MÜZİK EĞİTİMİNDE UKULELE


Gayretli Ş., Yılmaz H., Zahal O.

Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Dergisi, cilt.0, sa.42, ss.496-510, 2021 (Hakemli Dergi) identifier

Özet

Bilişim dünyasının hızla ilerlediği 21 yy. da eğitim yöntem ve teknikleri dijital dünyaya uygun hale getirilerek yeni boyutlar kazanmıştır. Sınırlılıkların kültürel etkileşim bakımından neredeyse tamamen kalktığı bu dünyadaki önemli değişimlerden biriside müzik eğitiminde gerçekleşmiştir. Etkilerinden biri de müzik eğitimde gerçekleşmiştir. Dünyanın en uzak köşelerinden biri olan Hawaii Adaları'nın, geleneksel çalgısı olan Ukulele, video paylaşım siteleri sayesinde eğitim ve sosyal platformlarda küresel çapta popüler bir çalgı olmuştur. Bu araştırmanın temel amacı, Ukulele çalgısının genel boyutlarını, tarihini, yapısını ve özelliklerini inceleyerek eğitimde kullanım durumunu ortaya koymaktır. Araştırmada nitel yaklaşım esas alınmış, belirlenen konunun temellendirilmesi ve yönlendirilmesi için literatür taraması yapılarak konuyla ilgili bilgiler toplanmıştır. Bu amaçla; Müzik eğitiminde kullanılan blok flüt, melodika, orff çalgıları, piyano ve gitar ile Ukulele karşılaştırılmıştır. Ukulele’nin yapısı bakımında çalım kolaylığı, ulaşılabilirliği ve çok sesli olmasından dolayı, müzik eğitiminde işlevsel bir biçimde kullanılabileceği sonucuna ulaşılmıştır.
In the 21st century, in which the world of informatics is advancing rapidly, educational methods and techniques have gained new dimensions by adapting them to the digital world. One of the important changes in this world, where the limitations have almost completely disappeared in terms of cultural interaction, has taken place in music education. One of its effects was realized in music education. The Ukulele, the traditional instrument of the Hawaiian Islands, one of the most remote corners of the world, has become a globally popular instrument in education and social platforms thanks to video sharing sites. The main purpose of this research is to examine the general dimensions, history, structure and characteristics of the Ukulele instrument and to reveal its use in education. The qualitative approach was taken as a basis in the research, and information about the subject was collected by making a literature review in order to justify and guide the determined subject. For this purpose; Block flute, melodica, orff instruments, piano, guitar and Ukulele used in music education were compared. It has been concluded that the ukulele can be used functionally in music education due to its ease of playing, accessibility and polyphony in terms of its structure.