GIDA, cilt.45, sa.1, ss.9-19, 2020 (Hakemli Dergi)
Vanilin, dünyada en çok kullanılan aroma maddelerinden biridir. Son yıllarda, doğal vanilin üretimindeki
yetersiz arz ve yüksek maliyet nedeniyle araştırmalar biyodönüşüm yolları üzerine yoğunlaşmıştır. Bu
çalışmada, Pseudomonas putida (HUT 8100) kültürü kullanılarak izoöjenolden doğal vanilin üretim imkânı
araştırılmış; sıcaklık, pH ve havalandırma koşullarının vanilin üretimi üzerine etkileri incelenmiştir. Elde
edilen sonuçlar, kullanılan P. putida kültürünün tek karbon kaynağı olarak izoöjenolü kullanabildiği ve bunu
vaniline dönüştürme yeteneğine sahip olduğunu göstermiştir. En yüksek vanilin üretim kapasitesine 28°C’de,
biyodönüşüm ortamının başlangıç pH’sı 6.3 olarak ayarlandığında ulaşılmıştır. Havalandırmanın kesilmesiyle
biyokatalistin üretkenliğinde belirgin bir düşüş gözlenmiştir. Üretim için en uygun şartların seçilmesiyle 120
saat sonunda %25.1 molar verimle 877.9 mg/L düzeyinde bir üretim gerçekleştirilmiştir. Yapılacak daha ileri
optimizasyon çalışmaları ile birlikte üretilen vanilin miktarının arttırılabileceği ve yöntemin endüstriyel
proseslere uygun hale getirilebileceği düşünülmektedir.