Sınıf Öğretmenleri ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenlerinin Duygu Durumları ile Değerler Eğitimi Tutumları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi


Creative Commons License

YAŞAROĞLU C., TABARA E.

Değerler Eğitimi Dergisi, cilt.21, sa.45, ss.169-192, 2023 (Hakemli Dergi) identifier

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 21 Sayı: 45
  • Basım Tarihi: 2023
  • Doi Numarası: 10.34234/ded.1263656
  • Dergi Adı: Değerler Eğitimi Dergisi
  • Derginin Tarandığı İndeksler: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.169-192
  • İnönü Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Öğretmenlerin duygu durumlarının, öğretimin niteliğini etkilediği gibi değerler eğitimine yönelik tutumla da ilişkili olduğu düşünülmektedir. Bu çalışmada, değerler eğitimini tüm derslerde uygulayan ilköğretim sınıf öğretmenleri ile değerlerin bir öğrenme alanı olarak yer aldığı Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi (DKAB) dersini okutan öğretmenlerin duygu durumları ile değerler eğitimine yönelik tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Bu amaca ulaşabilmek adına çalışmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini, uygun örnekleme ile ulaşılan 233 sınıf ve yine ilkokullarda derse giren 110 DKAB öğretmeni oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak Değerler Eğitimi Tutum Ölçeği ile Pozitif ve Negatif Duygu Ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen verilere, normallik dağılımına bağlı olarak parametrik olmayan testler uygulanmıştır. Çalışma bulgularına göre DKAB öğretmenlerinin sınıf öğretmenlerine göre değerler eğitimine yönelik tutumları daha olumlu bulunmuştur. Sınıf öğretmenlerinin değerler eğitimine yönelik tutumlar ile pozitif duygular arasında pozitif yönde zayıf, negatif duygularla ise ters yönde zayıf bir korelasyon olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır.
Teachers’ emotional states are thought to be related to attitudes towards values education as well as affecting the quality of teaching. This study aims to examine the relationship between the emotional states and attitudes towards values education of primary school classroom teachers who implement values education in all courses, and teachers who teach Religious Culture and Moral Knowledge (DKAB) course -where values are included as a learning domain. In order to achieve this aim, the study used the correlational survey model. The sample of the study consisted of 233 primary school teachers and 110 DKAB teachers teaching at primary schools through convenience sampling. Values Education Attitude Scale (VEAS) and Positive and Negative Affect Schedule (PANAS) were used as data collection tools. Nonparametric tests were applied depending on the normality distribution of the obtained data. According to the findings of the study, it was found that the attitudes of DKAB teachers towards values education were more positive-compared to classroom teachers. It was concluded that there was a weak positive correlation between the attitudes of classroom teachers towards values education and positive emotions and a weak negative correlation between their attitudes towards values education and negative emotions.