Müzik Öğretmenliği Öğrencilerinin Instagram Bağımlılıkları ile Akademik Ertelemecilik Davranışları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi


Creative Commons License

TANKIZ K. D., ÖZHAN U.

İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, cilt.24, sa.1, ss.670-487, 2023 (Hakemli Dergi) identifier

Özet

Instagram, ülkemizde gençler arasında en çok kullanılan sosyal ağ uygulamaları arasında yer almaktadır. Instagram kullanıcılarının gün içerisinde önemli bir süreyi intagram kullanarak geçirdikleri bilinmektedir. Kimi instagram kullanıcıları instagrama karşı bağımlılık geliştirebilmektedir. Bu durum, kullanıcıların akademik yaşantılarını olumsuz etkileyebilmekte ve akademik sorumluluklarını ertelemelerine sebep olabilmektedir. Bu araştırmada İnönü Üniversitesi Müzik Öğretmenliği programı öğrencilerinin, instagram bağımlılıkları durumu ile akademik ertelemecilik davranışları arasındaki ilişki incelenmiştir. Araştırma ilişkisel tarama modelinde yürütülmüştür. Araştırmanın çalışma grubunu İnönü Üniversitesi’nde öğrenim gören 104 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırma verileri demografik bilgiler formu, instagram bağımlılığı ölçeği ve akademik ertelemecilik ölçeği ile toplanmıştır. Araştırma verilerinin analizinde yüzde, frekans, aritmetik ortalama değerleri incelenmiş ve basit doğrusal korelasyon testi yapılmıştır. Katılımcıların %91.35’inin instagram kullanıcısı olduğu görülmüştür. Katılımcıların günlük yaşantılarında önemli bir süreyi instagram kullanarak geçirdikleri, %29,5’inin ise instagram bağımlısı olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Katılımcıların akademik ertelemecilik davranış puanları orta düzeydedir. Instagram bağımlılığı ile akademik ertelemecilik ve genel akademik başarı not ortalaması (GANO) arasında anlamlı bir ilişki olmadığı belirlenmiştir.
In this study, the relationship between the Instagram addiction status of Music Education program students and their academic procrastination behaviors was examined. The research was carried out in relational survey model. The research sample consisted of 104 students studying at İnönü University. Research data were collected with demographic information form, Instagram addiction scale, and academic procrastination scale. In the analysis of the research data, percentage, frequency, arithmetic mean values were examined and simple linear correlation tests were performed. It was observed that 91.35% of the participants were Instagram users. It was concluded that the participants spent a significant amount of time using Instagram in their daily lives. It was found that 29.5% of the participants were addicted to Instagram. The academic procrastination behaviors of the participants are at an average level. No significant relationship was found between Instagram addiction and academic procrastination and general academic achievement grade point average (GANO)