Meyve Bilimi, cilt.5, sa.2, ss.43-48, 2018 (Hakemli Dergi)
Bu çalışma, Malatya ilinde yetiştirilen mahalli “Arapkızı” elma çeşidinde klon seleksiyonu amacıyla 2013
-2017 yılları arasında yu ru tu lmu ştu r. Yapılan alan taramasında yaklaşık 500 dolayında elma ag acı incelenmiş, verimli ve sag lıklı oldug u go zlenen 11 klon arazide işaretlenmiştir. Belirlenen ag açlardan alınan
meyve o rneklerinde pomolojik analizler gerçekleştirilmiş ve çalışma sonuçları, deg iştirilmiş “Tartılı
Derecelendirme Metodu” ile deg erlendirilmiştir. Deg erlendirme sonucunda, “Arapkızı” elma çeşidinde
44.AK.05, 44.AK.06 ve 44.AK.08 no’lu klonlar u mitvar bulunmuştur. Bu klonlara ait ortalama deg erler
sırasıyla; meyve ag ırlıg ı 266.94 g, 221.74 g, 232.88 g; meyve eti sertlig i 5.14 kg/cm², 5.07 kg/cm², 5.22
kg/cm²; SÇKM oranı %13.1, %12.7 ve %13.3 olarak bulunmuştur. Yapılan go zlemlerde ve duyusal analizlerde u mitvar klonların periyodisite go stermedig i, verimlilik durumu, yeme kalitesi ve albeni yo nu yle
de u stu n o zelliklere sahip oldukları belirlenmiştir. Çalışma sonunda, u mitvar olarak belirlenen u ç adet
klon çalışmanın ikinci aşamasına aktarılmıştır.