3rd International Agricultural Congress, Susah, Tunus, 5 - 09 Mart 2020, ss.16
Bu çalışma; omca yaşı ve bazı amerikan asma anaçlarının taze üzümde biyokimyasal parametreler üzerine etkisini
belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bitkisel materyal olarak, Malatya yöresinin önemli genetik kaynaklarından ve
ümitvar çeşitlerinden biri olan Banazı Karası üzüm çeşidi kullanılmıştır. Araştırma; teknik elemanlar kontrolünde,
2x2 metre mesafelerle, bloklar şeklinde ve susuz koşullarda tesis edilmiş, 1290 rakımlı çiftçi bağında
yürütülmüştür. Bağdaki; 41B, 99R, 1103P, 110R asma anaçları üzerine aşılı (5 yaş) ve aşısız (5-40 yaş) Banazı
Karası omcalarına serpene terbiye şekli uygulanmış ve uzun budama yapılmıştır. Banazı karası üzüm çeşidinin
taze meyvelerinde yapılan biyokimyasal analizlerden tartarik asit 1,33 ile 1,75 mg/kg ve malik asit 1,22 ile 1,68
mg/kg, fruktoz 803,48 ile 2029,99 mg/kg; glikoz 780,30 ile 2029,99 mg/kg arasında değişmiştir. Toplam fenolik
madde anaçlar arasında 18,38 ile 30,05 mg gallik asit/g, toplam antioksidan kapasite 0,07 ile 0,10 mg trolox
eşdeğeri/g olarak belirlenmiştir. Çalışmada resveratrol miktarı anaçlar arasında 0,49-1,74 mg/kg olarak
değişmiştir. Ayrıca analizleri yapılan fenolik bileşiklerden gallik asit 13,56-19,43 mg/kg, kateşin 142,37-261,99
mg/kg, rutin 96,17-153,96 mg/kg, naringin 32,46-81,71 mg/kg, phloridzin 131,60-243,27 mg/kg ve quercetin 2,62-
6,22 mg/kg olarak tespit edilmiştir. Yapılan analizlerde; tartarik asit, fruktoz ve glikoz kapasiteleri açısından
anaçlar ve omca yaşları arasındaki fark istatistiki olarak önemli bulunmazken, malik asit miktarı bakımından
anaçlar arasındaki fark önemli bulunmuştur. Toplam fenolik madde, toplam antioksidan kapasite ve resveratrol
kapasitesi bakımından anaçlar ve omca yaşları arasındaki farkın istatistiki olarak önemli olduğu belirlenmiştir.