INTERNATIONAL ADVANCED RESEARCHES & ENGINEERING CONGRESS 2017 , Osmaniye, Türkiye, 16 - 18 Kasım 2017
Bu
çalışmada nane uçucu yağının farklı oranlarda zein-kazein kompleksi ile kaplanması
sonucu elde edilen mikrokapsüllerin antioksidan aktivite düzeyleri
incelenmiştir. Serbest haldeki nane uçucu yağı, sadece zein ile kaplanan nane
uçucu yağı ve zein-kazein kompleksi ile kaplanan uçucu yağların etkinlik ve
antioksidan aktivite düzeyleri kıyaslanmıştır. Zein ve kazeinde bulunan
aminoasitler sayesinde ortaya çıkan hidrofilik/hidrofobik özellikler
aracılığıyla, apolar yapıdaki nane uçucu yağının kapsül formunda kaplanması ile
etkinlik ve antioksidan aktivite değerlerinin arttırılması planlanmıştır.
Antioksidan aktivite düzeylerinin belirlenmesinde DPPH yöntemi kullanılmış
olup, nane uçucu yağı, zein-nane mikrokapsülleri, zein-kazein nane
mikrokapsülleri, boş mikroenkapsüller ve standart antioksidanlar (trolox ve
BHA) test edilmiştir. Çalışmanın
sonucunda zein –kazein- nane uçucu yağı ile hazırlanan mikrokapsüllerin
etkinlik değerlerinin artış gösterdiği, ayrıca mikrokapsülasyon işlemi
sonucunda uçucu yağların antioksidan aktivite sürelerinin uzadığı
belirlenmiştir..