdit eden en büyük tehlike terörizmden gelmektedir. Bilgi ve iletişim teknolojilerinde yaşanan gelişmelerle birlikte iletişim araçlarının yaygınlaşması ve küreselleşmenin etkisi, terörizmin küresel bir boyut kazanmasına neden olmuş ve ulusal ve uluslararası yapıların, güvenlik ve tehlike algılarının değişimine yol açmıştır. Güvenlik kavramı, özellikle Soğuk Savaş döneminde askeri odaklı olarak ele alınmış, uluslararası sisteme göre şekillenmiştir. Ancak Soğuk Savaş sonrasında güvenlik kavramı, daha geniş bir kapsama sahip olmuştur. Güvenliğin derinleşmesi ve genişlemesi devletlerin güvenlik ve tehdit algılamalarını da büyük ölçüde şekillendirmiştir. 11 Eylül terör saldırıları ise uluslararası boyutta bu algıların somut gerçekliğe dönüşmesinde ve devletlerin terörle mücadele stratejilerinde konsept değiştirmesinde etkili olmuştur.

Ulusal ve uluslararası yapılar, güvenliklerini tesis etmek, terör eylemlerine karşı koymak ve terör eylemlerini önlemek için çeşitli mücadele yöntemleri geliştirmişlerdir. Ancak bu mücadele yöntemlerinin genellikle askeri ve ekonomik yaptırımlar gibi sert güç araçları üzerine kurgulandığı görülmektedir. Teröre kaynaklık eden siyasal, sosyal ve ekonomik sorunları göz ardı eden bu yöntemlerin sorunlara kısmi çözümler sağladığı ve mevcut sorunu daha fazla derinleştirebildiği de görülmektedir. Bu bakımdan terörle mücadele sürecinde teröre neden olan sorunları kaynağında çözmeye yönelik olarak yumuşak güç araçları ve akıllı güç pratikleri gibi yeni yöntemler ön plana çıkmaktadır.

Yumuşak güç aracı olarak kamu diplomasisi uygulamaları, toplumların akıllarının ve gönüllerinin kazanılmasında önemli bir yere sahiptir. Bilgi ve iletişim çağında bireylerin ve toplumların ikna edilmesi, iletişime geçilmesi ve sorunların karşılıklı etkileşimler yoluyla çözüme kavuşturulması öncelikli hale gelmektedir. Dolayısıyla, terörizmin nihai çözümü için toplumsal zeminde teröre neden olan sorunların giderilmesi, terör örgütlerinin beslendiği kaynakların yok edilmesi ve terör örgütlerinin militan temininin önlenmesi için yumuşak güç araçlarının kullanımı ve toplumlarla iletişimin sağlanması noktasında kamu diplomasisi uygulamalarının önemli rolü bulunmaktadır. Bu çalışmada, terörle mücadele sürecinde sert güç araçlarıyla birlikte yumuşak güç araçlarının kullanımının ve kamu diplomasisi uygulamalarının terörizmin önlenmesindeki yeri tartışılmış, yumuşak gücün terörün propagandasının etkisini azaltıcı örnekleri ve terörle mücadelede ulusal ve uluslararası kamuoyunun meşruiyetini sağlayıcı yönleri incelenmiştir.