Hepatoselüler Karsinom Nedeniyle Karaciğer Nakli Yapılan Hastalarda COVID-19 Pandemisinin Anksiyete Depresyon Ve Stres Üzerine Etkisi Vaka Kontrol Çalışması


Akbulut A. S., Küçükakçalı Z., Sarıtaş H., Bozkır Ç., Tamer M., Akyüz M., ...Daha Fazla

XIV. TONKKD Transplantasyon Kongresi, İskele, Kıbrıs (Kktc), 13 - 15 Ekim 2022, ss.58

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: İskele
  • Basıldığı Ülke: Kıbrıs (Kktc)
  • Sayfa Sayıları: ss.58
  • İnönü Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Amaç: Bu çalışmanın amacı karaciğer nakil hastalarının COVID-19 enfeksiyonuna yakalanma korkusu sebebiyle yaşadıkları depresyon, stres ve anksiyeteyi altta yatan primer karaciğer hastalığı bazında karşılaştırmaktır.

Metod: Hepatocellüler karsinoma (HCC group; n=252) veya HCC dışındaki (non-HCC group; n=252) başka sebeplerle karaciğer nakli yapılan toplam 504 hasta çalışmaya alındı. Hastaların depresyon, stres ve anksiyete düzeylerini değerlendirmek için Depression Anxiety Stress Scales- Short Form (DASS-21) ve Coronavirus Anxiety Scale- Short Form (CAS-SF) ölçekleri uygulandı. DASS-21 total puanı ve CAS-SF puanı çalışmanın birincil çıktıları olarak belirlendi. DASS toplam ve CAS-SF yi tahmin edebilmek amacıyla Poisson regresyon ve negatif binom regresyon modelleri kullanıldı. Katsayı olarak incidence rate ratio (IRR) kullanıldı.

Bulgular: DASS-21 total ve CAS-SF ölçekleri için yapılan Poisson regresyon ve negatif binom regresyon analizi sonuçlarında her iki ölçek için de negatif binom regresyon yöntemi uygun model olarak bulunmuştur. Bu modele göre DASS-21 total için non-HCC grubunda olmak (IRR: 1.2586), kadın olmak (IRR: 1.2855), kronik hastalığa sahip olmak (IRR: 1.6518), COVID-19’a maruz kalmak (IRR:1.6318), aşı olmamak (IRR:1.4958) değişkenleri DASS-21 total skorunu arttırmaktadır. CAS-SF için elde edilen sonuçlara göre ise kadın olmak (IRR:1.7473) ve COVID-19’a maruz kalmak (IRR: 1.5121) CAS-SF skorunu arttırmaktadır. HCC ve non-HCC grupları arasında median DASS-21 total (p<0.001) ve CAS-SF (p=0.002) skorları açısından anlamlı farklılıklar tespit edildi.

Sonuç: Bu çalışma COVID-19 sürecinde HCC’ye sahip olmama, kadın olma, kronik hastalığa sahip olma, COVID-19’a maruz kalma, ve COVID-19 aşısı olmama değişkenlerinin hastalarda anksiyete, depresyon ve stresi daha fazla

arttırdığını göstermiştir.