ÜÇ BOYUTLU MODELLEME (V-STITCHER) SİSTEMİ İLE ÜRETİM KUMAŞINA KARAR VERİLMESİ


Creative Commons License

BİLGİÇ H., TÜREMEZ F.

UÇTEK 2017, Adana, Türkiye, 28 - 29 Eylül 2017, ss.404-409

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Adana
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.404-409
  • İnönü Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Kitlesel özel üretim ve otomize edilmiş özel giyim, hazır giyim üreticileri ve perakendecilerinin tüketicilerine vücutta duruşu iyi olan giysiler sağlayabilmeleri için umut verici yöntemlerdir. Bu sebeple, Bilgisayar Destekli Tasarım (Computer Aided Design-CAD) hazır giyim endüstrisi için kaçınılmaz bir unsurdur. Süreçleri kolaylaştıran ve hızlandıran CAD sistemleri, tekstil ve hazır giyim endüstrilerinde hızla yaygınlaşmaktadır. Bu sebeple, bu sistemlerdeki gelişmeleri takip etmek günümüzdeki zorlu rekabet ile baş edebilmek açısından oldukça önemlidir. Bu çalışmada, 3 boyutlu model tasarım uygulaması kullanılarak, farklı kumaşların, numune dikmeden, model üzerinde duruşuna göre, kumaş seçilebileceğini göstermek amaçlanmıştır.

 

3 boyutlu model tasarım uygulaması, ürün geliştirme süresini kısaltıp, numune maliyetleri düşürür. Tasarımcı ve modelistlerin 3 boyutlu model tasarım sisteminde hazırladıkları 2 boyutlu kalıpları, gerçekçi kumaş uygulamaları ile modeller üzerinde görmeyi sağlar. Modeller sanal insan figürü (avatar) üzerinde, gerçekçi kumaş, doku özellikleri, dikiş, baskı-nakış, aksesuar ve fit uygulamaları ile simüle edilir.

 

Bu amaçla ağırlık, doku ve tuşesi bakımından farklı 5 kumaş seçilmiş, esneme ve bükülme testleri yapılarak kumaşlar 3 boyutlu modelleme sistemine tanıtılmıştır. Ardından CAD sisteminde hazırlanan tişört kalıbı 3 boyutlu modelleme sistemine aktarılmıştır. Tişörtün modellemesi yapıldıktan sonra seçtiğimiz 5 farklı kumaş ile görüntüleri elde edilmiştir. Bu 5 farklı tişört görüntüsü subjektif olarak yorumlanmıştır.