Majör Depresyon ve Bipolar Bozuklukta Parietal Korteks Hacim ve İşlevleri: Bulut Tabanlı Manyetik Rezonans Görüntüleme Çalışması


F. K., KARTAL f., ERBAY M. F., karlıdağ r.

Nöropsikiyatri Arşivi, cilt.61, sa.1, ss.47-54, 2024 (SCI-Expanded) identifier

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 61 Sayı: 1
  • Basım Tarihi: 2024
  • Doi Numarası: 10.29399/npa.28253
  • Dergi Adı: Nöropsikiyatri Arşivi
  • Derginin Tarandığı İndeksler: Science Citation Index Expanded (SCI-EXPANDED), Scopus, Academic Search Premier, CINAHL, Psycinfo, TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.47-54
  • İnönü Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Amaç: Bu çalışmada Bipolar Bozukluk-1 (BB) ve Majör Depresif Bozukluk (MDB) tanısı ile takip edilen ötimik dönemdeki hastaları içeren hasta gruplarının ve sağlıklı bireylerden oluşan kontrol grubunun Parietal Lob (PL) hacimleri ve İşaretleme Testi (İT) performansları açısından karşılaştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Bu çalışmaya, DSM-5’e göre BB-1 ve MDB tanısı ile takip edilen remisyondaki hastaların bulunduğu iki hasta grubu ile sağlıklı bireylerin bulunduğu kontrol grubu olmak üzere üç grupta toplamda 63 katılımcı dâhil edilmiştir. Tüm katılımcılara araştırmacı tarafından Sosyodemografik Bilgi Formu, İT ve El Tercih Anketi uygulanmıştır. Katılımcıların PL hacimleri bulut tabanlı beyin Manyetik Rezonans görüntü segmentasyonu ve parselasyon sistemi kullanılarak ölçülmüştür. Bulgular: Hasta gruplarının PL hacminin kontrol grubundan anlamlı olarak daha düşük olduğu, hasta grupları arasında ise anlamlı bir farklılık olmadığı tespit edilmiştir. İşaretleme testi performansları açısından karşılaştırıldığında; MDB ve/veya BB tanılı hastaların kontrol grubunda yer alan sağlıklı bireylere göre daha kötü performans sergiledikleri tespit edilmiştir. Hastalarda sağ ve sol PL hacimleri ile İT performansları arasında zayıf düzeyde ilişki olduğu saptanmıştır. Sonuç: Bu çalışmanın sonuçları, BB ve MDB tanılı hastaların remisyon döneminde kontrol grubunda yer alan sağlıklı bireylere göre anlamlı olarak hem daha düşük PL hacmine sahip olduklarını hem de daha kötü İT performansı gösterdiklerini ortaya koymuştur. Bu bulgular, duygudurum bozukluklarının patofizyolojisinde PL’nin yapısal ve işlevsel olarak önemli olabileceğine işaret etmektedir.
Introduction: The present study aimed to compare the Parietal Lobe (PL) volumes and Cancellation Test (CT) performances of euthymic patients with Bipolar Disorder-1 (BD) and Major Depressive Disorder (MDD), and healthy controls. Methods: The present study included 63 participants in three groups; two patient groups in remission involving patients with BD and MDD diagnosed according to DSM-5 and a control group with healthy individuals. Sociodemographic Data Form, CT, and Hand Preference Questionnaire were applied to all participants. Participant PL volumes were measured with the Cloud-Based Brain Magnetic Resonance Image Segmentation – Parcellation System. Results: Both patient groups exhibited lower PL volume when compared to the control group, and there was no difference between the patient groups based on PL volume. It was determined that MDD and BB patients scored less in the CT when compared to the control group. There was a weak correlation between right and left PL volumes and CT performances. Conclusion: The present study findings demonstrated that BD and MDD patients in remission exhibited lower PL volume and CT performance when compared to healthy controls, emphasizing that PL could be structurally and functionally significant in the pathophysiology of mood disorders.